Schilderen: Kleur als inspiratiebron

Schilderen: Kleur als inspiratiebron

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
26 mei 2021 09:15 - 11:45 woensdag Walstraat 34 5 116,00

Mocht er een nieuwe lockdown komen als gevolg van het coronavirus covid-19, dan kun je voor de lessen die komen te vervallen restitutie aanvragen.

Kleur is een fenomeen, er bestaan vele varianten met oneindige veel kleurtinten. We herkennen en ervaren de verschillen tussen bijvoorbeeld steenrood, bordeauxrood, tomaatrood etc. Wanneer we schilderen maken we keuzes en kiezen voor een kleur maar waarop berust deze keuze? Wanneer we in een museum de schilderwerken van bekende meesters bekijken dan valt op dat iedere schilder z’n eigen kleurpalet heeft. Vermeer, Rembrandt, Caravaggio, Matisse... Zij maakten prachtige werken die o.a. te herkennen zijn aan hun specifieke kleurgebruik. Kleurcontrasten, subtiele kleurnuances of een scala aan bonte kleuren bepalen de compositie. Bij het kijken naar een schilderij ervaren wij de betoverende werking van de kleuren.

In deze cursus van 5 lessen staat de beleving, werkend vanuit en met de kleur centraal. We gaan op zoek naar de eigenschappen en werking van de kleuren van een bestaand klassiek- én een modern schilderwerk. Zo kun je bijvoorbeeld gefascineerd zijn door Vermeer’s kleurhantering bij het Melkmeisje of geïnspireerd worden door een schilderij van Matisse. Een eigentijds en een klassiek schilderwerk uit de kunstgeschiedenis analyseer je op het kleurgebruik. Los van de voorstelling doe je kleurexperimenten en je onderzoekt de werking van de kleuren op elkaar. Vanuit dit onderzoek werk je naar een kleurvoorstelling waarin de afzonderlijke kleuren en het geheel aan kleur al werkend voor jou een eigen persoonlijke betekenis zal gaan krijgen.

Wia van Dijk

Docent Beeldend werken

"Denken en voelen."

Lesgeven bij VRIJDAG

Wat voor mij het lesgeven bij VRIJDAG bijzonder maakt is de aanwezigheid van meerdere beeldende disciplines in één gebouw. Het nodigt uit tot interdisciplinair werken. Voor de ruimtelijke lessen in het kader van ‘Van idee tot verbeelding’ die ik op de maandagmiddag geef, wordt hier volop gebruikt van gemaakt. Ik merk dat het desbetreffende deelnemers uitdaagt en dat het op verschillende wijze ruimte geeft binnen het beeldend proces.

Trots op!

Er zijn verschillende dingen m.b.t. het lesgeven waar ik blij mee ben o.a. de tentoonstelling van de beeldhouwgroep ‘Van idee tot verbeelding’ welke aan het einde van ieder cursusjaar het beeldend proces en de resultaten toont. Lopend door deze presentatie geniet ik van de verscheidenheid, het individuele karakter van de werken en de intensiteit van het geheel.

Favorieten

Ik heb vele favorieten op muziek gebied. As ik er één moet noemen dan kies ik voor Laurie Anderson. Haar experimenteren met geluid, het samenvoegen van klassieke elementen met de hypermoderne elektronische sound, geven haar muziek een bijzonder ruimtelijke karakter. In haar vroege carrière was zij een beeldhouwster die toen al experimenteerde met objecten en geluidsculpturen. Op schildergebied is Vermeer mijn favoriet vooral door zijn kleurgebruik en de helderheid in vorm en compositie. Ook het werk van de hedendaagse Amerikaanse beeldend kunstenaar Laurie Owens intrigeert mij. In haar schilderwerk is het vooral de ongedwongen wijze waarop zij kunststijlen en culturen samenbrengt. Anish Kapoor (beeldhouwer) is voor mij de Brancusi van deze tijd. Zijn werken zijn groots en fascineren mij enorm. Doordat ze vooral een beroep doen op de ervaring en een synthese laten zien tussen geest en materie, tussen denken en voelen.

Opleiding

Ik ben opgeleid aan de Academie voor beeldende kunsten Minerva te Groningen, met als afstudeerrichting schilderen en ruimtelijk werken. 

Meer

Naast het lesgeven bij VRIJDAG geef ik twee dagdelen les aan studenten beeldende therapie in Leeuwarden. De overige tijd werk ik zoveel mogelijk op mijn atelier aan eigen werken, ruimtelijke of twee dimensionaal, in opdracht of eigen initiatief. Voor de overdracht is mijn eigen beeldende ontwikkeling van belang, dit houdt mij scherp en mede hierdoor kan ik processen van anderen gemakkelijker aanvoelen. In Groningen zijn uitgevoerde werken in opdrachten te zien o.a. bij het Harmoniecomplex en het Cascade gebouw. Ook buiten Groningen kun je op verschillende locaties in de openbare ruimte werk van mij tegenkomen. In de zomermaanden zijn er o.a. nieuwe beelden van mij te zien in het beeldenpark de Anningahof te Zwolle.

http://www.wiavandijk.com/

Wil je graag kunst maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld