Contrabas

Contrabas

INSCHRIJVEN

Liever eerst even proberen? Mail naar doen@bijvrijdag.nl voor een proefles!

De contrabas is het grootste strijkinstrument; bijna 2 meter hoog! Hij steunt met een pen op de grond en jij staat ernaast. De klank is laag en diep. Je kunt een contrabas bespelen met een strijkstok, maar ook door met je vingers aan de snaren te plukken. De contrabas voelt zich thuis in een symfonieorkest, maar net zo goed in jazz, pop en zigeunermuziek.  

Lijkt het je fantastisch om zo’n groot instrument te bespelen? Kom dan les nemen bij VRIJDAG!  

De dagen en tijden waarop je les krijgt stem je af met je docent. 

Andrea Caruso

Docent Contrabas

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik heb altijd gedacht dat muzikanten te vergelijken zijn met astronomen: beiden krijgen te maken met oneindigheid. Oneindig zijn immers de manieren waarop we geluid kunnen produceren en ervan kunnen genieten en ook de gevoelens die een geluid kan dragen. De wereld van geluid is zo sterk en fascinerend dat elk persoon, ongeacht leeftijd of ervaring, zichzelf kan verrijken door te leren hoe te luisteren en hoe het te produceren. Dat is precies waarom ik het zo geweldig vind om les te geven bij VRIJDAG.

Mijn studentengroep bestaat uit allerlei soorten mensen. Maar wanneer het gaat over het onthullen van de magie van de contrabas zijn we allemaal ontdekkers van de magische eigenschappen van geluid. Mijn methoden zijn sterk geworteld in de fundamenten van het bespelen van het instrument, inclusief de klassieke technieken, het lezen van muziek, muziektheorie en training van het gehoor.

Ik probeer te allen tijde in contact te staan met dat sprankje enthousiasme die al mijn cursisten hebben, om het te laten groeien en het tot iets groots te maken. Uiteindelijk is het voornaamste resultaat het proces zelf en het plezier om je in een wereld van geluiden te bevinden.

Trots op!

In mijn carrière heb ik de mogelijkheid gehad om veel te wisselen tussen muziekgenres en in allen succesvol te zijn. Als 11-jarige begon ik met het bespelen van de klarinet, waardoor ik ook ervaring op heb kunnen doen in een fanfare. Later koos ik de elektrische basgitaar, liet m'n haar groeien en speelde harde rock/heavy metal op grote podia door heel Italië. Daarna begon ik met de klassieke contrabas, jazz contrabas en piano.

Tijdens mijn bachelor-studie heb ik heel hard gestudeerd, zodat ik de kans kreeg om te spelen in klassieke kamer ensembles, symphonische orkesten en jazz big bands. Ik heb opgetreden (en treed nog steeds op) in honderden theaters en jazzclubs, onder andere in Europa, de Verenigde Staten en China. Voor meer informatie, neem een kijkje op mijn persoonlijke website.

Favorieten

Sinds mijn jeugd heb ik een heel gevarieerde muzikale opvoeding gehad, wat stijlen en genres betreft. Daarom heb ik idolen in allerlei muzikale richtingen. Ik had het geluk te mogen studeren met sommige van mijn allergrootste helden, zoals John Patitucci (jazz) en Catalin Rotaru (klassiek). Andere namen die het zeker waard zijn om te noemen: Rinat Ibragimov, Edgar Meyer, Ray Brown, Paul Chambers, Chris Mihn Doky, Scott Colley en Marco Panascia.

Opleiding

    • Contrabas bachelor (Jazz en klassiek) aan het U.Giordano Conservatorium, Foggia (IT)
    • Contrabas Master (Jazz) aan het Prince Claus Conservatorium, Groningen
    • Uitwisseling semester (Jazz contrabas) aan het Queens College, NY (US)

http://www.andreacarusobass.com/

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld