UMCG Theaterproject

HOUD ME OP DE HOOGTE
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
27 mrt 2021 10:00 - 13:30 zaterdag Extern 1

We weten nog niet wanneer we kunnen starten met deze cursus. Laat je gegevens achter en je krijgt (vrijblijvend) bericht zodra we weer starten.

VRIJDAG werkt ook samen met het UMCG! In deze samenwerking spelen kinderen en jongeren die bij ons theater maken een simulatiepatiënt bij studenten geneeskunde.

De geneeskunde studenten oefenen in een zo echt mogelijke setting hoe ze een huisartsengesprek (doktersconsult) moeten voeren met een kind of jongere.

Onder leiding van theatermaker Aike Volgelzang verdiep je je in een rol van een patiënt met een bepaalde klacht. Hij oefent met je hoe je vanuit deze rol kan spelen en een gesprek kan voeren samen met een ouder en de arts in opleiding. Als patiënt voer je een aantal verschillende gesprekken op één middag. Ieder gesprek is met een andere arts, waardoor je iedere keer anders zult moeten reageren vanuit je gegeven rol. Door jouw spel train je de arts in opleiding en daarnaast is er na afloop van ieder gesprek ook een moment waarin je samen bespreekt wat er is gebeurd. Hierbij train je ook het geven van feedback.

Wij zijn voor dit project opzoek naar nieuwsgierige en gemotiveerde kinderen en jongeren, ervaring is niet nodig.

De simulatiegesprekken vinden plaats in het UMCG op 5 donderdagmiddagen en 1 woensdagmiddag tussen 15.30 – 18.00 uur.

Wat bieden we

  • Een waardevolle ervaring en een kijkje in de keuken van hoe theater in onze maatschappij ingezet wordt als trainingsmiddel
  • Twee repetitie ochtenden op een zaterdag. De eerste om je goed voor te bereiden, de tweede om te verdiepen in het spelen en feedback geven.
  • Deelname aan dit project is gratis

Data repetities

Eerste repetitie: datum en tijd volgt
Een gezamenlijke opstart waarin we de rollen voorbereiden en waarin we gaan oefenen met gesprekken en feedback geven. Natuurlijk is er dan ook uitgebreid ruimte om allemaal vragen te stellen.

Verdiepingsrepetitie: datum en tijd volgt
Aan de hand van ervaringen van de vorige twee speelrondes verder de verdieping zoeken. Inzoomen op, hoe geef je feedback en waar let je op tijdens het gesprek?

Data sessies in 2021

  • Volgt

Alle middagen vinden plaats in het UMCG tussen 16:00 – 18:00 uur, maar graag om 15:30 uur aanwezig zijn. Wanneer je i.v.m. school er pas om 15:45 uur kan zijn is dat in overleg mogelijk.

Je hoeft niet op alle data van de gesprekkensessies te kunnen. Na de eerste repetitie wordt er een speelrooster gemaakt. Aanwezigheid op de twee repetities is wel noodzakelijk.

Lijkt het je leuk om aan dit project mee te doen? Dat kan! Schrijf je dan in via de website. Wil je meer informatie? Dit kan door een mailtje te sturen naar doen@bijvrijdag.nl. Zodra je je hebt aangemeld, krijg je verdere informatie.

De sessies gaan puur over gesprekstechnieken, dus er wordt geen lichamelijk onderzoek gedaan! Elke keer dat je meedoet ontvang je een waardebon t.w.v. €5.

Aike Vogelzang

Docent Theater

"Ik wil vooral de eigenheid van mensen zien."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik geef les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ik geef vaak een instapcursus, leg de eerste basis en zie vervolgens hun ontwikkeling door de jaren heen. Daarnaast maak ik voorstellingen met kinderen en jongeren. De betrokkenheid bij de scholen groeit naarmate ze langer les hebben. Vooral de JeugdTheaterschool is een echte community. We stralen als school een serieusheid uit waardoor jongeren gefocust zijn. Mijn insteek is zelfontplooiing, aan het begin van de cursus creëer ik openheid en veiligheid, waardoor iedereen zich gezien en op zijn gemak voelt. Ik hoop dat mensen hun kaders verbreden, niet denken dat kan niet, maar dat ze verrast worden door wat ze zelf kunnen. Ik stuur aan op bewustwording van eigen talent, dat waar je kracht ligt en wil vooral de eigenheid van mensen zien.

Trots op!

‘Urban op de planken’ was een project waar ik aan werkte vanuit de JeugdTheaterschool in samenwerking met Urban House Groningen en waar ik met een nieuwe doelgroep heb gewerkt, urban jongeren. Daarnaast heb ik de voorstelling ‘Like me’ gemaakt onder coaching van theatermaker Gregory Caers, destijds betrokken bij de Kopergieterij. De groep bestond uit elf pubermeiden met wie ik het erg aan de stok heb gehad. Ik heb een enorme stap gezet om die meiden naar de theatraliteit te krijgen. Uiteindelijk gingen ze mee in het proces met als eindresultaat een voorstelling met meerdere lagen waarbij zij zelf bovendien goed begrepen wat ze aan het spelen waren. 

Favorieten

Mijn coach Gregory Caers is een voorbeeld voor me, ik heb wat betreft fysiek werken veel van hem geleerd. Ik ben gefascineerd geraakt door jeugdtheater in België, daar werken ze echt vanuit het ambacht theater, niet vanuit didactiek. De docent is een leermeester die met theater prikkelt en de leerlingen volgen. Kinderen en jongeren worden benaderd als individuen. Die interactie vind ik interessant en is nieuw voor me, binnen mijn opleiding was er juist vooral veel aandacht voor didactisch werken.

Opleiding

NHL opleiding theaterdocent in Leeuwarden

Meer

Ik geef les bij twee andere kunstencentra, de Wonderboom in Winsum en het Kielzog in Hoogezand. Daarnaast werk ik op projectbasis met basisscholieren en middelbare scholieren.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld