Theatergeschiedenis

Theatergeschiedenis

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
19 nov 2021 10.00 - 12.00 vrijdag Noorderbuitensingel 11 8 160,00

We zijn gestart, maar instromen is nog mogelijk! Mail naar doen@bijvrijdag.nl.

In deze cursus maak je kennis met theaterteksten en hun achtergrond en mogelijkheden. We beginnen met het Griekse theater, maken een reuzenstap naar de 17e eeuw (Shakespeare, Molière) en gaan dan via de Romantiek (Goethe) naar het Realisme eind 19e eeuw (Tsjechov, Ibsen). Binnen de 20e eeuw komt het modernisme aan bod, kunnen we natuurlijk niet om Brecht heen, stuiten we onherroepelijk op het absurdisme (Beckett) en bespreken we de belangrijkste ontwikkelingen en teksten uit de tweede helft van de 20e eeuw (b.v. het montagetheater van Rijnders).

Uiteraard gaan we in deze cursus belangrijke teksten lezen (liefst deels ook thuis), bespreken en duiden. Wat kenmerkt de tekst, wie schreef de tekst, hoe werd de schrijver beïnvloed door de tijdgeest, wat wilde hij met zijn tekst bereiken, werd het opgevoerd? En hoe zag dat er dan uit (decor, kostumering, belichting, speelstijl)?

Binnen de lessen gaan we stukken tekst lezen, opvoeringen bekijken, kennis delen en discussiëren over de betekenis van een tekst. Is zo’n stuk in onze tijd nog van belang en hoe zouden we het nu opvoeren? De Oresteia, bijvoorbeeld, werd afhankelijk van de heersende ideologie in de loop van de eeuwen steeds verschillend benaderd. De opvoeringen van Gijsbrecht van Aemstel waren onder invloed van verschillende opvattingen over acteren vlak na de Tweede Wereldoorlog wezenlijk anders dan tegenwoordig. Het behandelen van het prachtige repertoire zal hoe dan ook interessante discussies opleveren!

Joke Holwerda

Joke Holwerda is van huis uit letterkundige en heeft een grote fascinatie voor tekst in theater; vooral voor de uitwerking die tekst heeft op de beweging en het fysiek van de speler. Ze is altijd op zoek naar de eigenheid van de spelers, het persoonlijke, om dat te ontwikkelen en versterken.

Meer weten over Joke en de cursussen die zij geeft?

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld