43824097765_ef59b5ac97_o.jpg

Workshop: Houtdrukken op grote formaten

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
03 sep 2019 10:00 - 15:30 donderdag Walstraat 34 1 165,00

Dit is een driedaagse workshop van dinsdag 3 t/m donderdag 5 september.

Maak in drie dagen tijd een grote houtsnede in één of twee drukgangen. Ervaring in de houtdruktechniek is fijn, maar niet noodzakelijk.

Na een introductie met veel beeldmateriaal ga je tekenen, zagen en snijden in een grote plaat hout (ongeveer 50 x 65 cm). Je maakt proefdrukken maken en bewerkt het hout verder tot je helemaal tevreden bent. Op mooi geschept Japans papier maken we de uiteindelijke afdrukken.

Overleggen en samenwerken zijn tijdens deze drie dagen belangrijk. Je kijkt bij elkaar en denkt mee over oplossingen. Ook voor de technische uitvoering heb je elkaar nodig, bij het inrollen van de grote platen en het hanteren van de kwetsbare vellen papier.

Voor aanvang van de workshop krijg je voorbeelden en tips toegestuurd zodat je je kunt inlezen.

Deze workshop sluit aan bij de landelijke manifestatie GRAFIEK 2019 (september – november 2019). Bij deelname aan deze workshop ben je dan ook van harte uitgenodigd de resultaten te tonen in een expositie bij VRIJDAG!

Korte workshops

Heb je geen tijd voor een cursus? Wil je een keer sfeer komen proeven? Of zoek je juist verdieping in een specifieke techniek bij textiel of keramiek? Dan zijn onze workshops ideaal voor jou. VRIJDAG Kort is er voor iedereen: voor beginner en gevorderde. De allereerste VRIJDAG Kort van dit seizoen is van 3 tot en met 5 september, kom kennismaken!

Marjolein Terwindt-Wetterauw

Docent Grafiek & Kinderwerkplaats (diverse technieken)

Denken in lagen

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik vind het belangrijk om door middel van concrete kennis en het aanleren van technieken te komen tot een heel eigen iets. Gedegen materiaalkennis en tips en trucs zorgen dat je beter uit de voeten kunt. Zo heb je mogelijkheden voor verdieping en kun je verder gaan dan een leuk toevallig ontstaan resultaat. Ik werk niet oppervlakkig, maar ga juist graag de diepte in. Ik probeer bij kinderen de ontwikkeling van de eigen smaak te stimuleren, daar komt uit voort dat je waardering hebt voor elkaar en elkaars keuzes. Bij VRIJDAG is de interesse van de leerlingen er al. Iedereen wil meedoen en is nieuwsgierig, ze willen leren. Dat daagt je uit als docent om het onderste uit de kan te halen op alle gebieden. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over de cursussen die ik geef bij VRIJDAG. Je vindt mijn website onderaan mijn profiel.

Trots op!

Ik ben trots op het project De Drukfabriek dat ik met collega’s op Noorderzon 2012 heb uitgevoerd en op het kinderfeestje ‘Allemaal een boek’ dat ik heb ontwikkeld voor VRIJDAG. Ik denk met veel plezier terug aan het maken van een enorme muurschildering in het trappenhuis van een school in Groningen. Daarnaast ben ik vaak erg tevreden over de activiteiten die ik bedenk voor afwijkende doelgroepen zoals het speciaal onderwijs of asielzoekerskinderen. Naast mijn werk als docent ben ik kunstenaar en blij met mijn series houtdrukken.

Favorieten

Er is zo veel waar ik mijn hart aan ophaal, het is onmogelijk om favorieten of voorbeelden te noemen. Als kunstenaars schieten me als eerste te binnen: Frans Hals, de Vlaamse primitieven, 17e eeuwse familieportretten. Boeken: Kerstin Ekman, vroeg werk van John Irving, Hella Haasse. Ik haal inspiratie uit alles wat onverwachts mijn ogen opent. Meestal zijn dat hele gewone zaken die je dagelijks tegenkomt maar waar je op een andere manier naar kijkt. Ik heb bewondering voor de geweldige techniek die Vincent van Oijen gebruikt in zijn houtsneden. 

Opleiding

Academie Minerva in Groningen

Meer

Naast lesgeven bij VRIJDAG werk ik in mijn eigen atelier. Ik maak houtsneden die ik exposeer door het hele land. Ik ben aangesloten bij HOLT (vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers) en de VOG (Vereniging voor Originele Grafiek). Ik maak zowel vrij werk als werk in opdracht. Jarenlang gaf ik twee avonden per week les in hoogdrukken in het GR-ID (voorheen Grafisch Museum) in Groningen. Sinds september 2015 geef ik deze cursussen bij VRIJDAG. Ik organiseer workshops op het gebied van beeldende vakken en techniek voor de kinderopvang, voor asielzoekerscentra, voor basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs en ik ben lid van de Culturele Raad in Leek.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld