Blauwdrukken

Blauwdrukken

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
17 nov 2021 19:30 - 22:00 woensdag Walstraat 34 4 93,00

Als je van fotografie en grafische technieken houdt en kort kennis wil maken met blauwdrukken, is dit jouw cursus!

Blauwdrukken ofwel cyanotypie, is een oude fotografische techniek, waarbij je makkelijk en snel een afdruk kunt maken. In een korte serie lessen leer je de techniek kennen, van het prepareren van papier via het belichten tot aan het ontwikkelen met water. Het is niet moeilijk en de resultaten zijn vaak verbluffend!

Contactdrukken en negatieven

We beginnen met het maken van contactdrukken, waarbij je verschillende voorwerpen op geprepareerd papier legt en daar als het ware doorheen belicht. Je kunt plantendrukken maken, of bijvoorbeeld werken met veren.

Daarna leer je hoe je een negatief kunt maken, en hoe je deze het beste kunt afdrukken. Het uiteindelijke beeld blijft altijd blauw, maar met de juiste bewerking kun je allerlei nuances aanbrengen en heel harde of juist zachte beelden creëren.

Eenmaal onder de knie is deze techniek goed te combineren met andere (grafische) technieken en kun je er thuis mee verder werken. Of geef er een vervolg aan, met de cursus blauwdrukken en diepdrukken.

Pol Taverne

Docent Diepdruk

Lesgeven bij VRIJDAG

VRIJDAG is een open prettige omgeving waarin iedereen zijn eigen weg kan gaan. In mijn cursus diepdruk bied ik dan ook veel aan, en is er een constant gesprek en uitwisseling over de verschillende mogelijkheden op beeldend vlak en de verschillende technieken die je hiervoor in zou kunnen zetten. De manier waarop ik lesgeef is ontdekkend leren, door te maken loop je als vanzelf tegen allerlei moeilijkheden aan. Ik geef je vervolgens alle mogelijkheden om die zelf op te lossen. Soms doen we een korte uitleg samen en soms gaat iemand zich vastbijten in een bepaalde techniek maar aan het eind van de les bespreken we altijd even kort wat we gedaan hebben, zodat jullie ook van elkaar leren door de nieuw opgedane kennis te delen.

Trots op!

Ik ben er trots op als studenten naar me toe komen om te zeggen: ik wist niet dat ik dit kon maken! Met andere woorden: als ze zichzelf verbazen en overstijgen. Iedereen heeft zijn eigen leertraject en leerstijl, daarop inspelen en iedereen uitdagen om het beste uit zichzelf te halen vind ik het leukst om te doen.

Favorieten

Mijn afstudeer thesis aan de master kunsteducatie heeft hier veel mee te maken, ik heb onderzocht hoe je kunstgeschiedenis kunt gebruiken als middel om zelf kunst te maken. Daarvoor heb ik onder andere zelf een half jaar gewerkt met Rembrandt als mijn leermeester.

In mijn lessen werk ik ook altijd met voorbeelden van relevante kunstenaars, er is al veel gedaan, daarvan kun je leren en het kan je helpen om je ideeën verder uit te diepen door goed kijken naar hoe anderen met dezelfde problematiek aan het werk zijn gegaan. Voorbeelden voor mijn eigen werk zijn bijvoorbeeld: Hercules Seghers, Antonio Tapiés en Anselm Kiefer. Een voorbeeld van hoe ik kunstgeschiedenis gebruik in mijn lessen kun je zien op mijn Pinterest pagina.

Opleiding

In 1996 ben ik afgestudeerd Autonome Beeldende Kunst aan Academie Minerva. Vervolgens ben ik in 2014 afgestuurd aan de Verkorte Docentenopleiding ook aan Minerva, en in 2016 heb ik mijn master gehaald aan de Master Kunsteducatie in Groningen.

Meer

Ik werk nu meer dan 20 jaar in mijn kunstenaarspraktijk. Ik maak voornamelijk grote prenten in droge naald techniek met modelling paste en carborundum van landschappen. Daarnaast werk ik als off course docent aan Academie Minerva en ben ik freelance docent beeldende vakken op het Praedinius Gymnasium. Ik geef daar verschillende projecten aan leerlingen van klas 2 tot en met klas 5. Ik geef fotografie projecten en diepdruk maar ook schilderen en tekenen.

http://www.poltaverne.nl/

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld