Theater Regisseur Amateurtheater jaar 1

UITVERKOCHT
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
11 jan 2021 19:30 - 22:30 maandag Noorderbuitensingel 11 36 1.000,00

De opleiding tot theaterregisseur zit vol! Heb je interesse en wil je graag op de reservelijst staan? Mail dan naar leonie.zuidema@bijvrijdag.nl

Op 11 januari start opnieuw de opleiding tot theaterregisseur bij VRIJDAG. De opleiding kent twee varianten; een korte opleiding van anderhalf jaar en een lange opleiding van vier jaar. Je dient je voor elk jaar apart aan te melden.

Theaterregie

Als regisseur ben je een spin in het web. Je bewaakt het hele repetitieproces. Je weet wat je wilt met een voorstelling maar geeft ook de spelers de ruimte om ideeën te ontwikkelen. Je brengt mensen en ideeën samen, analyseert en maakt keuzes. Je geeft leiding aan alles wat met de vormgeving te maken heeft. Dat betekent dat je nadenkt over decor en kostuum, over licht en geluid en andere technieken. Je begeleidt spelers in het vormgeven van de rol, het behandelen van de tekst en het ontwikkelen van samenspel.

Voor wie?

Regisseren is een boeiende uitdaging voor mensen met een fascinatie voor theater en artistieke ideeën, die graag met anderen een creatief proces aangaan. Deze opleiding traint toekomstige regisseurs in het begeleiden van spelers naar verrassende theatervoorstellingen. Tegelijkertijd is de opleiding zeer geschikt voor docenten die binnen hun lessen met theater werken. Ook voor mensen die werken in andere sectoren van de maatschappij en bezig zijn met projecten waarbij theatrale technieken en principes worden toegepast, biedt de cursus verrassende mogelijkheden.

Lang of kort

De opleiding kent twee varianten; een korte en een lange opleiding. 

  1. De korte opleiding van anderhalf jaar; speciaal bedoeld voor iedereen die de basisvaardigheden van het regisseren onder de knie wil krijgen, om bijvoorbeeld vooral binnen de eigen vereniging voorstellingen te maken en spelers te begeleiden. Na de korte opleiding krijg je een provinciaal certificaat uitgereikt.
  2. De lange opleiding van vier jaar. Als je deze variant met succes hebt afgerond krijg je een landelijk diploma en kun je aan de slag als erkend regisseur. En natuurlijk kun je alles wat je geleerd hebt en aangereikt hebt gekregen, inzetten op andere vakgebieden.

De eerste anderhalf jaar kun je beschouwen als een soort basisopleiding. In de loop van de jaren zal het zelf regisseren steeds belangrijker worden. In het derde jaar maak je een volledige, korte voorstelling met spelers die via audities binnenkomen. Het vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproductie die je zelfstandig maakt bij een theatergroep.

Lessen

Je krijgt les in Regie, Spelbegeleiding, Theatergeschiedenis en Dramaturgie. Daarnaast word je ingewijd in de principes van Vormgeving en Techniek en worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd. Verder zijn er, gepland in overleg, drie hele lesdagen verdeeld over het jaar. Een aantal lesweekenden worden in overleg nog vastgesteld. In de schoolvakanties is er geen les en tijdens de schoolvakantie is er een zomerstop vanaf 28 juni. We starten daarna weer op 30 augustus tot en met 20 december 2021.

Toelating

Er zijn geen speciale eisen waar je aan moet voldoen. Wel hebben we gemerkt dat spelervaring een pre is. Als je spelers wilt regisseren, is het goed om te weten hoe het is om te spelen. En we hebben in het begin een gesprek om een indruk van je ervaring en ambitie te krijgen. Daar kunnen we in de begeleiding dan rekening mee houden.

Wat kost het

De kosten voor de reguliere opleiding zijn € 1.000 per jaar (de korte opleiding kost dus € 1.500). Betalen in termijnen is natuurlijk altijd mogelijk. Wil je graag de opleiding maken, maar vind je deze te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ben Smit

Karin Noeken

Hadewych ten Berge

Frederieke Vermeulen

Frederieke Vermeulen

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Ben Smit, de coördinator van de regieopleiding. Dat kan via 06-55305425 of ben.smit@bijvrijdag.nl.

Bekijk foto's van de uitvoeringen
Bekijk de foto's

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld