Navigatie overslaan

Wij maken gebruik van cookies om de website normaal te laten functioneren, de browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud te tonen en gebruikersinteractie te meten. Door op 'Alle accepteren' te klikken, stem je in met ons gebruik van cookies.

Kies je cursus
Jedidja Smalbil

Jedidja Smalbil is docent Fotografie bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Jedidja? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Jedidja Smalbil

Fotografie

Over Jedidja

Jedidja fotografeert al vanaf haar 13e, maar viel pas echt voor het vak toen ze voor het eerst in een doka (donkere kamer) stond. Om foto's langzaam in het rode licht naar voren te zien komen in het ontwikkelbad was voor haar net als magie. Maar ook de rust dat het fotograferen met zich meebrengt en de mooie, persoonlijke gesprekken met geportretteerden zijn voor haar erg waardevol.

Het allerleukste aan lesgeven vindt Jedidja het uitwisselen van ideeën, het met enthousiasme kennis overdragen en samen ontwikkelen van een plan of beeldmateriaal. Als docent zegt ze vaak: veel maken, daar leer je het meeste van! Ze staat altijd open voor input of ideeën vanuit de cursist en vindt het niet erg als de plannen plots wijzigen. Ook vindt ze het als fotograaf en docent belangrijk om naar de geschiedenis van fotografie te kijken. Daarom brengt ze wekelijks een boek mee om kort te bespreken.

Favorieten/inspiratie

Een kleine selectie van Jedidja's favorieten zijn Alec Soth, Larry Sultan en Tracey Emin; voor hun eerlijke manier van documenteren. Favoriete vrouwelijke fotograaf: Robin de Puy. Noordelijke fotograaf: Harry Cock. Maar ook de vroege zwart-witte etsen van Anton Heyboer en het zachte schilderwerk van de impressionisten. Een van haar lievelings-projecten is Poppo en Engel, een serie gemaakt door Gea Schenk.

Trots op!

Jedidja is trots om nog steeds analoog te werken, het liefst met zo groot mogelijke camera's. Het zelf ontwikkelen, van begin tot eind, blijft iets waar ze veel waarde in ziet, een stukje verstilling en een mooi ambacht.

Ik vind het belangrijk dat iedereen doet wat goed voor hem/haar/hen is en daarvoor persoonlijke leerplannen opstelt. Individuele begeleiding vind ik een pre!

Jedidja Smalbil

Workshops en cursussen

Er zijn momenteel geen workshops of cursussen.