Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

Je kunt je alvast inschrijven voor de nieuwe cursussen. Kies je cursus
Kies je cursus

Plusproject

Volg je theaterles en wil je meer? Of wil je kort en intensief kennismaken met theater bij VRIJDAG? Doe dan een Plusproject voor kinderen of jongeren.

Startdatum Tijd Dag Locatie Aantal lessen Prijs  
29 okt. 2022 10:00 - 17:00 Zondag Noorderbuitensingel 11 1 30,- Inschrijven
11 feb. 2023 10:00 - 17:00 Zondag Noorderbuitensingel 11 1 30,- Inschrijven
11 feb. 2023 10:00 - 17:00 Zondag Noorderbuitensingel 11 1 30,- Inschrijven

De Plusprojecten zijn er voor iedereen die les bij ons volgt en meer wil, of voor diegenen die kort en intensief kennis willen maken met theater bij VRIJDAG. De Plusprojecten zijn theaterprojecten die eenmalig plaatsvinden in een weekend en steeds in het teken staan van een ander thema binnen het vakgebied van theater. Er zijn drie Plusprojecten voor kinderen (8 t/m 11 jaar) en drie voor jongeren (12 t/m 18 jaar).

Kinderen

Shakespeare in 1 weekend (29 & 30 oktober)

Dit weekend maak en speel je de bekende Shakespeare-voorstelling Romeo en Julia. De zaterdag staat in het teken van spelen, scènes maken, attributen verzamelen en kostuums uitzoeken, oftewel: samen spelen en theater maken onder leiding van een regisseur. De zondag gaan we repeteren tot de laatste minuut en dan gaan we: Romeo en Julia in 20 minuten voor publiek in ons eigen VRIJDAG Prinsentheater!

Weekendcollectief (11 & 12 februari)

Werk één weekend samen als een echt theatergezelschap. Dit weekend werk je met theatervormgever Mieke den Braber en met een theatermaker. Mieke deed de vormgeving voor talloze voorstellingen en festivals en is ook bedreven in theater maken. Samen met Mieke en een theatermaker ga je dit weekend als collectief aan de slag om binnen één weekend tot een voorstelling te komen. Deze speel je zondag voor je eigen publiek in ons VRIJDAG Prinsentheater.

N.t.b. (11 & 12 maart)

Dit Plusproject wordt later bekend gemaakt.

Jongeren

Auditietrainingsweekend (5 & 6 november)

In één weekend staat er een theaterdocent en musicaldocent tot jouw beschikking. Bereid je auditie voor onder begeleiding van ons auditieteam, om vervolgens aan het eind van het weekend een proefauditie te doen om echt te ervaren hoe auditie doen is. We informeren je ook over de mogelijkheden op het gebied van kunstvakopleidingen waarin theater en musical of muziektheater centraal staat.

We beginnen zaterdagochtend met de groep aan vaardigheden die bij een auditie ook aan bod komen: samenspel, stemgebruik en spel. In de middag bereid je je auditie voor onder leiding van de theater- of musicaldocent. De zondag starten we weer met de groepstraining en de middag staat in het teken van het nabootsen van een echte auditie.

Neem je eigen monoloog en eventueel lied mee (een ballad en up-tempo; langzaam en op een snel tempo). Zorg dat je de tekst vooraf al beheerst, zodat we je goed verder kunnen helpen. Geef in je aanmelding aan waar je auditie voor wil doen in de toekomst én of je iets met zang wil of niet. Dit weekend is voor iedereen die geïnteresseerd is de wereld van het auditie doen.

Shakespeare in 1 weekend (11 & 12 februari)

Dit weekend maak en speel je de bekende Shakespeare-voorstelling Hamlet. De zaterdag staat in het teken van spelen, scènes maken, attributen verzamelen en kostuums uitzoeken, oftewel: samen spelen en een voorstelling maken onder leiding van een regisseur. De zondag gaan we repeteren tot de laatste minuut en dan gaan we: Shakespeare’s Hamlet in 20 minuten voor publiek in ons eigen VRIJDAG Prinsentheater!

Create your own tribe (11 & 12 maart)

Dit weekend werk je met kostuumontwerpster Gerda Schepers en theatermaakster Hannegijs Jonker in één weekend toe naar een performance in ons VRIJDAG Prinsentheater. Ieder groepje krijgt een tekst die dient als inspiratiebron. Vervolgens gaan we aan de slag met het maken van maskers en personages vanuit fysiek spel. Zo creëert ieder groepje een eigen tribe en maakt hiermee een performance. Eind van het weekend vormen deze performances samen één grote performance, die getoond wordt aan publiek. 

 De twee helften van de groep starten de eerste dag in het atelier van Gerda of aan de Noorderbuitensingel met Hannegijs en wisselen halverwege de dag om. De tweede dag komt de hele groep samen en wordt er één performance van gemaakt in het VRIJDAG Prinsentheater.

Docenten

Anniek Akkerman

Wat voor Anniek Akkerman theater interessant maakt is de verhouding tussen de performer en de toeschouwer. Ze geniet ervan om haar cursisten te begeleiden bij het creatieve proces van spelen en maken.

Mieke den Braber

Mieke den Braber is scenograaf en lichtontwerper en leert haar cursisten hoe je een verhaal kunt vertellen vanuit beeld; denk hierbij aan decor, kostuum, rekwisieten en belichting. Wat kan de vormgeving toevoegen aan het personage of het verhaal dat je wil neerzetten?

Gerda Schepers

Gerda Schepers combineert het allemaal in haar lessen: haar liefde voor kleding, verkleden, andere culturen en theater. Ze houdt ervan om samen met haar cursisten te zoeken naar inspiratie, van elkaar te leren en te experimenteren met verrassende materialen.

Hannegijs Jonker

Hannegijs Jonker houdt van theater in bijzondere, nieuwe, onverwachte vormen. Ze onderzoekt met haar leerlingen nieuwe werkelijkheden en de wereld aan mogelijkheden die daar te vinden is.

Ontdek nog meer

Route 5-7 jaar: Fantaseren

De wereld is magisch. Zeker voor kinderen van 5 tot 7 jaar. Zij leven in een wereld waarin alles mogelijk is. Aansluitend op hun belevingswereld gaan we samen de vloer op en ervaren we hoe ver onze fantasie ons brengt.

Route 8-9 jaar: Verbeelden

Iets verzinnen kunnen we allemaal. Maar wat zou er gebeuren als we die verzinsels gebruiken om theater te maken?

Route 10-12 jaar: Beleven

Leer verhalen vertellen, acteren en krijg inzicht wat er allemaal komt kijken bij het maken van een echte theaterproductie.

Vrije inloop 4-12 jaar: muziek beeldend theater

Muziek, theater en beeldende kunst

Van tekst naar vloer

Zelf theaterteksten schrijven door middel van unieke opdrachten en deze vervolgens theatraal maken. Ga jij de uitdaging aan?

Voorstelling maken

In deze cursus maak je in 8 lessen een voorstelling onder leiding van een theaterdocent en een scenograaf (theatervormgever).

Spelen met script

Een cursus het teken van spielerei met theatertekst.

Introductiecursus theater

De introductiecursus theater is de perfecte manier om te kijken of acteren bij je past. Je leert de grondbeginselen van acteren en ondervindt wat er nodig is om geloofwaardig te kunnen spelen.

Introductiecursus theater jongeren

Onderzoeken, uitproberen, samenspelen, groeien, plezier maken, ontdekken wat je kan en wil: de introductiecursus is een perfecte manier om te kijken of acteren bij je past.

Route 12-13 jaar: Uitdagen

In deze route word je uitgedaagd om te maken! Samen spelen we in een soap en gaan we aan de slag met interdisciplinair theater. We eindigen het seizoen met een voorstelling.

Route 14-15 jaar: Experimenteren

We beginnen deze route met een blok over basistechnieken. Daarna gaan we spelen met script. In de tweede helft van het jaar maken we samen een voorstelling.

Route 16-20 jaar: Acteren en Maken

Ben jij nieuwsgierig en houd je van toneelspelen? In deze route staat de eerste helft van het seizoen acteren centraal, de tweede helft staat in het teken van een voorstelling maken die je voor publiek in ons VRIJDAG Theater speelt.