Theatergeschiedenis

Theatergeschiedenis

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
19 nov 2021 10:00 - 12:00 vrijdag Noorderbuitensingel 11 8 240,00

In deze cursus maak je kennis met theaterteksten en hun achtergrond en mogelijkheden. We beginnen met het Griekse theater, maken een reuzenstap naar de 17e eeuw (Shakespeare, Molière) en gaan dan via de Romantiek (Goethe) naar het Realisme eind 19e eeuw (Tsjechov, Ibsen). Binnen de 20e eeuw komt het modernisme aan bod, kunnen we natuurlijk niet om Brecht heen, stuiten we onherroepelijk op het absurdisme (Beckett) en bespreken we de belangrijkste ontwikkelingen en teksten uit de tweede helft van de 20e eeuw (b.v. het montagetheater van Rijnders).

Uiteraard gaan we in deze cursus belangrijke teksten lezen (liefst deels ook thuis), bespreken en duiden. Wat kenmerkt de tekst, wie schreef de tekst, hoe werd de schrijver beïnvloed door de tijdgeest, wat wilde hij met zijn tekst bereiken, werd het opgevoerd? En hoe zag dat er dan uit (decor, kostumering, belichting, speelstijl)?

Binnen de lessen gaan we stukken tekst lezen, opvoeringen bekijken, kennis delen en discussiëren over de betekenis van een tekst. Is zo’n stuk in onze tijd nog van belang en hoe zouden we het nu opvoeren? De Oresteia, bijvoorbeeld, werd afhankelijk van de heersende ideologie in de loop van de eeuwen steeds verschillend benaderd. De opvoeringen van Gijsbrecht van Aemstel waren onder invloed van verschillende opvattingen over acteren vlak na de Tweede Wereldoorlog wezenlijk anders dan tegenwoordig. Het behandelen van het prachtige repertoire zal hoe dan ook interessante discussies opleveren!

Joke Holwerda

Docent Theater

"Durven betekent heel even je greep te verliezen. Niet durven betekent je leven verliezen." - Kierkegaard

Lesgeven bij VRIJDAG

Wat ik vaak bij spelers probeer te bereiken is het ontwikkelen van technische vaardigheden, met behoud van eigenheid, versterken van wat spelers al hebben. Dus het versterken en ontwikkelen van het zeer persoonlijke. Ik ben tevreden als mensen met plezier op de vloer staan.

Trots op!

Heel recent 'Risjaar Modderfokker den Derde' omdat alles prachtig samenviel: kostuums, decor, muziek, regie en waanzinnig spel door jongeren van de toneelvereniging Eloquentia.

Favorieten

Alex Taylor, meisnerdocent, de beste docent waar ik ooit les van heb gehad; scherp, enorm veilig, maar toch extreem kritisch en onverbiddelijk. Zeer inspirerend. Regisseurs als Theu Boermans (tekstbehandeling, hoe hij zijn grote, monumentale voorstellingen aanpakte - ik was een tijdje zijn regie-assistent) en Gerardjan Rijnders (prachtige montagevoorstellingen met schitterende teksten).

Opleiding

Regie-opleiding, Theaterwetenschappen, Meisnertraining, binnenkort AHK Docent Theateropleiding.

Meer

Nadenken over de inrichting van de Theateropleiding voor Volwassenen.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld