Vrijdag 5.jpg

Route 16-20 jaar: MAKEN

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
17 sep 2019 19:00 - 21:30 dinsdag Noorderbuitensingel 11 32 416,00

Wat is theatermaken? Hoe komt een voorstelling tot stand? Volg deze route en je ervaart het zelf!

Binnen de route Maken wordt er een appel gedaan op je eigen makerschap en werk je onder leiding van een regisseur naar een voorstelling toe.

Deze cursus bestaat uit 33 lessen en is opgedeeld in 2 blokken. In het eerste blok ontwikkel je vanuit een inspiratiebron (bijvoorbeeld een liedtekst, een foto of een filmscène) theatraal materiaal. Je speelt, maakt, regisseert, onderzoekt en leert kritisch kijken naar jezelf en de ander.

In het tweede blok maak je met z’n allen een theaterproductie. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en initiatief. De regisseur laat zich graag inspireren door wat jíj te bieden hebt!

In de cursusprijs zijn, naast de reguliere lessen, deelname aan het Jonge Harten theaterfestival (15-23 november), bezoek aan de voorstelling ‘Trojan Wars’ (2 april) in de Stadsschouwburg, het maken van een eigen Trojan Wars (4-5 april), een repetitieweekend (23-24 mei) en een presentatieweekend (6-7 juni) inbegrepen.

Hannah de Vries

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik zie graag dat mijn leerlingen gretig zijn om te spelen en het niet erg vinden om te falen. Ik werk veel met kinderen. Hun fantasie gaat alle kanten op. Kinderen volgen sneller (spel)impulsen op, dat vind ik mooi en jaloersmakend om te zien. Ik heb veel lol tijdens mijn lessen. Ik kan erg lachen om absurde spelsituaties en de vindingrijkheid van leerlingen. Daarnaast laat ik me raken door ontroerende scènes of leerlingen die zich openstellen als het gaat om lastige onderwerpen of spelsituaties. 

Trots op!

Ik ben trots op de scripts en voorstellingen die ik uit mijn brein tover. Het begint vaak met een los idee, een brainstormsessie en vervolgens laat ik mijn leerlingen improviseren op de vloer. De spelers en ik blijven elkaar tijdens een repetitieproces verrassen en inspireren. Die wisselwerking vind ik belangrijk.

Favorieten

De verhalen van Alex van Warmerdam spreken me erg aan omdat ze realistisch lijken, maar vervreemdend zijn. Zijn uitgangspunt is vaak een fictieve locatie. Zo start ik ook graag een verhaal als schrijver/bedenker van een voorstelling.

Daarnaast laat ik me inspireren door documentairemakers Michiel van Erp en Frans Bromet. Zij hebben een directe manier van interviewen en brengen types van alle lagen uit de samenleving op een eerlijke en eigenwijze manier in beeld.

Opleiding

Docent Theater, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. 

Meer

Naast lesgeven en regisseren ben ik actief als trainingsacteur. Ik speel dan bijvoorbeeld de rol van een agressieve klant in een supermarkt. De medewerker van de supermarkt krijgt de kans om met mij te oefenen hoe je met dergelijk gedrag om kan gaan.

Ik hoop binnenkort ook zelf weer eens op de planken te staan in een mooie theatervoorstelling. Ik heb altijd veel gespeeld, maar de afgelopen jaren heb ik daar weinig tijd voor gehad. Als ik dus de kans krijg om weer te spelen, grijp ik die graag met beide handen aan.

Wil je graag theater maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld