Sylvia B.jpg

Lezing Silvia B.

Let op: deze lezing is wegens omstandigheden helaas geannuleerd.

Op 16 mei geeft Silvia B. een lezing in de serie Kunst in Stad, een serie over kunstwerken in de publieke ruimte van Groningen. Kunstliefhebbers kozen dit werk in 2018 als hun favoriet tijdens de door het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK) georganiseerde Kunst-op-Straatprijs. Schoonheid en twijfel lopen als een rode draad door het oeuvre van Silvia B. Silvia B's beelden van mensen, dieren en allerlei tussenvormen zien er heel aantrekkelijk uit. Bij nadere beschouwing zien we naast schoonheid echter ook de imperfectie, vervreemding en een verontrustende kant in haar werk. Een wonderlijk universum waar niets is wat het lijkt, ze werkt met een breed scala aan materialen van opgezette dieren, kunststoffen en textiele materialen. Ons zorgvuldig gecreëerde beeld van de wereld komt op losse schroeven te staan en de twijfel slaat toe. In haar werk gaat Silvia B. steeds op zoek naar dit grijze gebied waarin niets is wat het lijkt, want zoals ze zelf zegt: "Zodra je twijfelt aan iets, begint het echte denken." 

Silvia B.

Silvia B. (1957, Utrecht) studeerde in 1986 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tentoonstellingen van haar werk waren onder te zien in het GEM (Den Haag), het CBK (Groningen), Museum Beelden aan Zee (Den Haag) en het Centraal Museum (Utrecht). Op dit moment neemt zij
net als de eerdere spreekster, Anne Wenzel, deel aan de tentoonstelling 'The Naked Truth' in Rijksmuseum Twente, nog te zien tot 16 juni 2019.

Onze stad bezit een rijke collectie kunstwerken in de publieke ruimte, ben jij ook nieuwsgierig naar het hoe en en waarom van deze kunstwerken? Dan is deze lezing iets voor jou.

Kunst in Stad

Wie door Groningen loopt of fietst, loopt een grote kans een kunstwerk tegen te komen want inmiddels zijn het er meer dan vierhonderd. Aan sommige zijn we inmiddels zo gewend dat we ze soms nauwelijks meer bewust opmerken. Ze maken deel uit van het stadsbeeld en vertellen ons iets over onszelf en onze leefomgeving. Elk kunstwerk heeft echter ook een geschiedenis die bij veel stadsbewoners minder bekend is. Want: waarom bevindt het zich op die plek, wat waren de overwegingen van de maker en de opdrachtgever en... hoe is het eigenlijk gemaakt?

Daarom nodigt VRIJDAG dit voorjaar een viertal kunstenaars uit die in Groningen en elders kunstweken in de publieke ruimte hebben gerealiseerd om hierover te komen vertellen. De andere drie lezingen worden gegeven door Anne Wenzel (14 maart 2019), Herman Lamers (18 april 2019) en Jeroen Doorenweerd (6 juni 2019).

Datum lezing: 16 mei 2019
Locatie: Walstraat 34, Groningen
Tijd: 20.00 uur
Ticket: €7,50 of €5 (op vertoon van studentenkaart)

Sylvia B.jpg
Lord Rangda
silvia-b.com
Heb je een vraag?

Verplicht veld