lezing bert scholten

Lezing Bert Scholten

Op 22 maart 2018 gaf kunstenaar Bert Scholten een lezing over interdisciplinair werken. De lezing was onderdeel van de serie Gemengd Bedrijf bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen.

Scholten (1988) woont en werkt in Rotterdam. Hij volgde een opleiding aan Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent (KASK). Momenteel volgt hij de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Figuratieve popmuziek

Scholten werkt met verschillende disciplines: beeldende kunst, animatie en muziek. Sinds kort heeft hij deze drie volledig geïntegreerd in wat hij zelf 'figuratieve popmuziek' noemt. Deze omslag in zijn werk ging gepaard met twee ontwikkelingen. Zo werd zijn muzikale werk visueler en zijn beeldende werk muzikaler.

Maakte Scholten voor die tijd vooral figuratieve tekeningen, nu bestaat zijn getekende werk uit abstracte lijnen, kriebeltjes en golven die als een muzikale partituur gelezen kunnen worden. Scholten tekent ze het liefst op lege verkeersborden als een instructie aan de kijker om stil te staan bij de vraag of het een gebod of juist een verbod betreft om iets bepaalds te zien.

Zijn getekende werk gaat samen met de punkachtige muziek die hij speelt op een zelfgebouwde synthesizer in combinatie met teksten over alledaagse onderwerpen die de absurditeit van het leven relativeren. De thema's die hij in zijn teksten bezingt, variëren van onbeschaafd internetgedrag tot het leven van Étienne de Silhouette, de bedenker van het silhouetknipsel.

Gemengd Bedrijf

De lezing van Scholten was de eerste uit de serie Gemengd Bedrijf over interdisciplinair werken, waarbij vier kunstenaars kwamen vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. De volgende drie lezingen werden gegeven door Henry Alles (19 april 2018), Klaske Oenema (17 mei 2018) en Esther Kokmeijer (7 juni 2018).

Zalvend
bertscholten.com