Vrijdag 5.jpg
maken

Route 16-20 jaar: MAKEN

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
05 feb 2019 19:00 - 21:00 dinsdag Noorderbuitensingel 11 15 150,00

Maak en speel met je eigen masker!

In de route MAKEN op de dinsdag avond staat het spelen en maken van een maskervoorstelling centraal. Je werkt samen met professionele theatermakers die je uitdagen om je grenzen te verleggen. Je ontdekt je identiteit als speler en leert je talenten te ontwikkelen en in te zetten. Door zelf te maken leer je je uit te spreken in wat je wilt vertellen en maken.

De fysieke personages van Commedia dell’arte uit de 16e en 17e eeuw speelden met maskers, nu: anno 2019 halen wij ze weer uit de kast.

Tijdens de kennismaking met deze maskers doe je fysiek onderzoek hoe je als acteur je lichaam kan inzetten. Vervolgens kies jij je karakter en ga je samen met Kostuumontwerper Gerda Schepers je eigen masker ontwerpen en maken.

Onder leiding van Theatermaker Rozan Vergeer breng je het masker vervolgens tot leven en ga je deze fysiek ontwikkelen en uitwerken.

Alle karakters samen vormen een theatrale performance die wordt gespeeld op een (nog geheime) locatie in Groningen.

Deze voorstelling maak je in 14 repetities van 2 uur op de dinsdag avond en een repetitieweekend. De voorstelling speelt op 24, 25 en 26 mei 2019

Op donderdag wordt dezelfde route aangeboden met zangers en theatermaker Loes Nuijten. Zij gaat een muziektheatervoorstelling maken. Je kunt zelf kiezen met welke maker je zou willen werken, voor info over de makers bekijk het docentenprofiel op deze website.

Rozan Vergeer

Gerda Schepers

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Nog maar een paar jaar geleden zat ik zelf met ontzettend veel plezier op de Jeugdtheaterschool. Een onvergetelijke tijd, en nu ben ik terug als docent. Het is echt genieten om mijn passie voor het theater over te mogen dragen. Ook mag ik dit jaar een van de twee productiegroepen van de Jeugdtheaterschool regisseren. Drama betekent in het Grieks: ik doe. Ik stuur de leerlingen aan om hun doel op toneel actief na te streven. Wat wil je personage? Wat kan je allemaal doen om dat doel te bereiken? Denken in de rol, niet over de rol.

Trots op!

Ik ben trots op mijn afstudeervoorstelling die ik vorig jaar heb gemaakt; ‘Wees ons Genadig’ van Alex van Warmerdam. Ik wil heel graag nog veel meer van dat soort voorstellingen maken, feest!

Favorieten

Groot bewondering heb ik voor mimegroepen als Bambie of Golden Palace. Non-verbaal zo communiceren dat er bijna geen woorden voor nodig zijn, heel spannend om naar te kijken. Maar ook stukken of films van Alex van Warmerdam ben ik erg fan van, absurde stukken realistisch gespeeld.

Opleiding

Docent Theater, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Meer

Zelf speel ik in een educatieve voorstelling bij Theater de Steeg. Ook ben ik docent op de MBO opleiding Kunst en Multimedia. Daar begeleid ik projecten en geef ik spellessen. Daarnaast werk ik af en toe als trainingsactrice voor de politie, agressietrainingen en in de zorg.

Docent Beeldend

"Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik vind het leuk om met kinderen op ontdekkingstocht te gaan. In mijn projecten gebruik ik vaak materialen of technieken die de kinderen niet kennen. Ik stimuleer de kinderen om zich te verdiepen in het thema en laat hen reageren op het werk van elkaar. Na afloop van een cursus ben ik tevreden als de kinderen niet kunnen stoppen met hun werk en trots zijn op wat ze hebben gemaakt. Ik heb vreselijk veel zin om in september ook met jongeren en volwassenen aan het werk te gaan. 

Trots op!

Ik ben trots op de vele leuke projecten die ik gedaan heb in de kinderwerkplaats, bijvoorbeeld de VakantieDoeDag en de jurken die kinderen voor Koningin Maxima hebben ontworpen. Maar ook de projecten van de kinderwerkplaats op Noorderzon, wat een heerlijke werkomgeving. De BIK opleiding is voor mij een fijne periode geweest, het was goed om op een andere manier met het kunstenaarsvak bezig te zijn. Ik kwam er achter hoe fijn het is om je passie over te brengen en hoe inspirerend kinderen zijn. Als rode draad in mijn werk en projecten loopt het thema identiteit, door dit thema werk ik ook veel op het voortgezet onderwijs.

Favorieten

Mijn grote voorbeeld is Jean Paul Gaultier, mijn liefde voor hem is op de academie ontstaan en nooit meer over gegaan. Zijn materiaal gebruik, thema’s, zijn schetsen, de keuze van zijn modellen, alles. Verder hou ik van de rebelse Vivian Westwood en van de tegenstellingen in het werk van Alexander McQueen. Ik bewonder heel veel mensen, mensen die risico’s durven te nemen en niet bang zijn voor het onbekende. Mensen die zichzelf zijn om dat er al zo veel anderen zijn.

Opleiding

Academie Minerva Groningen richting Modevormgeving, BIK opleiding (Beroeps Kunstenaar In de klas) 

Meer

Lieve Loeders is de naam van een collectie die ik ontworpen heb op de Academie. Deze naam is altijd met me mee gegaan, een naam met een tegenstelling zoals ook in mijn werk. Daarom ook logisch dat mijn eigen bedrijf Lieve Loeders heet. Ik werk aan verschillende projecten, mode-ontwerpen, beeldend werk, collage-werken en het ontwikkelen van educatieve projecten. Daarnaast zit ik een collectief genaamd Groot Schepers en Stoer. Met dat collectief doen we de vormgeving van festivals en ontwikkelen we (educatieve) projecten.

https://www.gerdaschepers.nl/

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld