Route 12-13 jaar: UITDAGEN (donderdag)

Route 12-13 jaar: UITDAGEN (donderdag)

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
16 sep 2021 17:00 - 19:00 donderdag Noorderbuitensingel 11 33 365,00

In deze route word je uitgedaagd om te maken! Maak een soap, speel in een videoclip en gebruik je stem in een hoorspel. We sluiten het seizoen af met een voorstelling. 

In deze route vormen spelplezier en samenspel de basis. Het eerste lesblok legt de nadruk op het samenspelen met de ander. Je daagt je medespelers uit en verrast hierbij jezelf en elkaar.

In het tweede blok ga je een videoclip maken: hoe creëer je een spannend theatraal product, gebruikmakend van film, kostuums, beeld, licht en geluid? Ook ga je aan de slag met een hoorspel: hoe maak je een verhaal spannend, met enkel geluid? Uiteindelijk monteer je onder begeleiding van een theatermaker je eigen materiaal tot een theatervoorstelling, die opgevoerd wordt in ons eigen theater.

In aanloop naar het Jonge Harten Theaterfestival in november 2021 bezoeken we de voorstelling Trojan Wars in de Stadsschouwburg. Vervolgens gaan we samen in één dag een eigen presentatie maken, geïnspireerd op deze voorstelling. En het mooie is: die spelen we voor elkaar op bijzondere plekken in de schouwburg. In de serre, in het theatercafé, of....

Bosse Beckers

Bosse Beckers

Gerda Schepers

Erin Stel

Aike Vogelzang

Docent beeldend & theaterkostuums

"Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen."

Lesgeven bij VRIJDAG

Met elkaar... anders kijken, anders gebruiken, op zijn kop, achterstevoren. Dagelijkse dingen... wat kan het nog meer zijn? Een vliegtuig bouwen van strijkplanken, een zelfportret van kringloopspullen. Samen onderzoeken, prutsen en proberen. Verrassende, waardeloze en rijke materialen. Verdiepen in het thema, op zoek naar inspiratie. Kijken bij andere culturen. Van elkaar leren door te kijken en te reageren. Samen verhalen verzinnen.

Trots op!

Mijn cursisten van ROKJESDAG die enthousiast zijn geworden om zelf kleding te maken. Trots op de installaties die we in de route 'Verbeelden' van theater hebben verzonnen en op de kinderen die in hun eigen verzinsels spelen! Trots op dat ik mijn liefde voor theaterkostuums mag overbrengen, samen verkleden en verhalen verzinnen bij een jas. Samen maken, daar hou ik van!

Favorieten

Modeontwerper Jean Paul Gaultier, zijn materiaal gebruik, thema’s, zijn schetsen, de keuze van zijn modellen. Ik hou van de rebelse Vivian Westwood en van de tegenstellingen in het werk van Alexander McQueen. Ik bewonder mensen die risico’s durven te nemen en niet bang zijn voor het onbekende.

Opleiding

Academie Minerva Groningen richting Modevormgeving, BIK-opleiding (Beroepskunstenaars In de Klas)

Meer

Mijn eigen bedrijf heet Lieve Loeders, een naam met een tegenstelling zoals ook vaak in mijn werk. Ik werk aan verschillende projecten, theaterkostuums, vormgeving, het ontwikkelen van educatieve projecten en SCHORT. Als je nieuwsgierig bent geworden, kan je een kijkje op mijn website nemen.

https://www.gerdaschepers.nl/

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik zelf de wereld van theater bij de Jeugdtheaterschool. En nu ben ik terug als docent. In mijn lessen staat het onderzoek centraal. We onderzoeken de wereld om ons heen, stellen vragen, zoeken uit hoe het is om iemand anders te spelen en wat die ander dan denkt. Naast spelen vind ik het zelf maken belangrijk. Hierbij leer je je eigen gedachtes vorm te geven in bijvoorbeeld een scene, tekst en of beweging.

Trots op!

Ik ben trots op PLAY een voorstelling die ik samen met andere Vrijdag docent Sara Scholten heb ontwikkeld. Dit is een niet zomaar een voorstelling maar een voorstelling spel en filosofisch gesprek in één. Wat betreft VRIJDAG ben ik het meest trots op Het Houten Huis/VRIJDAG-project. Hierin speelden alle kindergroepen van VRIJDAG van 8 tot 12 jaar in het decor van de voorstelling van Het Houten Huis in Martiniplaza. Het was mooi om te zien hoe na weken oefenen alles samen kwam.

Favorieten

Ik houd ervan als makers de wereld kantelen en mij de wereld laten zien hoe ik hem nog niet had bekeken. Een paar makers die er voor mij op dit moment uitspringen zijn theatermaker Jetse Batelaan, film-/seriemakers Brit Marling en Zal Batmanglij en schrijver José Saramago.

Opleiding

Docent Theater, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Meer

Ook werk bij het Jonge Harten Theaterfestival als educatiemedewerker en jongerenprogrammeur. Daarnaast werk ik als zzp’er bij verschillende instellingen in de stad.

Docent Theater

"Ik wil vooral de eigenheid van mensen zien."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik geef les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ik geef vaak een instapcursus, leg de eerste basis en zie vervolgens hun ontwikkeling door de jaren heen. Daarnaast maak ik voorstellingen met kinderen en jongeren. De betrokkenheid bij de scholen groeit naarmate ze langer les hebben. Vooral de JeugdTheaterschool is een echte community. We stralen als school een serieusheid uit waardoor jongeren gefocust zijn. Mijn insteek is zelfontplooiing, aan het begin van de cursus creëer ik openheid en veiligheid, waardoor iedereen zich gezien en op zijn gemak voelt. Ik hoop dat mensen hun kaders verbreden, niet denken dat kan niet, maar dat ze verrast worden door wat ze zelf kunnen. Ik stuur aan op bewustwording van eigen talent, dat waar je kracht ligt en wil vooral de eigenheid van mensen zien.

Trots op!

‘Urban op de planken’ was een project waar ik aan werkte vanuit de JeugdTheaterschool in samenwerking met Urban House Groningen en waar ik met een nieuwe doelgroep heb gewerkt, urban jongeren. Daarnaast heb ik de voorstelling ‘Like me’ gemaakt onder coaching van theatermaker Gregory Caers, destijds betrokken bij de Kopergieterij. De groep bestond uit elf pubermeiden met wie ik het erg aan de stok heb gehad. Ik heb een enorme stap gezet om die meiden naar de theatraliteit te krijgen. Uiteindelijk gingen ze mee in het proces met als eindresultaat een voorstelling met meerdere lagen waarbij zij zelf bovendien goed begrepen wat ze aan het spelen waren. 

Favorieten

Mijn coach Gregory Caers is een voorbeeld voor me, ik heb wat betreft fysiek werken veel van hem geleerd. Ik ben gefascineerd geraakt door jeugdtheater in België, daar werken ze echt vanuit het ambacht theater, niet vanuit didactiek. De docent is een leermeester die met theater prikkelt en de leerlingen volgen. Kinderen en jongeren worden benaderd als individuen. Die interactie vind ik interessant en is nieuw voor me, binnen mijn opleiding was er juist vooral veel aandacht voor didactisch werken.

Opleiding

NHL opleiding theaterdocent in Leeuwarden

Meer

Ik geef les bij twee andere kunstencentra, de Wonderboom in Winsum en het Kielzog in Hoogezand. Daarnaast werk ik op projectbasis met basisscholieren en middelbare scholieren.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld