mallen-maken.jpg

Workshop: Gipsmallen maken

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
09 nov 2019 10:00 - 15:30 zaterdag Walstraat 34 1 70,00

Tijdens deze workshop leer je hoe je een enkelvoudige mal of een twee-/driedelige mal van gips kunt maken. In de workshop is tijd voor het maken van één meerdelige mal (twee- of drieledig) of een aantal enkelvoudige mallen.

Tijdens deze workshop wordt alleen een gipsmal gemaakt, de workshop is daarom vooral geschikt voor mensen die zelf al met keramiek bezig zijn.

Enkelvoudige of meervoudige mal?

Een enkelvoudige mal is een hulpmiddel van gips om met (giet)klei vormen te kunnen maken. De vorm is vaak een kom, halve bol, schaal of beker. Een meerdelige mal is een hulpmiddel van gips die, vooral bij het werken met gietklei, ontelbaar veel mogelijkheden biedt qua vorm. In de keramiekindustrie worden meerdelige mallen gebruikt om bijvoorbeeld theepotten en vazen mee te produceren.

Het model waar de mal van gemaakt wordt, is erg belangrijk. Kies voor een vorm die mooi is om vaker af te vormen. Let ook op een eventueel reliëf op een vorm, dat  kan niet altijd bij een mal.

Enkelvoudige mal

Geschikte vormen zijn onder andere:

 • piepschuimbollen
 • plastic kommen
 • plastic bekers

Plastic is zuiver van vorm, keramieken of glazen kommen of bekers zijn al iets vervormd in de oven.

Twee- of driedelige mal

Geschikte vormen zijn onder andere:

 • een mooie flesvorm van plastic of glas (denk aan schoonmaakmiddelenflessen, flesjes van frisdrank, shampooflessen)
 • eenvoudig gevormd speelgoed zoals een badeendje
 • een mooie basisvorm:
  • een bol ( neem hiervoor bijvoorbeeld een bal)
  • een kubus
  • een buis/koker
  • een diabolovorm
  • een kegelvorm (zoals van de bowlingbaan)

Vooral plastic vormen zijn geschikt. Deze zijn zuiverder van vorm dan keramiek (keramiek is door het bakken in de oven al iets vervormd.

Neem in ieder geval een aantal vormen mee zodat we samen kunnen bekijken welke vorm geschikt is om een mal van te maken, maar neem niet te grote dingen mee. Dat kost teveel tijd voor deze workshop. Het gaat erom de techniek van het mallen maken te leren zodat je het eventueel later zelf nog een keer kunt toepassen. Denk aan een formaat van maximaal 20x20x15 of het formaat van een klein frisdrankflesje.

Korte workshops

Heb je geen tijd voor een cursus? Wil je een keer sfeer komen proeven? Of zoek je juist verdieping in een specifieke techniek bij textiel of keramiek? Dan zijn onze workshops ideaal voor jou. VRIJDAG Kort is er voor iedereen: voor beginner en gevorderde. Doe je mee?

Liesbeth Kamp

Docent Keramiek

Lesgeven bij VRIJDAG

Het leukst aan het lesgeven is mensen de diversiteit van keramiek te laten zien. Het werken met keramiek is veelzijdig, van serviesgoed tot objecten, van mensfiguren tot fantasiedieren. Niemand is tijdens de cursus met hetzelfde bezig, iedereen ontdekt zijn/haar eigen weg. Daarnaast komen er op de cursus gemotiveerde en enthousiaste mensen, het creatief bezig zijn geeft ontspanning en plezier. Ik vind het belangrijk dat mensen met plezier naar de cursus gaan, dat ze de mogelijkheden van keramiek ontdekken en hun eigen weg hierin vinden. Binnen de cursus werken mensen op verschillende niveaus, van mensen die net beginnen met keramiek tot mensen die al een aantal jaren de cursus volgen. Naast de thema’s en technieken die ik aanbied, leren mensen ook veel van elkaar, door te kijken bij anderen.

Trots op!

De thematentoonstellingen die ik samen met mijn collega Susan van Straten organiseer, laten altijd een goed beeld zien van de vele mogelijkheden van klei. Het zijn tentoonstellingen met werk van keramiekcursisten met een enorme variatie aan vormen, kleuren en technieken. Thematentoonstellingen waren bijvoorbeeld ‘Onderwaterwereld’, ‘1 vorm, vele gedachten’ en een ontwerpwedstrijd voor koffiekopjes.

Favorieten

Ik heb niet één favoriete kunstenaar. Er zijn vele kunstenaars van wie het werk mij aanspreekt, bijvoorbeeld Andy Goldsworthy, Matisse, Tricia Guild, Klaas Gubbels, Nikki de Saint Phalle en meer. Ook op het gebied van keramiek heb ik geen favorieten, er zijn zoveel mogelijkheden. Om toch een paar namen te noemen: Maggi Giles, Wouter Dam, Lies Cosijn, Barbara Nanning.

Opleiding

Ik heb de lerarenopleiding Ubbo Emmius gedaan, afstudeerrichting: handvaardigheid en textiele werkvormen. Na mijn afstuderen op Ubbo Emmius ben ik naar Academie voor beeldende kunsten Minerva gegaan, richting keramiek. Mijn keramiekdocenten waren Hilbert Boxem, Pauline Wiertz en Geert Lap.

Meer

Naast mijn werk als docent bij VRIJDAG, werk ik in mijn eigen atelier.

https://www.liesbethkamp.nl/

Volwassenen (prijs per seizoen)

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
 • Cursussen, routes, workshops en meer
 • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
 • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld