Keramiek: draaien op de schijf - woensdagavond

Keramiek: draaien op de schijf

UITVERKOCHT
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
03 mrt 2021 19:15 - 21:45 woensdag Walstraat 34 7 175,00

Mocht er een nieuwe lockdown komen als gevolg van het coronavirus covid-19, dan kun je voor de lessen die komen te vervallen restitutie aanvragen.

Pottendraaien op een draaischijf is leuk om te doen, maar het is ook een lastige techniek om te leren. Tijdens deze korte cursus zal er veel aandacht zijn voor de diverse handelingen om de klei soepel en eventueel vrij van luchtbellen te maken. En er is vooral in de beginlessen aandacht voor het lastigste onderdeel: het centreren. 

In de cursus laat kunstenaar-docent Susan van Straten regelmatig diverse draaitechnieken zien. Daarnaast ga je zelf veel oefenen. Na het oefenen van het maken van een cilinder en bolvorm zullen ook andere vormen gedemonstreerd worden en kan ook daarmee geoefend worden. Afhankelijk van je niveau kun je een (bol)vorm met passend deksel draaien, een serie borden of kommen, of maak je de onderdelen van een theepot (pot met deksel, gedraaide tuit en handvat). 

Deze cursus is voor zowel beginners als gevorderden. Beginnende draaiers zullen meer aandacht besteden aan de eerste onderdelen, centreren en een cilinder/kom draaien. De groep wordt niet groter dan 9 personen, dus er is voldoende persoonlijke aandacht. 

Technieken voor draaien die aan bod zullen komen: 

 • Centreren, openen, bodem zetten, optrekken, een cilinder en bolvorm draaien 
 • Draaien op een gipsplaat 
 • Deksels draaien 
 • Het draaien van een platte schaal 
 • Een (thee)pot met deksel, oren trekken en een tuit draaien 

Verder zal er aandacht zijn voor: 

 • Afdraaien 
 • Handigheidjes en hulpmiddelen 
 • Van de mast draaien 
 • Draaien van een (vaas)vorm met een smalle hals 

In de laatste lessen ga je door jou gemaakte werkstukken decoreren en glazuren.

Liever op een ander moment? Kies je cursus!

Susan van Straten

Docent Keramiek

Lesgeven bij VRIJDAG

Lesgeven bij VRIJDAG vind ik prettig door de samenwerking met cursisten en collega’s met kunst en ambacht als gemeenschappelijke passie. In de cursus ontwikkel ik samen met mijn collega Liesbeth Kamp nieuwe lesprogramma’s. Tijdens de cursus begeleid ik de deelnemers om steeds een stap verder te komen in hun eigen werk. Als cursist krijg je daardoor veel persoonlijke aandacht. Je leert anders te kijken. Ook de extra’s in de cursus vind ik van belang. Een excursie organiseren of een masterclass van een kunstenaar aanbieden. Blijven vernieuwen vind ik een belangrijk punt.

Trots op!

In het lesgeven kan ik trots worden wanneer er in het lokaal een fijne werksfeer heerst, cursisten elkaar helpen en een cursist vol verbazing en verwondering kan kijken naar een eigen werkstuk of dat van iemand anders. Het mooie van les krijgen is dat je eigenlijk nog niets hoeft te kunnen. Je gaat het leren.

Favorieten

Kunstenaars, designers en keramisten die mij inspireren zijn bijvoorbeeld Anish Kapoor, Andy Goldworthy, Marlene Dumas, Hella Jongerius, Tony Cragg en Tjok Dessauvage. Een jong talent als Daan Roosegaarde kan ik bewonderen om zijn veelzijdigheid; pionier én uitvinder én kunstenaar. Ook heel blij word ik om te kijken naar een ambachtsman of -vrouw die vakwerk aflevert.

Opleiding

HBO Logopedie, Ambachtelijke opleiding Keramische Technieken te Gouda, Didactische bijscholing voor beeldend kunstenaars te Amsterdam.

Meer

Naast lesgeven bij VRIJDAG verzorg ik een cursus keramiek voor ‘Beeldrijk” te Assen op woensdagavond.In Groningen geef ik Minerva studenten basislessen keramiek en verzorg ik workshops, zoals workshops zilverklei, draaien op de draaischijf, werken met aluminiumcement, draadfiguren. Als beeldend kunstenaar maak ik werk in opdracht.

https://www.susanvanstraten.nl/

Wil je graag kunst maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
 • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
 • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
 • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld