dinsdag
29 januari

LABweek - dag 2

Van 28 januari tot en met 2 februari werken we op alle VRIJDAG-locaties vanuit het gemeenschappelijke thema Vang de tijd. Een week lang samen maken, onderzoeken en experimenteren! Lees en bekijk hieronder wat er op de tweede dag is gemaakt.

Noorderbuitensingel

In het VRIJDAGtheater aan de Noorderbuitensingel werd tijd gevangen in muziek, theater en beeldende kunst. Vijf meiden schreven songteksten en toverden deze met zelfbedachte melodieën om tot twee nummers. Binnen iets meer dan een uur ontstonden twee pakkende nummers waarin herinneringen en verlangens worden bezongen en bespeeld. Het eindresultaat op is zaterdag 2 februari te zien!

Daarnaast werd er met slechts beperkte middelen een decor gebouwd in de vorm van hangende woorden en beelden, gebaseerd op de theatertekst 'Stil de tijd' van Joke Hermsen. Fragmenten uit dezelfde tekst dienden ook als basis voor een beeldende performance die in drie uur werd neergezet. De performance werd gemaakt binnen een schimmenspel-installatie en versterkt met schimmenbeelden.

Walstraat

Kleding stond in de ateliers van de Walstraat centraal als spreekbuis van de tijd. Shirts, truien, jassen, broeken, blousjes en bodywarmers werden ontleed en verbonden tot nieuwe kledingstukken, terwijl de verhalen erachter werden vertaalt naar theatrale beelden en teksten.

In het mode- en textiellokaal is met plezier en concentratie gewerkt aan ideeën voor op T-shirts. Door de tijd heen is de opdruk op een T-shirt steeds meer tot statement verworden. Je bent wat je uitstraalt en straalt uit wat je draagt. Met textielverf, kwasten en stiften werden de shirts door de deelnemers voorzien van statements. Bekijk de foto's om te zien welke statements zij uitdragen.

Sint Jansstraat

In de Concertzaal aan de Sint Jansstraat maakten traditionele instrumenten plaats voor kunststof emmers, plastic afvalbakken, metalen tonnen, gieters en een aluminium tulbandvorm. De attributen waren onderdeel van een groot drumstel, waarmee tientallen deelnemers samen een tijdloos en tegelijkertijd tijdrijk ritme produceerden.

Wat eveneens als een klok liep, was het inloopkoor waar vijfstemmig een nummer over de tijd werd geïmproviseerd en de bijzondere jazzsessie met de aanwezigheid van enkele tekenaars ter wederzijdse inspiratie. Zij vingen de sessie met potlood en papier en zo ontstond een verbeelding van een uur muziek.

Muziek en beeld kwamen ook samen bij Songs & Soundscapes, waar instrumentalisten en tekstschrijvers samen een lied schreven dat op zaterdag 2 februari gepresenteerd wordt. Net als de resultaten van de werkplaats Minimal Music, waarbij met 'minimale' muzikale bouwstenen (van een seconde) een 'maximale' compositie werd gemaakt. De opnames van de drie werkplaatsen worden achter elkaar gemonteerd en tijdens de laatste dag van de LABweek gepresenteerd.

Benieuwd naar het eindresultaat? Kom op zaterdag 2 februari naar de eindpresentaties. Zelf meedoen? Ook dat kan! De LABweek duurt nog de hele week. Kijk voor alle werkplaatsen en meer informatie op bijvrijdag.nl/lab.

Bekijk alle foto's en video's van de LABweek in het fotoalbum op Flickr.

Songwriting
Werkplaatsen Noorderbuitensingel
Kleding ontleed
Werkplaatsen Walstraat
Songwriting
Werkplaatsen Noorderbuitensingel
Minimal Music
Werkplaatsen Sint Jansstraat

Like, share en volg de LABweek op sociale media via de hashtag #labweek.

Heb je een vraag?

Verplicht veld