Theaterschool Volwassenen jaar 3.jpg

Theaterschool volwassenen jaar 3

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
16 sep 2019 19:30 - 22:00 maandag Noorderbuitensingel 11 32 750,00

Het programma van de Theaterschool Volwassenen biedt spelontwikkeling van hoge kwaliteit. Spelers die het een uitdaging vinden om hun palet optimaal te verbreden en te verdiepen, zijn in de Theaterschool Volwassenen op hun plek. Dit traject is ook geschikt voor gevorderde spelers die hun speltechnieken willen verfijnen.

Toelating mogelijk nadat je Theaterschool Volwassenen jaar 2 hebt afgerond.

Programmaonderdelen

In de twee eerste jaren wordt gewerkt aan de basis, waarin je les krijgt in de basisvakken spel, stem, beweging en tekst. In jaar 3 pas je binnen de twee blokken toe wat je in de basisjaren hebt geleerd. Je handtekening als speler wordt verder ontwikkeld; wie ben ik als speler en wat heb ik te vertellen? Dit zijn vragen die centraal staan in het laatste blok waarin je een voorstelling gaat maken.   

De Leerroute van de Theaterschool Volwassenen telt vier jaar. We werken met trajecten van 32 weken van 2,5 uur, aangevuld met 2 extra weekendrepetities, een presentatie dag op 26 januari en het spelen van drie voorstellingen op 12, 13 en 14 juni 2020. Elk blok wordt afgesloten met een persoonlijke evaluatie waarin de docent van dat blok zijn bevindingen deelt. Elk jaar eindigt met een eindgesprek individueel of met de groep.

 • Speelstijlen: T.J. da Silva (16 lessen)
 • Theatermaken: Maartje Ghijsen (16 lessen)

Maartje Ghijsen

Gideon da Silva

Docent Theater & Programmeur Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Zowel in mijn lessen als in de voorstellingen die ik maak, staat engagement van de speler centraal. Ik werk vaak vanuit een thema of repertoiretekst waarin ik elke keer opnieuw de eigenheid en inbreng van de spelers probeer om te zetten in betrokken en inventief spel. Het uiteindelijke aandeel dat iemand in het stuk heeft, wordt bepaald door zijn eigen niveau en talent.

Graag werk ik met verschillende disciplines omdat dit nog meer mogelijkheden biedt om spelers op hun eigen kwaliteit en talenten aan te spreken. Beweging, muziek, dans, tekst, ruimtegebruik, maar ook techniek, grime, kostuums en decor zijn vormen waarbinnen ik spelers aanspreek en train. Binnen al deze disciplines ben ik op zoek naar verbeelding, fantasie, nieuwsgierigheid, overtuiging en passie van elke individuele speler. Waar loopt iemand warm voor, is de vraag die ik mezelf altijd stel als ik aan het werk ben. Zo hoop ik een ontroerende en persoonlijke voorstelling te creëren die iets vertelt over het hier en nu. Daarvoor moet je over je eigen schaamte heen stappen en is zelfspot een voorwaarde!

Trots op!

Ik ben 11 jaar artistiek leider van De City Speelt geweest, een theater en productiehuis in Weesp waarmee we op locatie en in het theater voorstellingen maken. Daarnaast werk ik al meer dan 10 jaar bij Toneelgroep Amsterdam (TA) waar ik regelmatig juniorproducties regisseer, workshops geef en educatiemateriaal ontwikkel.

Vlak na mijn afstuderen in 2006 heb ik met vier andere makers het Community theatergezelschap Theatergroep Slapelozen opgericht waarmee we in Amsterdam grootschalige community producties maken. Theater dat midden in de samenleving staat, waarin de gemeenschap meespeelt en verhalen vertelt die het vertrekpunt vormen voor de voorstelling. Het zijn gebeurtenissen; momenten van delen en uitwisselen en van contact waarin de grens tussen leven en kunst steeds opnieuw wordt bepaald.

Favorieten

 • Adelheid Roosen
 • Theatergroep Carver
 • Toneelspelersgezelschap STAN
 • Fernando Pessoa
 • Robert Wilson
 • Marina Abramovic

Opleiding

Bachelor Theaterdocent / theatermaker aan de Theaterschool in Amsterdam. Acteursopleiding De Trap, Amsterdam

http://www.maartjeghijsen.nl/

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik ben pas tevreden wanneer ik bij de leerlingen zie dat ze hebben geleerd dat dingen leren leuk kan zijn.

Trots op!

Ik ben trots op alle leerlingen bij VRIJDAG!

Favorieten

Een groot voorbeeld heb ik niet. Ik heb zelfs geen favoriete kunstenaar. Ik hou meer van de afwisseling. Zoals ik altijd tegen de improvisatie-theater leerlingen zeg: context! Het juiste plaatje bij de juiste situatie.

Opleiding

Rijksuniversiteit Groningen

https://www.gtjdasilva.com/

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
 • Cursussen, routes, workshops en meer
 • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
 • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld