Nieuwe tijden,
nieuwe theatervormen

Theaterprojecten steunmaatregel Gemeente Groningen

Theater is een kunstvorm die bij uitstek vraagt om contact met het publiek. De acteur heeft een toeschouwer nodig om een theaterervaring tot stand te brengen. De dynamiek van een groep spelers; de energie tussen docent en speler; de kriebels in je buik voordat je ‘de vloer’ op loopt: het zijn noodzakelijke ervaringen voor het ultieme theatergevoel. Hoe gaan we theatermaken als we elkaar niet meer live kunnen zien, ruiken, horen, voelen?

Door de coronacrisis zijn wij als theaterdocenten- en spelers op zoek gegaan naar nieuwe vormen van theater maken en presenteren. Deze tijd vraagt om experiment, andere projecten en nieuwe theater- en presentatievormen.

Vanuit de steunmaatregel ‘Cultuur en corona’ van de Gemeente Groningen krijgt een aantal projecten binnen de lesroutes een ‘boost’. Hierdoor is er meer ruimte om alles grootser aan te pakken. Er is meer ruimte ontstaan om deze nieuwe vormen van theater maken te onderzoeken met meerdere makers en kunstdisciplines. Dit zijn het theaterproject Antigone 2.0 van de Route Beleven 10-12 jaar en de projecten van de Plusroutes kinderen en jongeren.

Een geheel nieuw project dat is opgezet vanwege de subsidie van de Gemeente is het ‘Ramenproject’. Het publiek loopt een route door de stad langs een aantal ramen van gebouwen en huizen. Achter elk raam is doorlopend een ander kunstwerk of performance te zien, uitgevoerd en bedacht door de docenten en makers van de afdeling Theater. Kunst en theater is overal, als je maar goed kijkt! 

Hieronder kun je meer lezen over deze projecten.

Behind the scenes
Bekijk de video

Deel deze pagina

Heb je een vraag?

Verplicht veld