Foto 5.jpg

Route 14-15 jaar: EXPERIMENTEREN (maandag)

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
16 sep 2019 16:30 - 18:30 maandag Noorderbuitensingel 11 31 343,00

Ontdekken welke speelstijl het beste bij jou past, doe je tijdens de route Experimenteren!

De cursus bestaat uit verschillende blokken. Je krijgt onder andere lessen in improvisatie, technisch acteren en samenspel. Aan het eind van het seizoen rond je het jaar af met een presentatie voor publiek! Tijdens de lessen maak je kennis met verschillende theaterstijlen (bijvoorbeeld episch theater, Commedia dell’Arte of slapstick). Ook bezoek je samen theatervoorstellingen, bijvoorbeeld tijdens het Jonge Harten Festival in november. Hieraan is ook een gezamenlijk theaterproject verbonden samen met theatermakers van het Jonge Harten Festival.

In april 2020 breng je een bezoek aan de spectaculaire voorstelling Trojan Wars in de Stadsschouwburg in Groningen. Deze voorstelling is gebaseerd op de epische verhalen uit de Ilias van Homerus en relateert aan grote wereldconflicten van nu. Trojan Wars gaat over vriendschap, verraad en liefde. Vanuit deze thema’s wordt er geëxperimenteerd op de vloer en maak je gezamenlijk scènes onder leiding van je docent.

In de cursusprijs zijn, naast de reguliere lessen, deelname aan het Jonge Harten theaterfestival (15-23 november), een bezoek aan de voorstelling ‘Trojan Wars’ (2 april) in de Stadsschouwburg, het maken van een eigen Trojan Wars (4-5 april), een repetitieweekend (23-24 mei) en een presentatieweekend (6-7 juni) inbegrepen.

Zen Roorda

Erin Stel

Trieneke Verbeek

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Het leukste aan lesgeven bij VRIJDAG vind ik om het universele persoonlijk te maken en het persoonlijke universeel.

Favorieten

Eric de Vroedt, Bo Burnham, Martin McDonagh

Opleiding

Docent Theater - NHL

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik zelf de wereld van theater bij de Jeugdtheaterschool. En nu ben ik terug als docent. In mijn lessen staat het onderzoek centraal. We onderzoeken de wereld om ons heen, stellen vragen, zoeken uit hoe het is om iemand anders te spelen en wat die ander dan denkt. Naast spelen vind ik het zelf maken belangrijk. Hierbij leer je je eigen gedachtes vorm te geven in bijvoorbeeld een scene, tekst en of beweging.

Trots op!

Ik ben trots op PLAY een voorstelling die ik samen met andere Vrijdag docent Sara Scholten heb ontwikkeld. Dit is een niet zomaar een voorstelling maar een voorstelling spel en filosofisch gesprek in één. Wat betreft VRIJDAG ben ik het meest trots op Het Houten Huis/VRIJDAG-project. Hierin speelden alle kindergroepen van VRIJDAG van 8 tot 12 jaar in het decor van de voorstelling van Het Houten Huis in Martiniplaza. Het was mooi om te zien hoe na weken oefenen alles samen kwam.

Favorieten

Ik houd ervan als makers de wereld kantelen en mij de wereld laten zien hoe ik hem nog niet had bekeken. Een paar makers die er voor mij op dit moment uitspringen zijn theatermaker Jetse Batelaan, film-/seriemakers Brit Marling en Zal Batmanglij en schrijver José Saramago.

Opleiding

Docent Theater, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Meer

Ook werk bij het Jonge Harten Theaterfestival als educatiemedewerker en jongerenprogrammeur. Daarnaast werk ik als zzp’er bij verschillende instellingen in de stad.

Docent Theater

"Nobody cares if you can't dance well. Just get up and dance. Great dancers are great because of their passion." - Martha Graham

Lesgeven bij VRIJDAG

Theater en dans zijn voor mij prachtige middelen om een ontdekkingstocht te beleven. Samen onderzoeken staat daarbij centraal in mijn lessen. Toch bewandelt iedereen zijn eigen pad. Ik ben heel erg nieuwsgierig naar hoe een leerling te werk gaat met een opdracht of aangereikt materiaal zelf invult.

Een onderzoekende houding kan ik erg waarderen. Laten we elkaar prikkelen om ons perspectief op de wereld te verbreden, te onderzoeken, te ervaren, te groeien en elkaar te verrassen. Maar we werken ook hard aan technieken en de bewustwording daarvan, zodat de leerling groeit en steeds meer spelplezier ervaart. Wat de inhoud betreft werk ik in mijn lessen graag met maatschappelijke thema's.

Trots op!

Het klinkt cliché maar op ieder project ben ik trots! Je werkt samen ergens naar toe. Het proces en de uitkomst vind ik even belangrijk. Als ik dan iets moet noemen is het eigen opgezette collectief LUCY. Samen met andere Theatermakers maatschappelijke kwesties aansnijden en mensen aan het denken zetten vind ik mooi om te doen.

Favorieten

In Berlijn heb ik mogen werken met Willem Wassenaar. Wat mij zo prikkelde was dat hij de speler als individu en zijn of haar verhaal serieus neemt. Hierdoor stelden de spelers zich in 'no time' heel open door de veilige sfeer. Zijn nieuwsgierigheid in de speler vond ik echt fascinerend.

Daarnaast is Pina Bausch voor mij een onuitputtelijke bron. Ook in haar werk zijn persoonlijke verhalen belangrijk, maar daarnaast is kenmerkend dat ze veel gebruik maakt van beweging. Van haar neem ik in mijn lessen mee dat techniek de basis is maar dat het uiteindelijk draait om de essentie van de beweging. De achterliggende gedachte en de uitkomst daarvan vind ik interessanter dan een beweging perfect laten zien. De echtheid in theater en dans vind ik prachtig om naar toe te werken.

Opleiding

MBO D'Drive Dans (Friesland College Leeuwarden) en HBO Docent Theater (NHL Leeuwarden)

Meer

Ik werk als ZZP'er en mag vaak aan de slag als regie-assistent en choreograaf. Zo mocht ik meewerken aan JUMPING JACK (BUOG), een grootschalig theaterspektakel voor motorliefhebbers.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld