Navigatie overslaan
Kies je cursus
Een nieuw huis

Om een toekomstbestendig en duurzamer onderdak voor de amateurkunst te kunnen bieden, krijgt VRIJDAG een nieuw huis.

Huisvesting

VRIJDAG stimuleert deelname aan kunst en cultuur op vele manieren en op veel plekken. In dorpen en wijken van de gemeente Groningen zijn cultuurcoaches actief en op scholen ontwikkelen we kunstlessen, -ateliers en -projecten. Op drie locaties in en rond de binnenstad van Groningen geven we een grote hoeveel cursussen: aan de Walstraat 34 (beeldende kunst), De Studio aan de Akkerstraat 99 (muziek) en het VRIJDAG Prinsentheater aan de Noorderbuitensingel 11 (theater).

Momenteel bouwt de gemeente Groningen een nieuw gebouw aan de Sint Jansstraat 7 en worden de monumentale panden verduurzaamd. Dit nieuwe gebouw zal de bestaande drie locaties vervangen. In dit nieuwe pand zullen naast vele ateliers en studio’s ook een theaterzaal en een akoestische zaal te vinden zijn. Deze zalen kunnen gehuurd worden voor presentaties van amateurkunst, zoals we in onze huidige gebouwen ook zaalverhuur aanbieden.

Eén huis van de amateurkunst

Beeldende kunst, muziek en theater staan niet stil, maar ontwikkelen zich. De huidige drie locaties voldoen niet meer aan de wensen en eisen van het moderne theater of nieuwe vormen van muziekonderwijs. Ook vormt de fysieke scheiding tussen de locaties een drempel tot de gewenste samenwerking tussen en samensmelting van de kunstdisciplines.

VRIJDAG kiest doelbewust voor een nieuw huis, om een toekomstbestendig en duurzamer onderdak voor de amateurkunst te kunnen bieden. Het nieuwe VRIJDAG kan zo nóg meer een broedplaats van creativiteit worden. We streven daarbij naar een maakplek, die uitnodigt tot maken, onderzoek en experiment, en waar je veilig bent om jezelf te laten zien. In dit interview in Bühne magazine vertellen Marleen Dijkstra en Joris Vos meer over het nieuwe pand van VRIJDAG.

De nieuwe huisvesting is ingericht op de actuele werkwijze van VRIJDAG. Deze gaat uit van samenspel, uitwisseling en interdisciplinariteit. Dat vraagt flexibele, multifunctionele ruimtes, met veel ruimte voor ontmoeting. De huidige panden bieden deze opties niet en zijn hier vanwege het historische karakter ook niet geschikt voor te maken.

B&W in hun voorstel aan de gemeenteraad (juni 2023)

Sloopwerkzaamheden

Plattegrond

Zijde Sint Jansstraat
Zijde Forum
Begane grond
1e verdieping
2e verdieping
3e verdieping
4e verdieping

Artist impression

Waarom een nieuw huis?

Waarom is een nieuwe centrale huisvesting een goed idee voor VRIJDAG en voor Groningen?