Drukwerk Driedaagse

Workshop: Drukwerk Driedaagse

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
07 sep 2021 10:00 - 15:30 donderdag Walstraat 34 3 165,00

Deze workshop vindt plaats op dinsdag 7, woensdag 8 en donderdag 9 september. Wie zich inschrijft meldt zich meteen voor alle drie de dagen aan.

Heb je zin in drie dagen houtdrukken? In zagen, gutsen, inkt mengen en afdrukken? Doe dan mee met deze driedaagse workshop op dinsdag 7, woensdag 8 en donderdag 9 september.

We maken een leporello –een boek in harmonicavorm– waarin je gaat drukken met losse vormen die op allerlei manieren gebruikt kunnen worden: in spiegelbeeld, op de kop, overlappend en vet of juist schraal ingeïnkt. Bij het maken van de vormen speelt de figuurzaag een belangrijke rol.

Het gaat om herhaling, compositie en het maken van combinaties. Een leporello kan als boek met verschillende pagina’s, maar ook als lange strook bekeken worden. Hierdoor kan een afbeelding soms gedeeltelijk en soms geheel in beeld zijn, en juist dat maakt een leporello zo leuk!

Wanneer je je aanmeldt krijg je van tevoren informatie, voorbeelden en tips toegestuurd. Ervaring is niet noodzakelijk.

Marjolein Terwindt-Wetterauw

Docent Grafiek & Kinderwerkplaats (diverse technieken)

Denken in lagen

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik vind het belangrijk om door middel van concrete kennis en het aanleren van technieken te komen tot een heel eigen iets. Gedegen materiaalkennis en tips en trucs zorgen dat je beter uit de voeten kunt. Zo heb je mogelijkheden voor verdieping en kun je verder gaan dan een leuk toevallig ontstaan resultaat. Ik werk niet oppervlakkig, maar ga juist graag de diepte in. Ik probeer bij kinderen de ontwikkeling van de eigen smaak te stimuleren, daar komt uit voort dat je waardering hebt voor elkaar en elkaars keuzes. Bij VRIJDAG is de interesse van de leerlingen er al. Iedereen wil meedoen en is nieuwsgierig, ze willen leren. Dat daagt je uit als docent om het onderste uit de kan te halen op alle gebieden. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over de cursussen die ik geef bij VRIJDAG. Je vindt mijn website onderaan mijn profiel.

Trots op!

Ik ben trots op het project De Drukfabriek dat ik met collega’s op Noorderzon 2012 heb uitgevoerd en op het kinderfeestje ‘Allemaal een boek’ dat ik heb ontwikkeld voor VRIJDAG. Ik denk met veel plezier terug aan het maken van een enorme muurschildering in het trappenhuis van een school in Groningen. Daarnaast ben ik vaak erg tevreden over de activiteiten die ik bedenk voor afwijkende doelgroepen zoals het speciaal onderwijs of asielzoekerskinderen. Naast mijn werk als docent ben ik kunstenaar en blij met mijn series houtdrukken.

Favorieten

Er is zo veel waar ik mijn hart aan ophaal, het is onmogelijk om favorieten of voorbeelden te noemen. Als kunstenaars schieten me als eerste te binnen: Frans Hals, de Vlaamse primitieven, 17e eeuwse familieportretten. Boeken: Kerstin Ekman, vroeg werk van John Irving, Hella Haasse. Ik haal inspiratie uit alles wat onverwachts mijn ogen opent. Meestal zijn dat hele gewone zaken die je dagelijks tegenkomt maar waar je op een andere manier naar kijkt. Ik heb bewondering voor de geweldige techniek die Vincent van Oijen gebruikt in zijn houtsneden. 

Opleiding

Academie Minerva in Groningen

Meer

Naast lesgeven bij VRIJDAG werk ik in mijn eigen atelier. Ik maak houtsneden die ik exposeer door het hele land. Ik ben aangesloten bij HOLT (vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers) en de VOG (Vereniging voor Originele Grafiek). Ik maak zowel vrij werk als werk in opdracht. Jarenlang gaf ik twee avonden per week les in hoogdrukken in het GR-ID (voorheen Grafisch Museum) in Groningen. Sinds september 2015 geef ik deze cursussen bij VRIJDAG. Ik organiseer workshops op het gebied van beeldende vakken en techniek voor de kinderopvang, voor asielzoekerscentra, voor basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs en ik ben lid van de Culturele Raad in Leek.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld