Header-nieuws.jpg

Nieuws

Via onze tweewekelijkse nieuwsbrief Vraag het aan VRIJDAG! houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in het culturele veld. Meld je aan voor onze nieuwsbrief of voeg je eigen nieuws toe via advies@bijvrijdag.nl.

Week 15

Themarondleiding: de straat op!
Ook het Centrum Beeldende Kunst (CBK) staat in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht stil bij vrouwen, vrouwenrechten en vrijheid in verschillende tijden. Tijdens een wandeling onder leiding van Margriet Diertens doorkruis je de binnenstad, bekijk je bekende, maar vooral ook mindere bekende kunstwerken, zoals Beeld voor de Vishoek van Anne Wenzel en hoor je prachtige verhalen over sterke vrouwen. Loop je mee?

Kunstbende Groningen
Afgelopen zaterdag 6 april stonden zo'n 60 jongeren uit de provincie Groningen met hun zelfgemaakte werk of act op het podium van de Groningse voorronde van de Kunstbende. Er waren bijna 50 acts te zien, verdeeld over de categorieën Dans, DJ, Expo, Film, Muziek, Taal en Theater. Achttien jongeren wonnen het talentontwikkelingstraject van Kunstbende Groningen. Bekijk de winnaars.

Club van het Jaar 2019
Wil jij laten zien hoe gaaf, bijzonder of uniek jouw sport- of cultuurclub is? Pak het podium en doe mee aan de verkiezing Club van het Jaar 2019! Win naast de nationale titel een masterclass naar keuze van een expert, een professionele promotiefilm van jouw club en maak gebruik van alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht om je club in de schijnwerpers te zetten. Inschrijven kan tot en met 13 mei.

De Zilveren Camera Groningen
De fototentoonstelling Zilveren Camera komt naar Groningen. NonFiction Photo presenteert de fototentoonstelling van 10 mei tot 2 juni in de Synagoge Groningen. In de tentoonstelling zijn ook de winnaars van de Publieksprijs, Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie te zien. Als aanvulling op de tentoonstelling is er een programma van lezingen, evenementen en rondleidingen. Meer info

Week 13

Expositie Lang Leve de Vrouw
In 2019 is het 100 jaar geleden dat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen. Om dit te vieren stelt VRIJDAG haar expositieruimte De Kelder open voor amateurkunstenaars uit de hele provincie Groningen om een eigen interpretatie van de vrouw te laten zien. Heb je een schilderij, foto, beeld, collage of ander kunstwerk dat aansluit bij dit thema en wil je deze exposeren? Meld je aan en doe (gratis) mee!

Word SPOTTER bij SPOT Groningen!
Heb je zin om naar het theater te gaan? Vind je het tof om voorstellingen te bekijken? Word dan SPOTTER bij SPOT Groningen. Samen met andere jongeren (tussen de 15 en 25 jaar) spot je ieder seizoen een aantal voorstellingen en concerten in onze gebouwen.

Als SPOTTER krijg je een vrijkaartje voor een voorstelling, concert, workshop en/of inleiding. In ruil daarvoor geef je ons je mening over de voorstelling. Tijdens de keren dat we samen komen gaan we graag met je in gesprek over voorstellingen, publiciteit en jouw theaterwensen. Samen met je medeSPOTTERS vorm je een clubje die het hele seizoen samen voorstellingen gaat kijken. Aanmelden kan via info@spotgroningen.nl.

Week 12

Knoalster Kunstmarkt zoekt deelnemers
De activiteitencommissie Stadskanaal organiseert zaterdag 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur een kunstmarkt in het centrum van Stadskanaal. Beoefenaars van verschillende kunstdisciplines, zowel beroeps als amateur, krijgen de mogelijkheid om op de kunstmarkt op artistieke wijze hun vak te laten zien. Meedoen is gratis! Klik hier voor het aanmeldformulier.

Groninger Studenten Cabaret Festival zoekt deelnemers
Voor het 33e Groninger Studenten Cabaret Festival op 13, 14 en 15 november is de organisatie op zoek naar deelnemers. Wil je meedoen? Meld je aan via de website. Voor meer informatie of vragen kun je terecht bij deelnemersbegeleiding@gscf.nl.

Week 11

Lancering Sport- en Cultuurhopper
Het Huis voor de Sport Groningen en VRIJDAG hebben de handen ineen geslagen om de Sport- en Cultuurhopper te lanceren. Wanneer jij in de gemeente Groningen naschools aanbod hebt voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar dan nodigen we je heel graag uit voor dit feestelijke moment op 29 maart. Wethouder Paul de Rook (Cultuur) is hier ook bij aanwezig. Klik hier om je aan te melden!

WAARK zoekt acteurs voor nieuwe productie
Voor de voorstelling Bevings die vanaf september 2019 langs verschillende theaters in Groningen en Drenthe toert, is theatergroep WAARK op zoek naar spelers. Klik voor meer informatie.

Nieuw Baltisch projectkoor zoekt zangers/zangeressen
Heb je altijd al onderdeel willen zijn van een a capella koor dat muziek zingt van Baltische componisten? Meld je dan aan voor het Nieuw Baltisch Projectkoor o.l.v. Sigita Zurauskaite. Repetities zijn elke twee weken in het Prins Claus Conservatorium. Meer informatie via sigita.zurauskaite@hotmail.com of j.e.velzing@hotmail.com.

Week 10

Groninger Mozart Ensemble (GME) zoekt strijkers
Bij het GME krijgen gevorderde amateurs en ambitieuze, serieuze jongelingen de kans om een sprong te maken in hun muzikale ontwikkeling. Om de bezetting voor de komende concerten compleet te houden is er in eerste instantie behoefte aan 1e en 2e violisten, maar altviolisten en cellisten zijn ook altijd welkom. Kijk voor meer informatie op groningermozartensemble.nl.

Spelen of zingen tijdens een verrassingsconcert
Samen klinkt het beter is de naam van het project om meer muziek in de wijk Lewenborg te laten klinken. De bedoeling is om muziek meer te laten leven in deze Groninger stadswijk.  Dat wil de projectgroep bereiken door enerzijds verrassingsconcerten te organiseren op openbare plaatsen in de wijk, anderzijds mensen, met name kinderen en jongeren, te laten experimenteren met het zelf maken van muziek. Mee spelen en/of zingen tijdens een concert? Neem contact op met Jos de Jong via a.jong1953@t-mobilethuis.nl of 06 27539790.

De Wijk De Wereld zoekt instrumenten (met spelers)!
Woon je in de Korrewegbuurt of De Hoogte en bespeel je een instrument? Dan zijn we op zoek naar jou! Voor De Wijk De Wereld willen we een wijkorkest samenstellen, onder leiding van muzikant en componist Remko Wind. We zijn daarvoor op zoek naar zoveel mogelijk verschillende muziekinstrumenten!

Het wijkorkest zal de komende maanden repeteren en uiteindelijk optreden tijdens de voorstellingen op 13, 14 en 15 juni in de Stadsschouwburg. Geïnteresseerd? Kom dan naar de eerste jamsessie op woensdagavond 6 maart in Edanz om 19.30 uur. Aanmelden kan via info@dewijkdewereld.nl (graag vermelden welk instrument je bespeelt).

Totally Shifted speelt in het Grand Theatre
In verband met het lustrum van de RUG wordt de voorstelling Totally Shifted meerdere malen opgevoerd in het Grand Theatre.

In theater en muziek geïnteresseerde mensen gezocht voor performance
Betsy Torenbos gaat een performance maken met interviews van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Hiervoor zoekt ze vier in theater en muziek geïnteresseerde mensen voor het neuriën/spreken van een lied en het uitvoeren van een theatrale handeling. Meer weten? Mail Betsy op roodpaleis@gmail.com.

FlauweCult zoekt twaalf spelers voor theaterstuk
FlauweCult is op zoek naar twaalf spelers (m/v) voor het abstracte/tragikomische theaterstuk met de voorlopige werktitel FEESTJE. Een stuk van Don Duyns (originele titel ‘De Jaren Twintig’) dat geregisseerd wordt door Sandra Hartzema.

Week 6

Drakeneiland zoekt acteurs

Drakeneiland wordt een spannende jeugdtheatervoorstelling met thema's als macht, vrijheid, democratie en dictatuur. Het is de afstudeervoorstelling van Lydia Rood, gebaseerd op het boek Strijd om Drakeneiland.

Ben jij tussen de 16 en 24 jaar en wil je meespelen? Meld je aan via lotteoosting@home.nl. Als acteur denk je veel mee in het proces, experimenteer je op de vloer en beleef je hopelijk veel plezier aan het stuk! Kijk voor meer informatie op Facebook.

Acteurs gezocht voor toneelstuk in de huiskamer

Voor het toneelstuk De Jonkers aan de bal zoekt de organisatie een aantal toneelspelers. De korte en vrolijke voorstelling speelt in de aanloop naar de voetbalopera Veendammer Wind. En dan niet in een theater, maar in een tiental huiskamers in het Veenkoloniaal gebied! Meer weten? Kijk voor het verhaal, de rollen en de audities op voetbalopera.nl.

Week 5

Zing of dans mee in de musical Petticoat!

Muziektheater Thalia uit Haren is in januari gestart met de repetities voor de musical Petticoat. De uitvoeringen zullen gaan plaats vinden in het voorjaar van 2020 (eind maart en begin april). Heb je zin om mee te zingen en eventueel te dansen? Er wordt gerepeteerd op de maandagavond van 20.00 tot 22.15 uur in 't Clockhuys in Haren. Aanmelden en meer informatie via trijniebrunt@yahoo.com.

Open repetities bij koor Repete

Op 30 januari en 13 februari organiseert Repete open repetities voor geïnteresseerde nieuwe leden. Repete is een christelijk gospelkoor met een niet zo standaard repertoire. Geen ‘Oh Happy Day’, maar wel nummers van bijvoorbeeld Sufjan Stevens en Gungor.

Heb jij enige zangervaring en vind je het leuk om samen met andere ervaren zangers te werken aan een uitdagend programma? Kom dan gerust een keer meezingen. Met name tenoren en bassen wil het koor van harte uitnodigen om een kennis te maken. De repetities worden georganiseerd in het Gomarus College aan de Magnoliastraat 1 in Groningen om 19:30 uur. Meer weten? Kijk eens op de websiteFacebookpagina of mail naar repetegroningen@gmail.com.

Gezocht: dirigent voor kinderkoor ‘De Kobstubbertjes’

Op korte termijn (zo snel mogelijk na 2 februari a.s.) is voor het kinderkoor in Ter Apel (RK-kerk) een dirigent nodig vanwege het aanstaande vertrek van de huidige dirigente. Er zijn op dit moment elf meiden. De leeftijd ligt tussen zes en twaalf jaar. De kinderen zingen a-capella, maar een dirigent die zelf ook piano of gitaar kan spelen zou natuurlijk erg leuk zijn!

De repetitietijden zijn nu op woensdag van 17.15 tot 18.00. Gerepeteerd wordt in de St. Willibrorduskerk, Hoofdstraat 75, 9561 JD Ter Apel.

Er wordt zo nu en dan gezongen tijdens gezinsvieringen (ca. 1 maal per 2 maanden gemiddeld). Zo nu en dan zingen met het Jongerenkoor (leeftijd vanaf 12 jaar) behoort tot de mogelijkheden. We hebben daar ervaring mee en is geweldig mooi om met 2 koren te zingen.

Er is een vrijwilligersvergoeding aanwezig.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met Henk Pruim, Voorzitter Locatieraad St. Willibrorduskerk Ter Apel, via henkpruim@outlook.com.

Fonds voor Cultuurparticipatie

Ben jij een cultuurmaker en wil je aan de slag met een project dat buiten de gebaande paden treedt? Ga je een bijzondere samenwerking aan, of op eigentijdse manier werken aan de (door)ontwikkeling van actieve cultuurparticipatie? Of ga je een samenwerking aan met een Duitse culturele instelling? Dan heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie nieuwe regelingen voor jou!

POPgroningen Talent Award

Op elke vrijdag en zaterdag in februari krijgen bijna 35 acts - afkomstig uit verschillende hoeken van de provincie Groningen - de kans om hun muzikaal talent te tonen tijdens de POPgroningen Talent Award. De acts zijn heel divers. Uit de vele aanmeldingen zijn er o.a. bands, singer-songwriters en rappers geselecteerd. De eerste optredens zijn op vrijdag 1 februari vanaf 20.00 uur in Stadskanaal bij Café de Twee. Meer informatie op www.popgroningen.nl.

Lang leve Rembrandt

Het Rijksmuseum viert in 2019 Het Jaar van Rembrandt en nodigt iedereen uit om mee te doen aan een grootse zomertentoonstelling. Ben je kunstenaar of ben je gewoon creatief en droom je ervan jouw werk eens te laten zien in het Rijksmuseum? Dit is je kans! Stuur je kunstwerk in en wie weet is jouw werk straks te zien in de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Inzenden kan vanaf 1 februari t/m 31 maart 2019.

Bericht aan de toekomst

Wat is er mooi aan deze tijd, wat is er moeilijk? Wat mag er nooit vergeten worden? Wat wil jij aan toekomstige bewoners meegeven? Wil je nadenken over deze vragen en woon in de gemeente Het Hogeland? En houd je daarnaast van schrijven of grafisch vormgeven? Dan is dit misschien iets voor jou! Vanaf 4 februari kan je verschillende workshops volgen. Doe je mee? 

Orkest op Maat

Orkest op Maat is een ambitieus, plezierig en origineel Gronings fanfare orkest. Speel jij een blaasinstrument op minimaal niveau b of heb je gelijkwaardige ervaring? Doe mee aan het concert op zaterdag 29 juni. De gezamenlijke repetitie is op zaterdag 22 juni. Speel je mee?

Rave-opera op het Oldambtmeer

Wil je meedoen aan een toffe locatietheatervoorstelling in Oldambt? In september speelt PeerGrouP bij Blauwestad de voorstelling Rise of the Blue City. Deze giga-grote muziektheaterproductie is óp het water, met professionele acteurs en heel veel jongeren uit Winschoten en omgeving. Op maandag 21 januari is er op Campus Winschoten een grote workshopdag met verschillende werkgroepen. Doe je mee?

Zomerzangers gezocht

Van zondag 28 juli t/m zaterdag 3 augustus 2019 organiseren dirigent Akke en haar dochter Jildou de koorweek Zomerzingen in La Bagatelle (Noordoost Frankrijk). Moeders, vaders, zonen, dochters, oud, jong, iedereen is welkom! Zing je mee?

Folly Art

Folly Art Norg is een cross-over tussen design, architectuur, bouwkunst, landschap art, scenografie en vakmanschap. Een folly is een bouwwerk zonder functie. De organisatie wil ontwerpers de kans geven een folly te realiseren en bezoekers de gelegenheid te geven deze folly’s te bekijken in de natuurlijke omgeving van het toeristische esdorpenlandschap van Norg, Drenthe. Doe je mee met de wedstrijd?

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld