Piano

Liever eerst even proberen? Mail naar doen@bijvrijdag.nl voor een proefles!

Heb je altijd al piano willen spelen of wil je graag je techniek bijschaven? Alle 88 toetsen van de piano wachten op jou om bespeeld te worden. De pianodocenten bij VRIJDAG nemen je graag mee in de avontuurlijke wereld van de piano. Er is ontzettend veel mooie muziek geschreven voor de piano; van pop tot klassiek en van jazz tot dancemuziek. Jij kiest zelf welke stijlen en liedjes je graag wilt spelen. Of ga jij je eigen nummers maken of wil jij jezelf leren begeleiden?
Bij VRIJDAG zijn er ook verschillende mogelijkheden om samen te spelen in bands en ensembles.

Ben je al enthousiast? Kom dan pianospelen bij VRIJDAG.

De dagen en tijden waarop je les krijgt stem je af met je docent.

Greta Gutuleac

piano

Diederik Idema

piano

Pieter Pilon

piano
Remko Wind

Remko Wind

Docent Piano

"Iedereen is getalenteerd"

Lesgeven bij VRIJDAG
Ik deel mijn enthousiasme voor muziek graag met mijn leerlingen. Ik vind het leuk dat, hoewel iedereen zijn eigen niveau, achtergrond of stijl heeft, je toch op je eigen manier muziek kan leren maken en plezier hebben. Mijn rol als docent is om elke leerling te helpen zijn manier te ontdekken om piano te spelen en ervan te genieten.

Trots op!
Ik ben trots op elk klein stapje vooruit dat mijn leerlingen maken. 

Favorieten
Er zijn veel musici die mij inspireren. Martha Argerich, Vladimir Ashkenazy, Vladimir Horowitz, Kristian Zimerman. Deze mensen zijn ontzettend muzikaal en hebben een fantastische techniek.

Opleiding
Prins Claus Conservatorium, hoofdvak Klassieke Piano.

Meer
Naast mijn werk bij VRIJDAG ben ik pianiste in HofDuo. Samen met een fluitiste geef ik concerten in en om Groningen. Daarnaast organiseer ik pianoconcerten in Groningen.

Docent Piano lichte muziek

"Let's swing!"

Lesgeven bij VRIJDAG

Telkens weer kennismaken met nieuwe leerlingen, de persoonlijke contacten, iemands persoonlijke drive leren kennen en daarop inspelen. Dat vind ik erg leuk naast de samenwerking met collega’s. Snel tevreden ben ik niet, maar als een leerlingen geniet van muziek maken en zijn eigen spel dan is dat prachtig. En dat is niet aan niveau gebonden!

Trots op!

Trots ben ik op de keyboardlessen en schoolconcerten op Vensterscholen en basischolen. Omdat dat voor heel veel jonge kinderen de eerste kennismaking met muziek was en ik mijn eigen beroepservaring erin kwijt kon.

Favorieten

Charlie Parker, omdat hij, naast een briljante componist en saxofonist, een vernieuwer was en aan de wieg heeft gestaan van de bebop. George Duke vanwege zijn veelzijdigheid. Producent, gespeeld in the Mothers of Invention van Frank Zappa et cetera. Johann Sebastian Bach. Omdat hij mij telkens weer diep weet te raken.

Meer

Ik doe veel met muziek: spelen, organiseren en produceren. Actueel is de Groningen-Oldenburg Jazz Express die ik organiseer. Al 25 jaar regel ik de Smederij sessies, elke dinsdag in de Tuinstraat waar ik zelf ook veel samenspeel met docenten en studenten van het Conservatorium. Eigen studio in de Puddingfabriek waar ik opneem en produceer. Voorzitter Stichting Muziek over Groningen die onder ander het Gideon festival organiseerde en nog steeds Groningsch Peil organiseert.

Opleiding

Ik heb mijn muziekopleiding genoten aan het Prins Claus Conservatorium, richting Piano lichte muziek bij Henk Meutgeert. Sindsdien maak ik veel studiereizen naar de Verenigde Staten, met name naar de New Yorkse jazzscene.

Docent Piano klassiek en repetitor bij concerten

"Waar woorden tekort schieten, spreekt de muziek."

Lesgeven bij VRIJDAG

Leuk aan lesgeven is onder meer de wisselwerking tussen mij en de leerlingen, zowel individueel als met een groepje. Als repetitor voor bijvoorbeeld de talentenconcerten is het mooi als ik mijn leerlingen weet te stimuleren om iets te vertellen met muziek in plaats van de noten te spelen. Ze zijn dan minder op zich zelf gericht, waardoor er minder angst en onnodige spanning is. Tevreden ben ik als we het gezamenlijk vastgestelde doel ook daadwerkelijk bereiken. Plezier in het muziek maken, luisteren naar jezelf, samenspel en improviseren staan steeds centraal in mijn muzieklessen.

Favorieten

Ik heb een brede muzikale belangstelling. Momenteel waardeer ik de Nederlandse pianist Hannes Minnaar zeer: zijn toelichtingen voor het publiek, hij is toegankelijk, zowel vooraf als in de pauze en ook na afloop is hij bij zijn publiek en dat maakt echte verbinding, ook voelbaar als hij speelt.

Opleiding 

Ik ben afgestudeerd aan de conservatoria in Groningen en Den Haag; hoofdvak piano, orgel (einddiploma ‘cum laude’ bij Wim van Beek), improvisatie en kerkmuziek. Hierna volgde ik nog verschillende masterclasses, zowel voor orgel (o.a. bij Harald Vogel, Piet Kee en Albert de Klerk) als voor piano (o.a. bij György Sebök en Tan Crone). 

Meer

Ik speel mee in ensembles, orkesten en bij koren. Bijvoorbeeld in het Cantate Consort van de Nieuwe Kerk in Groningen, orgelbegeleidingen in samenwerking met het NNO en grote Oratorium Verenigingen. Verder begeleid ik instrumentale en vocale solisten en speel ik solo zowel orgel als piano.

Docent Piano, Keyboard en Compositie

"Niet zeggen maar doen. Adem in, adem uit."

Lesgeven bij VRIJDAG
Ik geniet van het moment dat een kwartje valt bij een leerling, als het lesmateriaal zijn werking heeft, of als mijn coaching echt zijn vruchten afwerpt. Soms kan een hele kleine tip al een heel groot effect hebben. Elke leerling is daar dan ook weer uniek in en dat maakt ook het lesgeven heel spannend. Soms ben ik na 3 dagen optreden best moe, en dan fiets ik een beetje suf naar het leslokaal toe, maar na 6 uur lesgeven ben ik eigenlijk altijd weer blij en geïnspireerd om de leerlingen nieuwe dingen toe te sturen. Het is geven, maar je krijgt ook veel terug tijdens de les.

Trots op
In 2011 schreef ik de muziek voor de Drentse Bluesopera, een opera vol bluesinvloeden. Daardoor kreeg ik steeds meer opdrachten voor locatieprojecten. In 2019 schreef ik de muziek voor een hele ander lokaal project, i.s.m. het regionale orkest VKSO: de voetbalopera Veendammer Wind. Voor deze opera heb ik naast een druk schema van optredens heel gedisciplineerd gewerkt aan een compositie die ongeveer 2 uur lang is geworden. Ik ben vooral trots op die prestatie, het op-tijd-afleveren van een mooie partituur, zodat orkest en solisten op tijd konden beginnen met repeteren. En ik voelde me niet eens overwerkt daarna haha. Ik ben niet per sé trots op alles wat ik bereikt heb, maar wel trots dat ik na meer dan 30 jaar keihard werken, nog steeds met een gezonde geest elke dag het bed uit kan stappen en geniet van het musiceren, en me nog steeds kan verwonderen om muziek, ook van anderen.

Favorieten
in willekeurige volgorde: Dr. John, Ray Charles, Mose Allison, Kraak & Smaak, Yonderboi, Fatz Waller, Stravinski, Rolling Stones, Little Feat, The Band, Ahmad Jamal, Bartók, Randy Newman, Paco De Lucia, Teye Wijnterp and many more.

Opleiding
Conservatorium Zwolle, tegenwoordig Artez, hoofdvak klassieke compositie, Alex Manassen

Meer
Ik componeer veel muziek, autonoom werk voor toekomstige albums, maar ook heel veel in opdracht. Dat gaat van muziek voor toneelvoorstellingen, een kinderlied voor een school, tot opera's in de buitenlucht. Daarnaast werk ik wekelijks aan nieuw lesmateriaal. En verder doe ik op jaarbasis zo'n 150 tot 200 optredens, met bands, met solisten, in theater, in popzalen, maar ook op allerlei andere plekken, café's, kroegen, galerieën, speciale locaties.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld