Theater Talent.jpg

Route Theater Talent (jongeren)

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
18 sep 2019 19:00 - 21:00 woensdag Noorderbuitensingel 11 33 350,00 250,00

Heb je een ontembare passie voor theater en wil je meer meer meer? Dan is de route Theater Talent echt iets voor jou! Deze route is dit seizoen speciaal gestart voor jongeren die naast hun route nóg een programma willen volgen. De lessen volg je dus boven op de lessen van je eigen theaterroute en bieden de ruimte om je naar een hoger niveau te ontwikkelen en door te groeien als speler en theatermaker.

Of je nu kunt acteren, zingen, schrijven, rappen of improviseren, in de route Theater Talent krijg je de mogelijkheid om je eigenheid te ontwikkelen samen met theaterdocenten en regisseurs uit het veld. Aan bod komen onder andere: improvisatie, elementair spel, muziektheater, analyse van spel en tekst, voorstellingen bezoeken én samen voorstellingen maken voor een breed publiek. De route Theater Talent duurt een jaar. We werken met trajecten van 33 weken. Een les duurt 2 uur. Dit word aangevuld met extra weekendrepetities en presentatiedagen. De prijs voor jongeren die al een route binnen VRIJDAG volgen is €250.

Lesblokken

 • Film: Sander Roux
 • Spel: Maartje Ghijsen
 • Spel: Rozan Vergeer
 • Voorstelling maken: Karlijn Benthem

Maartje Ghijsen

Sander Roux

Rozan Vergeer

Karlijn Benthem

Docent Theater & Programmeur Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Zowel in mijn lessen als in de voorstellingen die ik maak, staat engagement van de speler centraal. Ik werk vaak vanuit een thema of repertoiretekst waarin ik elke keer opnieuw de eigenheid en inbreng van de spelers probeer om te zetten in betrokken en inventief spel. Het uiteindelijke aandeel dat iemand in het stuk heeft, wordt bepaald door zijn eigen niveau en talent.

Graag werk ik met verschillende disciplines omdat dit nog meer mogelijkheden biedt om spelers op hun eigen kwaliteit en talenten aan te spreken. Beweging, muziek, dans, tekst, ruimtegebruik, maar ook techniek, grime, kostuums en decor zijn vormen waarbinnen ik spelers aanspreek en train. Binnen al deze disciplines ben ik op zoek naar verbeelding, fantasie, nieuwsgierigheid, overtuiging en passie van elke individuele speler. Waar loopt iemand warm voor, is de vraag die ik mezelf altijd stel als ik aan het werk ben. Zo hoop ik een ontroerende en persoonlijke voorstelling te creëren die iets vertelt over het hier en nu. Daarvoor moet je over je eigen schaamte heen stappen en is zelfspot een voorwaarde!

Trots op!

Ik ben 11 jaar artistiek leider van De City Speelt geweest, een theater en productiehuis in Weesp waarmee we op locatie en in het theater voorstellingen maken. Daarnaast werk ik al meer dan 10 jaar bij Toneelgroep Amsterdam (TA) waar ik regelmatig juniorproducties regisseer, workshops geef en educatiemateriaal ontwikkel.

Vlak na mijn afstuderen in 2006 heb ik met vier andere makers het Community theatergezelschap Theatergroep Slapelozen opgericht waarmee we in Amsterdam grootschalige community producties maken. Theater dat midden in de samenleving staat, waarin de gemeenschap meespeelt en verhalen vertelt die het vertrekpunt vormen voor de voorstelling. Het zijn gebeurtenissen; momenten van delen en uitwisselen en van contact waarin de grens tussen leven en kunst steeds opnieuw wordt bepaald.

Favorieten

 • Adelheid Roosen
 • Theatergroep Carver
 • Toneelspelersgezelschap STAN
 • Fernando Pessoa
 • Robert Wilson
 • Marina Abramovic

Opleiding

Bachelor Theaterdocent / theatermaker aan de Theaterschool in Amsterdam. Acteursopleiding De Trap, Amsterdam

http://www.maartjeghijsen.nl/

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik zie leerlingen graag als medemaker: samen gaan we het onderzoek op de vloer aan. Ik werk graag vanuit de belevingswereld van de spelers. Door vragen te stellen ontdekken ze wat ze boeiend, raar, interessant of vreemd vinden: dit vormt het bronmateriaal. Door vervolgens de juiste theatrale tools aan te bieden, zetten we dit materiaal om in theater. Zo geven we samen vorm aan inhoud, ieder op zijn eigen manier en vanuit een eigen fascinatie. Het is een wisselwerking tussen docent, speler en eventueel publiek waarbij we op gelijke voet staan en elkaar inspireren tot nieuw werk en inzichten.

Trots op!

Ik word er altijd heel gelukkig van wanneer spelers/makers eigenaar worden van hun eigen werkproces en artistiek product. Dat ze een verhaal ontwikkelen die ze zelf belangrijk genoeg vinden om te delen met een publiek. Dat ze ontdekken welk medium (theater/film/performance/zang etc.) hen hierbij het beste dient. Dat ze leren samenwerken in een proces waarbij zij als groep zichzelf kunnen ontstijgen.

Ik werk dan ook graag interdisciplinair en zie mezelf als de verbindende factor tussen verschillende artistieke afdelingen in een maakproces. Wanneer iedereen in zijn kracht staat, autonoom keuzes kan maken in dienst van het gezamenlijk product, ontstaat er magie.

Favorieten

Ik ben een beelddenker en beeldenmaker. Wat ik aantrekkelijk vindt aan het maken van beelden is de grote vrijheid tot persoonlijke interpretatie. Elk mens heeft zijn eigen kijk op de wereld en leeft een eigen verhaal. Door ruimte te geven aan deze verschillende visies ontstaat er een universum aan verschillende belevingen: associatief, rationeel en emotioneel. Het stelt mensen in staat om hun eigen versie van de werkelijkheid te creëren.

Ik haal veel van mijn inspiratie uit het werk van filmmakers als Wes Anderson, Stanley Kubrick en Quintin Tarantino; beeldend kunstenaars als Jean Tinguely en Wim Delvoye; schilders als Frieda Kahlo, Picasso en Dali. Foto’s, films, schilderijen en beeldende kunst zetten mij enorm aan.

Opleiding

NHL Docent Theater - Club Guy & Roni

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Nog maar een paar jaar geleden zat ik zelf met ontzettend veel plezier op de Jeugdtheaterschool. Een onvergetelijke tijd, en nu ben ik terug als docent. Het is echt genieten om mijn passie voor het theater over te mogen dragen. Ook mag ik dit jaar een van de twee productiegroepen van de Jeugdtheaterschool regisseren. Drama betekent in het Grieks: ik doe. Ik stuur de leerlingen aan om hun doel op toneel actief na te streven. Wat wil je personage? Wat kan je allemaal doen om dat doel te bereiken? Denken in de rol, niet over de rol.

Trots op!

Ik ben trots op mijn afstudeervoorstelling die ik vorig jaar heb gemaakt; ‘Wees ons Genadig’ van Alex van Warmerdam. Ik wil heel graag nog veel meer van dat soort voorstellingen maken, feest!

Favorieten

Groot bewondering heb ik voor mimegroepen als Bambie of Golden Palace. Non-verbaal zo communiceren dat er bijna geen woorden voor nodig zijn, heel spannend om naar te kijken. Maar ook stukken of films van Alex van Warmerdam ben ik erg fan van, absurde stukken realistisch gespeeld.

Opleiding

Docent Theater, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Meer

Zelf speel ik in een educatieve voorstelling bij Theater de Steeg. Ook ben ik docent op de MBO opleiding Kunst en Multimedia. Daar begeleid ik projecten en geef ik spellessen. Daarnaast werk ik af en toe als trainingsactrice voor de politie, agressietrainingen en in de zorg.

Docent Theater

"Alles wat aandacht krijgt groeit."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik vraag me altijd bij alles af 'Hoe kan het ook anders?' En ik doe dat graag samen met andere mensen dat 'afvragen en verwonderen'. Samen iets maken; nieuwe dingen ontdekken, zien, horen en ervaren. VRIJDAG is een plek waar je niet hoeft uit te leggen dat dat leuk is, want daarvoor zijn de deelnemers er; in hun vrije tijd, vanuit een intrinsieke motivatie. Theatermaken is (voor mij) een manier om het leven te begrijpen en vorm te geven.

Trots op!

Ik ben trots op verschillende projecten om verschillende redenen, maar meestal heeft het iets te maken met het feit 'dat het gelukt is'.Kings of war jr (toneelgroep Amsterdam) was een van mijn eerste voorstellingen waar het publiek 'aan mee deed', daar ben ik heel trots op. Project Occident is ook een voorstelling waar ik heel trots op ben; met 18 achttienjarige Europeanen deden we onderzoek (samen met het publiek) naar de Staat van Europa.

Favorieten

Lotte van den Berg, Emke Idema, Ivo van Hove, Muriel Besemer, mijn lief Mats Boswijk, Anouk Rutten, Taco van Dijk, Wende Snijders, Gregory Caers, Touki Delphine, Maarten Baas, Elien van den Hoek, mijn kinderen, Shakespeare.

Opleiding

Hogeschool voor de kunsten Arnhem

Meer

Ik ben (samen met Anouk Rutten) de baas van Gebied-B, en we maken projecten waar niemand op zit te wachten, totdat ze er zijn. In 2019/2020 maak ik onder andere een voorstelling bij Toneelgroep Amsterdam (Overhoop), maak ik een gespreksinterventie voor Warming up, ben ik projectleider van KRAAK, werk ik samen met Het Houten Huis en het NNT. Daarnaast ben ik moeder van drie kleine jongens en probeer ik zoveel mogelijk mooie dingen te zien. Ook hoop ik dat ik altijd iets zeg als er iets gezegd moet worden.

http://www.gebied-b.nl/

Wil je graag theater maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
 • Cursussen, routes, workshops en meer
 • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
 • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld