De Bonte Zomer 2020 van VRIJDAG in de Buurt

Het Bonte Zomerprogramma 2020 van VRIJDAG in de Buurt was een groot succes! Zes weken lang konden kinderen uit de Korrewegwijk/De Hoogte en Selwerd theater spelen, zingen, jammen, dansen, timmeren, jongleren en ijsjes eten!

Nieuwsgierig hoe dat eruit zag? Bekijk hier alle foto's.

Cultuurcoach Lucas over de Bonte Zomer in Selwerd

In Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk is er in 2020 in samenwerking met verschillende wijkorganisaties een prachtig zomerprogramma opgezet voor de kinderen en jongeren uit de wijken, genaamd de onvergetelijke zomer. De leukste dingen: een springkussenfestival in de BSV, een freestyle soccer workshop van BSLIM, vakantie in eigen wijk met het WIJ team en Sunny Selwerd, Chill outs met de jeugdwerkers, Selwerd aan Zee met diverse sport en spel activiteiten in de BSV.
VRIJDAG in de buurt was in de wijk met een Bonte Zomer programma met: MAAKLABGro, Circus Santelli, theater, dans, muziek en beeldende kunst. De kinderen werden ondergedompeld in een wereld van kunst en cultuur waar ze vier dagen in de week terecht konden. Elke dag weer een verassing wat ze gingen doen en met welke docent. Ook voor de docenten was het elke dag weer een verassing hoeveel en welke kinderen kwamen, maar elke dag was het weer een feest. Met als afsluiting een superfeest. De laatste vrijdag van de vakantie speelde de braziliaanse band Sambra Sau, het onvergetelijke zomer lied werd gezongen door El Karamba (Karam Shabat) en Andrew Berg danste met alle kinderen op dit lied. Het was een prachtige zomer! 

Cultuurcoach Magda over de Bonte Zomer in de Korrewegwijk/De Hoogte

“Hoe zouden we er samen voor kunnen zorgen dat alle kinderen in de wijk een onvergetelijke zomer gaan beleven?” Als kernteam Kinderdromen-durven-doen stelden we ons die vraag en besloten we om te gaan brainstormen over de verschillende mogelijkheden. We bundelden onze krachten. Iedere organisatie leverde iets aan en we maakten er samen een geheel van. Zo ontstond de Onvergetelijke Zomer 2020 in de Korrewegwijk/De Hoogte.

Als cultuurcoach van VRIJDAG in de Buurt coördineerde ik de Onvergetelijke Zomer samen met Lily Lanser, buurtbewoner en cultureel aanjager, gedurende de zes weken. Kinderen konden overal spelen, nieuwe dingen leren en ontdekken. VRIJDAG in de Buurt leverde docenten theater, beeldende kunst, muziek en dans die allemaal verschillende workshop gaven. De workshops vonden plaats in EdanZ en bij speeltuin de Hoogte kwamen springkussens en speelzand.

Er gebeurde van alles in de wijk! Ouders brachten hun kinderen en gingen vervolgens buiten in het zonnetje wachten. Een paar keer ging ik met de docent van VRIJDAG in de Buurt naar de speeltuin in de Hoogte. Omroeper Iris, van de Speeltuinen Groningen meldde dan dat kinderen ook theater konden spelen of muziek konden maken. Dat werkte. Kinderen kwamen daardoor met nieuwe dingen in aanraking.

Samen met kunstenaar BEELD-MARC maakten kinderen met natuurlijke materialen een drijvend droomhuis wat ze later zelf in de Floresvijver mochten leggen. Veel omwonenden keken hoe kinderen met een rubberbootje hun kunstwerkje in de vijver vastlegden en maakten een praatje met elkaar. In de avond waren de kunstwerkjes verlicht met een solarlampjes, wat er ontzettend gezellig uitzag.

Op de laatste zaterdag liepen twee parades met versierde kinderen door de wijk terwijl we de jingle, het lied, van de Onvergetelijke Zomer hoorden. Ook de ouders die meeliepen hadden veel plezier! Uiteindelijk kwamen we samen op het Bernouilleplein waar iedereen danste op de klanken van Batatuké. Er was voor iedereen een hapje en een drankje. Wethouder Cariena Bloemhof interviewde nog twee kinderen op het podium en zo kwam er al dansend een einde aan zes weken plezier. We kijken terug op een geweldige samenwerking die veel energie opleverde! En we hopen dat de kinderen iets bijzonders te vertellen hebben op school over hun vakantie in eigen wijk.

Video's van de Bonte Zomer:

Samenwerkende Organisaties
WIJ Selwerd, WIJ Korrewegwijk, De Fontein, Edanz, Vereniging Speeltuincentrale Groningen, Het Houten Huis, Theater Pannenkoek, Circus Santelli, MAAKLAB Gro, Camping Paradigm, Gemeente Groningen, Bslim, Wijkcentrum Het Floreshuis, Goeie Buurt, Het GroenHuis Wijkwerkplek, Het Pand, BSV de Hoogte, Buurt- en Speeltuin Vereniging Selwerd, Forum Groningen, Up to Us, Mooie Wijken, SKSG, Buurtcentrum TuinPad, Wijkbedrijf Selwerd, Xplore Grunn, Sunny Selwerd, Speeltuin DIB, BSV Selwerd, JOGG, Kidsfirst, BSV Paddepoel, Forum Selwerd, VRIJDAG in de Buurt.

Vragen over de Bonte Zomer?

Cultuurcoach Korrewegwijk/De Hoogte

Cultuurcoach Selwerd

VRIJDAG in de Buurt

Heb je een vraag?

Verplicht veld