KultuurCentrale

We kunnen gaan bouwen!

“We zijn door het dolle heen” Dit is de reactie van Inez van de Kimmenade op het bericht van het Nationaal Programma Groningen over de toekenning van de subsidie voor de KultuurCentrale.

Het online culturele platform voor heel Groningen!

“Doar gruit en bluit ain wonderlaand. Rondom ain wondre stad.”

Het wonderlaand uit het Gronings volkslied is een land waar niet alleen graan en bieten maar ook kunst en cultuur uitbundig groeien en bloeien. We zien deze benaming als een uitnodiging aan makers en groepen die alleen of samen alle denkbare kunst willen maken en beleven, van street art tot fanfare; aan gemeenschappen die elkaar vinden en samenwerken in evenementen en activiteiten. In dit dynamische veld werkt het KultuurLoket al jaren aan die verbinding, versterken we als dat nodig is en initiëren we dat wat ontbreekt.

De weidsheid van Groningen is een rijkdom maar vormt meteen ook de grootste uitdaging. Waar de binnenstad van Groningen één broedplaats van makers en faciliteerders in het culturele veld is, verdunt in de buitenwijken deze culturele humuslaag al snel. En de fysieke afstand van de verschillende regio’s tot de stad - en tot elkaar – betekent vaak een drempel voor praktische verbindingen.

En dan gaat het om de popband uit het Oldambt die een ervaren drummer zoekt en waar niemand reageert op hun oproep op het prikbord van de plaatselijke supermarkt. De theaterregisseur in het Westerkwartier die de hele provincie zou willen bereizen om gezelschappen te begeleiden en die niet weet waar te beginnen. De straatfotograaf uit Ter Apel die zo graag met anderen ervaringen zou willen uitwisselen, maar die zich alleen voelt in zijn passie. De cultuurambtenaar in Midden-Groningen die informatie wil ophalen voor een lange termijnvisie en die geen passend medium heeft om gericht haar doelgroep te bevragen. De vrijwilligers van de Middeleeuwse kerk op het Hogeland, die graag regelmatig de banken zouden vullen met publiek voor culturele activiteiten en die willen weten hoe dit aan te pakken.

Het KultuurLoket bouwt voor problemen als deze aan een oplossing in de vorm van een online cultureel platform: de KultuurCentrale! De KultuurCentrale is een gebruiksvriendelijke online community die alle geledingen binnen het culturele veld met een paar muisklikken met elkaar én met de wereld daarbuiten verbindt. Makers ontmoeten makers, programmeurs vinden artiesten én hun publiek en amateurkustenaars vinden een kunstenaar-docent; álles is mogelijk! De KultuurCentrale verbindt beleidsmakers met de mensen voor wie het beleid gemaakt wordt en is zo de online voedingsbodem voor het hele creatieve veld.

De KultuurCentrale is er voor de duizenden Groningers die in hun vrije tijd verbinding, ontspanning en plezier vinden in het maken en beleven van kunst en cultuur. De KultuurCentrale is er zeker ook voor iedereen die dat mogelijk wil maken, van muzieklerares tot cultuurwethouder en van lichttechnicus tot festivalprogrammeur.

Nooit meer te ver weg of uit het zicht, maar altijd dichtbij, op het scherm van je smartphone. Een online gemeenschap van makers en mogelijkmakers. De KultuurCentrale is er voor iedereen, ook voor partijen in het sociale domein bijvoorbeeld die van de kennis, het plezier en de kracht van het kunstenveld willen profiteren. Of het nou gaat om een Meezing-Café voor plussers op het Hogeland of een workshop voor nieuwe Groningers in Leek.

De KultuurCentrale van het KultuurLoket, hét online cultureel platform voor heel Groningen.

Meer weten over de KultuurCentrale? Download de digitale flyer.

Doe je mee?

Stuur me een e-mail en we kijken samen hoe!

Deel deze pagina

Bekijk de animatie over de KultuurCentrale

Heb je een vraag?

Verplicht veld