Café van de Vrijheid.jpg

Café van de Vrijheid

De provincie Groningen viert en herdenkt in 2020 75 jaar Vrijheid met een groots opgezet provinciaal programma. De Verhalen van Groningen heeft van de provincie de opdracht gekregen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen te vertellen aan de hand van 75 ‘iconische’ verhalen uit alle Groninger gemeenten. In november en december hebben De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en VRIJDAG Advies in iedere Groninger gemeente een Café van de Vrijheid georganiseerd.

Tijdens deze bijeenkomsten, die gepresenteerd werden door Marcel Nieuwenweg of Okkie Smit, hebben we verhalen opgehaald over de Tweede Wereldoorlog en zochten we creatieve Groningers die verhalen uit hun regio op een eigen manier wilden doorvertellen. Deze verhalen zijn gekoppeld aan artistieke verbeelders. Zo gaat een folkband uit Stadskanaal een Groningstalig lied maken over een plaatselijk onderduikadres, een operakoor uit Roderwolde heeft de Melkstaking in het Noordenveld en Westerkwartier als thema gekozen en in Tolbert worden iconische gebeurtenissen uit de oorlog op een historische betonnen silo geschilderd. Andere verbindingen zijn nog in de maak; de resultaten zijn in april en mei volgend jaar te zien.

VRIJDAG Advies was betrokken om culturele organisaties te ondersteunen bij het organiseren van een activiteit waarbij een verhaal wordt omgezet in een verhaal, lied, kunstwerk, gedicht, enzovoorts. Vanuit het project is een ‘maakbudget’ beschikbaar gesteld om bijvoorbeeld een componist of tekstschrijver een opdracht te geven voor het maken van een bewerking van een verhaal.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Cafés van de Vrijheid? Neem contact op met Paula.

Beeld: Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen. Foto Public Archives Canada, Groninger Archieven.

Heb je een vraag?

Verplicht veld