Bij Vrijdag Beeldend Grotografie websize-1070.jpg

Grafiek: Etsen zonder giftige stoffen

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
08 apr 2019 19:30 - 22:00 Walstraat 34 8 180,00

Je hoeft niet goed te kunnen tekenen of al precies te weten wat je wilt maken. Door samen te experimenteren leer je te werken met verschillende druktechnieken en je leert dat wat je in je hoofd hebt vorm te geven.

Je begint met de basis: etsen in zink en droge naald techniek. Stap voor stap leer je hoe je een drukplaat maakt, in-inkt, afslaat en afdrukt en hoe je een dit kunt combineren met meer spontane en snelle druktechnieken zoals monotype, sjabloondruk en materiaaldruk. Deze manier van werken geeft je veel ruimte om te experimenteren en zelf te ontdekken. Zowel beginners als meer ervaren cursisten kunnen meedoen. De werkplaats is niet-toxisch, dat betekent dat we oplosmiddelenvrij werken en drukken met inkten op waterbasis. Geen gevaarlijke dampen, zware luchten en schone handen.

Werkwijze diepdruk

Bij diepdruk vul je de lijnen, die diep in de plaat zijn gekrast of geëtst, met inkt. Met een rubbertje vul je de lijnen op de plaat met inkt en vervolgens poets je de inkt weer van de plaat af, zodat alleen de lijnen en vlakken nog inkt bevatten en de witte gladde delen schoon zijn. Vervolgens leg je de plaat op de pers met een vochtig papier er overheen. Het geheel dek je af met dikke vilten en draai je onder hoge druk door de etspers. Het zachte papier wordt zo in de lijnen gedrukt en haalt daar de inkt op.

Het gebruik van etsinkten: zwart en meerdere kleuren, de afdekmiddelen, de etsvloeistof, papier, schoonmaakmiddelen, schets en tekenmateriaal, etspennen, polijstgereedschappen zijn inbegrepen bij de cursus. Al het overige benodigde materiaal, zoals zinkplaten en speciaal afdrukpapier kan tijdens cursus tegen inkoopsprijs aangeschaft worden.

Pol Taverne

Docent Diepdruk

Lesgeven bij VRIJDAG

VRIJDAG is een open prettige omgeving waarin iedereen zijn eigen weg kan gaan. In mijn cursus diepdruk bied ik dan ook veel aan, en is er een constant gesprek en uitwisseling over de verschillende mogelijkheden op beeldend vlak en de verschillende technieken die je hiervoor in zou kunnen zetten. De manier waarop ik lesgeef is ontdekkend leren, door te maken loop je als vanzelf tegen allerlei moeilijkheden aan. Ik geef je vervolgens alle mogelijkheden om die zelf op te lossen. Soms doen we een korte uitleg samen en soms gaat iemand zich vastbijten in een bepaalde techniek maar aan het eind van de les bespreken we altijd even kort wat we gedaan hebben, zodat jullie ook van elkaar leren door de nieuw opgedane kennis te delen.

Trots op!

Ik ben er trots op als studenten naar me toe komen om te zeggen: ik wist niet dat ik dit kon maken! Met andere woorden: als ze zichzelf verbazen en overstijgen. Iedereen heeft zijn eigen leertraject en leerstijl, daarop inspelen en iedereen uitdagen om het beste uit zichzelf te halen vind ik het leukst om te doen.

Favorieten

Mijn afstudeer thesis aan de master kunsteducatie heeft hier veel mee te maken, ik heb onderzocht hoe je kunstgeschiedenis kunt gebruiken als middel om zelf kunst te maken. Daarvoor heb ik onder andere zelf een half jaar gewerkt met Rembrandt als mijn leermeester.

In mijn lessen werk ik ook altijd met voorbeelden van relevante kunstenaars, er is al veel gedaan, daarvan kun je leren en het kan je helpen om je ideeën verder uit te diepen door goed kijken naar hoe anderen met dezelfde problematiek aan het werk zijn gegaan. Voorbeelden voor mijn eigen werk zijn bijvoorbeeld: Hercules Seghers, Antonio Tapiés en Anselm Kiefer. Een voorbeeld van hoe ik kunstgeschiedenis gebruik in mijn lessen kun je zien op mijn Pinterest pagina.

Opleiding

In 1996 ben ik afgestudeerd Autonome Beeldende Kunst aan Academie Minerva. Vervolgens ben ik in 2014 afgestuurd aan de Verkorte Docentenopleiding ook aan Minerva, en in 2016 heb ik mijn master gehaald aan de Master Kunsteducatie in Groningen.

Meer

Ik werk nu meer dan 20 jaar in mijn kunstenaarspraktijk. Ik maak voornamelijk grote prenten in droge naald techniek met modelling paste en carborundum van landschappen. Daarnaast werk ik als off course docent aan Academie Minerva en ben ik freelance docent beeldende vakken op het Praedinius Gymnasium. Ik geef daar verschillende projecten aan leerlingen van klas 2 tot en met klas 5. Ik geef fotografie projecten en diepdruk maar ook schilderen en tekenen.

http://www.poltaverne.nl/

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld