Theatermaken Basiscursus

Theatermaken Basiscursus

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
16 sep 2021 19:30 - 21:30 donderdag Noorderbuitensingel 11 4 80,00

In deze basiscursus Theatermaken leren regisseur Sander Roux en vormgever Mieke den Braber je in vier lessen de nodige theorie en basisvaardigheden van het theatermaken.

Er wordt gewerkt vanuit persoonlijke fascinaties die de basis vormen voor theatraal onderzoek. Je leert de onderwerpen uit te werken tot een theatraal concept en zoekt daar de juiste theatertaal bij: spel, tekst, dans, muziek etc.

Als je deze cursus hebt afgerond kun je doorstromen naar de cursus Theatermaken.

Mieke den Braber

Sander Roux

Theaterdocent

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik wil jullie leren hoe je een verhaal kunt vertellen vanuit beeld. Denk hierbij aan decor, kostuum, rekwisieten en belichting. Wat voegt dit alles toe aan het personage dat je neer wil zetten of het verhaal dat wilt gaan vertellen? Het wordt een aaneensluiting van materiaalonderzoek, experiment en improvisatie. Ook zullen we gaan werken aan een basis kennis in theater techniek, zodat jullie de opgedane inspiratie, kunnen gaan toepassen in de praktijk.

Trots op!

Als scenograaf en lichtontwerper heb ik al aan veel voorstellingen mee mogen werken, waaronder twee keer de kerstproductie van VRIJDAG (2015-2016). Daarnaast werk ik aan een eigen kunstinstallatie, waarvoor ik de vertellende kracht van licht aan het onderzoeken ben.

Favorieten

  • Theatermakers: Rieks Swarte, Steef de Jong, Minna Tiikkainen & Guy Cassiers.
  • Kunstenaars: Olafur Eliasson & Mark Rothko.

Opleiding

Bachelor Vormgeving Scenografie aan Academie Minerva, Groningen. Interior and Exhibition Designer aan het Mediacollege, Amsterdam.

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik zie leerlingen graag als medemaker: samen gaan we het onderzoek op de vloer aan. Ik werk graag vanuit de belevingswereld van de spelers. Door vragen te stellen ontdekken ze wat ze boeiend, raar, interessant of vreemd vinden: dit vormt het bronmateriaal. Door vervolgens de juiste theatrale tools aan te bieden, zetten we dit materiaal om in theater. Zo geven we samen vorm aan inhoud, ieder op zijn eigen manier en vanuit een eigen fascinatie. Het is een wisselwerking tussen docent, speler en eventueel publiek waarbij we op gelijke voet staan en elkaar inspireren tot nieuw werk en inzichten.

Trots op!

Ik word er altijd heel gelukkig van wanneer spelers/makers eigenaar worden van hun eigen werkproces en artistiek product. Dat ze een verhaal ontwikkelen die ze zelf belangrijk genoeg vinden om te delen met een publiek. Dat ze ontdekken welk medium (theater/film/performance/zang etc.) hen hierbij het beste dient. Dat ze leren samenwerken in een proces waarbij zij als groep zichzelf kunnen ontstijgen.

Ik werk dan ook graag interdisciplinair en zie mezelf als de verbindende factor tussen verschillende artistieke afdelingen in een maakproces. Wanneer iedereen in zijn kracht staat, autonoom keuzes kan maken in dienst van het gezamenlijk product, ontstaat er magie.

Favorieten

Ik ben een beelddenker en beeldenmaker. Wat ik aantrekkelijk vindt aan het maken van beelden is de grote vrijheid tot persoonlijke interpretatie. Elk mens heeft zijn eigen kijk op de wereld en leeft een eigen verhaal. Door ruimte te geven aan deze verschillende visies ontstaat er een universum aan verschillende belevingen: associatief, rationeel en emotioneel. Het stelt mensen in staat om hun eigen versie van de werkelijkheid te creëren.

Ik haal veel van mijn inspiratie uit het werk van filmmakers als Wes Anderson, Stanley Kubrick en Quintin Tarantino; beeldend kunstenaars als Jean Tinguely en Wim Delvoye; schilders als Frieda Kahlo, Picasso en Dali. Foto’s, films, schilderijen en beeldende kunst zetten mij enorm aan.

Opleiding

NHL Docent Theater - Club Guy & Roni

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld