4-Mains en kamermuziek

4-mains en kamermuziek

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
07 sep 2020 17:00 - 18:00 maandag Sint Jansstraat 7 18 95,00

Mocht er een nieuwe lockdown komen als gevolg van het coronavirus covid-19, dan kun je voor de lessen die komen te vervallen restitutie aanvragen.

4-Mains en kamermuziek zijn samenspellessen in kleine groepjes. De dagen en tijden stem je af met de docent.

4-Mains

4-Mains is een tweewekelijkse samenspelactiviteit voor beginnende pianisten, als aanvulling op de pianolessen. 4-mains betekent vierhandig, oftewel met twee kinderen op één piano spelen. Kinderen die net begonnen zijn met pianoles of een paar jaar bezig zijn en al iets meer kunnen, spelen met elkaar en soms met de docent eenvoudig repertoire voor pianoduo. Af en toe worden er ook stukken met zijn drieën of vieren gespeeld.

Regelmatig worden de leerlingen uitgenodigd om eigen composities of bewerkingen (bijvoorbeeld een begeleiding bij een melodie) te maken.

Kamermuziek

In de samenspelactiviteit Kamermuziek voor kinderen (en Kamermuziek voor jongeren) werken we met jonge leerlingen aan duo’s, trio’s en kwartetten. De kamermuzieklessen zijn een zeer waardevolle aanvulling, omdat het inspirerend, leerzaam en gezellig is om in een klein ensemble samen te spelen!

Zelfs als je je instrument nog niet zo lang bespeelt, klinkt een eenvoudig pianotrio vaak al heel mooi. De kleurrijke combinatie van verschillende instrumenten kan werkelijk prachtig zijn. Af en toe krijg je opnames van professionele ensembles te horen. Geïnspireerd door klassieke kamermuziek speel je korte stukken voor piano en strijkers en/of blazers. Twee keer per jaar is er een concert waar je met het ingestudeerde repertoire zal optreden.

Inschrijven

Maak jij met veel plezier muziek, maar wil je naast alleen oefenen en spelen ook graag samenspelen in bijvoorbeeld een pianotrio? Op vrijwel elk niveau is het mogelijk om deel te nemen. Voor sommige instrumenten moet je wel al een paar jaar bezig zijn. Je bespreekt met de docent of het mogelijk is om ingedeeld te worden.

Je schrijft je in voor ‘4-mains en kamermuziek’. Op basis van je instrument, leeftijd, muzikale ervaring en wensen wordt je ingedeeld in een groepje. Gedurende het jaar speel je met verschillende kinderen in duo’s, trio’s en/of kwartetten. Elke les spelen alle leerlingen, en je luistert en denkt mee met de andere ensembles. De lesdagen en -tijden stem je af met de docent.

Mara van Pommeren

Wilma van der Wardt

Docent Piano

Lesgeven bij VRIJDAG

Als docent wil ik echt het beste uit de leerlingen halen. Ik ben altijd op zoek naar de ideale samenwerking tussen wat er fysiek en mentaal gebeurt als de leerling piano speelt. Expressie staat hierin absoluut voorop, want dat is tenslotte waar het allemaal om gaat. Op dit moment geef ik samen met Han Hesselink les aan verschillende groepen kinderen. Werken met kinderen geeft mij ontzettend veel plezier en is een verrijking van mijn leven. De groepen geven de mogelijkheid om samen te spelen en te zingen. Tijdens de lessen leren de kinderen ook veel van elkaar en ik kan spelenderwijs oefeningen met ze doen. De interactie tussen de kinderen maakt de les echt tot een gezellig feest. 

Trots op!

Ik ben altijd heel erg trots als een leerling iets moois laat horen.

Favorieten

Als muziek mij van binnen in beweging zet, wanneer alles gaat kriebelen en mijn hart sneller gaat slaan, dan is het goed.

Opleiding

Bachelordiploma (inclusief lesbevoegdheid) behaald aan het conservatorium in Groningen. Masterdiploma aan het conservatorium in Utrecht behaald. Afgestudeerd bij Paul Komen en Martyn van den Hoek.

Meer

In de jaren 2004-2010 trad ik op en gaf ik voornamelijk solorecitals met 20e- en 21e-eeuwse muziek. Daarna ben ik mij vooral op het lesgeven gaan richten. Samen met Annemieke Boot werk ik sinds 2007 aan de ontwikkeling en uitgave van onze lesmethode voor kinderen. In 2014 hebben we de boeken ‘Klavierleeuwen’ en ‘Podiumbeesten’ uitgebracht en worden inmiddels door deze veel pianodocenten in Nederland en België gebruikt. Daarnaast heb ik een eigen praktijk waar ik naast kinderen ook les aan volwassenen en jongeren geef.

Docent Cello en Viola da gamba 

"Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!" - Ramses Shaffy

Lesgeven bij VRIJDAG

De contacten met collega’s vind ik hier erg waardevol, hierdoor kan ik bijvoorbeeld interessante samenspeelmogelijkheden voor mijn leerlingen regelen. Bij het lesgeven probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met de capaciteiten en wensen van elke leerling. Het is fijn als datgene waar we samen aan werken ook lukt, hierbij kan het gaan om zuiverheid, een bepaalde techniek, zoals het positie wisselen, en/of om het uitdrukken van een muzikaal idee. En bij het samenspelen is het bijzonder als leerlingen naar elkaar (leren) luisteren, elkaar daardoor kunnen volgen, elkaar inspireren en dit vervolgens uitmondt in een mooie uitvoering van het stuk.

Trots op!

Ik ben trots op een leerling als er goed gestudeerd wordt en er een, voor ons beiden, bevredigend resultaat wordt bereikt (ongeacht het niveau). Leerlingen van mij en een paar collega’s hebben deelgenomen aan een masterclass moderne muziek van Nederlands componisten. Het ging om composities voor cello-en pianoduo’s van het ‘Albumproject’. Geweldig wat ze hebben gepresteerd! 

Favorieten

Ik houd van meerdere muziekstijlen, zowel om te luisteren, te spelen als les in te geven. Favoriete stukken, componisten of spelers noem ik liever niet. Hiermee plaats je het ene boven het andere en dat wil ik niet doen. Bovendien hangt het van mijn stemming af waar ik op een bepaald moment zin in of behoefte aan heb. 

Opleiding

Ik heb cello en viola da gamba gestudeerd aan het Conservatorium van Groningen. Voor beide instrumenten was mijn docent Ben de Ligt en behaalde ik het diploma Uitvoerend Musicus met speciale onderscheiding voor kamermuziek. Tijdens en na mijn conservatoriumstudie volgde ik masterclasses en cursussen bij de cellisten William Pleeth (Engeland) en Jaap ter Linden, en bij de viola da gambaspelers Jordi Savall en Wieland Kuyken.

Meer

Enige jaren maakte ik deel uit van het Orchestre des Champs-Élysées o.l.v. Philippe Herreweghe. Momenteel ben ik in binnen- en buitenland actief in barokorkesten en –ensembles, zoals Concerto d’Amsterdam en Accademia Amsterdam. Regelmatig speel ik als gambasoliste bij Nederlandse symfonie orkesten in de passiemuziek van J.S. Bach, zoals o.a. in 2014 met de theatrale uitvoering van de Johannes Passion met de Nationale Reisopera. Ik verleen medewerking aan verschillende cd-opnames. Op projectbasis speel ik concerten op viola da gamba, barokcello en moderne cello. Jaarlijks ben ik docent tijdens een zomercursus kamermuziek in Perugia.

Kinderen en jongeren (prijs per seizoen)

Wil je graag kunst maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld