Droom je?

LABweek Walstraat

Van maandag 7 tot met vrijdag 11 maart kunnen álle cursisten van VRIJDAG gratis meedoen met adembenemende en betoverende workshops aan de Walstraat 34. Hier ben je in de schemering, op de grens tussen slapen en waken waar alles, maar dan ook echt alles, nog kan gebeuren!

Benieuwd naar de workshops? Bekijk ze hieronder en meld je aan bij de barmedewerker of telefonisch via 050-3051 446.

Op zaterdag 12 maart sluiten we op alle VRIJDAG-locaties af met een eindpresentatie, gemaakt op basis van alles wat gedurende week gemaakt en verzameld is. Kom meedoen of kijken!

Aanmelden bij de barmedewerker of via 050 - 3051 446. Deelname is gratis!

Workshops

Flierefluiten maken

Hans van Dorp
Maandag: 16.00-18.00 uur

Maak in deze werkplaats je eigen blaasinstrument van braamtakken, vlier, karton, hout en klei. Hans neemt je mee in de basis van het maken van een instrument. Wat is daar allemaal voor nodig? En hoe krijg je geluid door te blazen?

Neem ook gerust je eigen materiaal mee en tover dit om naar een blaasinstrument, dan gaan we samen kijken of we het om kunnen toveren naar een blaasinstrument.

Deze workshop is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar

Flierefluiten fluiten

Jeannette Kappelhof
Maandag: 19.00-21.00 uur

Ontdek welke geluiden er in je blaas- of slaginstrument zitten en maak samen een dagdroom-soundscape.

Heb je in de workshop Flierefluiten maken van Hans van Dorp fluiten gemaakt? Of heb je thuis een ander (zelfgemaakt) blaas- of slaginstrument? Met Jeanette ga je alle geluiden uit je instrument halen. We maken een aan het eind van de avond een opname van ons muzikaal landschap, een soundscape waar je thuis nog eens lekker naar kunt luisteren.

Deze workshop is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar

Nachtfotografie

Renze Dijkema
Maandag: 19.30-22.00 uur

Wat schuilt er in de schemer? Een schaduw, of toch beweging? Wat zie je wel, wat zie je niet… En wat is er eigenlijk anders dan overdag?

Ga mee op pad met Renze en ontdek het donker door de lens van jouw eigen camera. We gaan kijken naar sluitertijd, licht en vangen meer of minder beeld. Met dit waardevolle beeldmateriaal ga je later aan de slag. 

Zin in een vervolg? Neem je gemaakte beelden op donderdag mee naar de workshop Nachtfotografie in beeld.

Benodigdheden: een warme jas en een fotocamera

Met houtskool de nacht in

Karel Buskes
Dinsdag: 19.00-21.30 uur

Met houtskool kun je tekenen, strepen zetten, lijnen trekken en weer uitvegen. Er blijft altijd een vage schim  achter waarmee je weer verder kunt werken.

Wat zie jij in het zwart of in de schemer? Wat voor droomlandschap wil je creëren? Vanavond ga je met houtskool de nacht in, een levensgroot droomlandschap ontstaat stap voor stap.

Droomcoconnen maken

Henny Zikken
Dinsdag: 19.30-22.00 uur

Waar begint en eindigt een droom? Welke gedachten, beelden en geluiden weven zich tussen de andere?

We gaan constructies, droomcoconnen van stof en textiel maken door tunnels, plooien, rimpelen met steunmaterialen als stokken, tuinslang, elastiek, touw, elektriciteitsdraad, etc.

Groot, klein, hol, bol, rond, hoekig, rommelig, kleur, binnenkant, buitenkant, kleur, versieren en beschilderen. Net als bij een droom weet je niet waar je begint en eindigt. Je bouwt, droomt en er ontspint zich iets…

Schaduwen en schimmenspel

Maris de Jong
Woensdag: 19.00-21.00 uur

Alles is donker. Alleen een doek licht op in de ruimte, schimmen en schaduwen komen op en af en vertellen hun verhaal. Wat is er gebeurd, wat staat er op stapel en wat betekent dat zachte gefluit op de achtergrond?

Met Maris ga je een schimmenspel spelen. Een wit doek en felle lamp zorgen ervoor dat schaduwen tot leven komen. Hoe speel je toneel wanneer je niet meer zelf 3D op het podium staat, maar 2D als schaduw verschijnt? Ontdek het!

Droommobiles en tinkelingen

Franzis-Paula Maas
Donderdag: 13.00-15.30 uur

Vaak blijven de gekste beelden van een nachtelijke droom de volgende ochtend door je hoofd spoken. Aan één beeld heb je genoeg om het hele verhaal weer voor ogen te zien. Heb je jouw dromen wel eens geschetst of uitgewerkt?

Tijdens deze workshop ga je met dun messing of koperplaat jouw droom uitsnijden en met kleine hamers en ander gereedschap bewerken tot een ruimtelijke vorm. Het eindresultaat vormt een grote mobile van associaties en gedachten. Of je nu nachtelijke beelden, flarden of vormen wilt vangen, de keuze is aan jou.

Sssstttt! Strijkers improvisatie

Anne Floor Plantinga en Andrea Caruso
Donderdag: 16.30-18.00 uur

Welk geluid maakt jouw droom? Heb je ooit jouw dromen gespeeld op jouw instrument? Samen gaan we gedroomde dromen en het gevoel van de droom een geluid geven. Dit doen we door middel van verschillende improvisatietechnieken en oefeningen. Experimenteren op jouw instrument en de klanken van jouw droom.

Deze workshop wordt georganiseerd voor strijkers en hun strijkinstrumenten

Nachtfotografie in beeld

Renze Dijkema
Donderdag: 19.30-22.00 uur

In deze workshop ga onderzoeken hoe je foto’s kunt gebruiken voor het maken van je eigen boekje. Je gaat met je eigen afdrukken aan de slag; knippen, plakken en samenstellen. Wat gebeurd er als een foto’s heel groot of juist heel klein wordt afgedrukt? En begin je bij het begin of werk je vanuit verwarring?

Heb je meegedaan aan de workshop van maandag, dan kun je die foto’s als uitgangspunt gebruiken. Lukt het je niet om maandag mee te doen? Dan sturen we je een instructie zodat je toch aan de slag kunt.

Dromenvangers gezocht

Online tutorial (of in De Kelder aan de Walstraat)
De verrassingstas is af te halen in De Kelder aan de Walstraat 34

Het is donker je bent alleen in de kamer. Eventjes hiervoor las je in een goed boek of keek je een spannende Netflix-serie. Je bent in slaap gevallen. Je bent nog net niet helemaal wakker. Er rijdt een auto langs het raam of er loopt een verdwaalde hondenuitlater met een zaklamp.

De voorbijgaande lichten maken van je woonkamer één grote magische lamp. Even zweven er grote silhouetten van je stoelen en je planten over de muren en het plafond. Ze vervormen. Zag je nou echt een clown te paard? Maar de lichten zijn vertrokken, de voorstelling is alweer voorbij.

In deze online tutorial krijg je inspiratie om dromen te bouwen en te vangen door te stapelen, knippen of te kleien. En hoe combineer je die warrige en onsamenhangende gedachtenflarden?

Wacht tot het avond wordt. Met je zoeklicht ga je opzoek naar de droom die je hebt gemaakt en nu pas krijgt te zien. Vangen! Klik! Stuur je resultaat naar labweek@bijvrijdag.nl

Benodigdheden: de inhoud van een etui, keukenlade of pennenbak + camera of telefoon. Of haal tijdens de LABweek de Droom je?-verrassingstas op in De Kelder aan de Walstraat.

Heb je een vraag?

Verplicht veld