lezing esther kokmeijer

Lezing Esther Kokmeijer

Op 7 juni 2018 gaf kunstenaar Esther Kokmeijer de vierde en laatste lezing over interdisciplinair werken. De lezing was onderdeel van de serie Gemengd Bedrijf bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen.

Kokmeijer (1977) woont in Rotterdam. Ze volgde een opleiding aan ArtEZ University of the Arts (Constantijn Huygens) en vervolgens een Minor Arctic and Antarctic Studies / Arctic Centre aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Reizen

Het werk van Kokmeijer ontstaat voor een groot deel door en tijdens haar reizen. Daarbij is de reis zelf vaak een belangrijk onderdeel van het werk. Het centrale thema in haar beeldend werk is de relatie tussen mens en natuur.

In de afgelopen jaren heeft Kokmeijer haar reizen en werken steeds duidelijker ontwikkeld vanuit een overkoepelende artistieke gedachtegang rondom de drie toestanden van water; vast, vloeibaar en damp, ofwel ijs, water en wolken. Deze vormen het startpunt en soms ook letterlijk het materiaal voor haar artistieke vragen en verbeelding, maar ook een conceptueel kader.

In 2008 en 2009 reisde Kokmeijer naar het zwaartepunt van de 28 landen van de Europese Unie; 42.755 kilometer in 223 dagen, door 28 landen, met 127 verschillende slaapplaatsen, over 3 tijdzones en 3 breedtegraden. Dit resulteerde in een installatie voor het Contempoary Art Museum in Vilnius, op vijf kilometer vanaf het middelpunt van het Europese continent.

Recenter zijn haar reizen naar Antartica, op zoek naar het middelpunt van de zwaartekracht, en China waar (het maken van) wolken en regen onderwerp van onderzoek waren.

Op 21 juni 2018 presenteerde ze in TENT in Rotterdam een installatie op basis van een reis naar de eilanden Majuro en Hawaii. Deze opdracht van TENT sluit aan bij haar langer lopende onderzoek naar de relatie tussen mens en water.

Gemengd Bedrijf

De lezing van Kokmeijer is de vierde en laatste uit de serie Gemengd Bedrijf over interdisciplinair werken, waarbij vier kunstenaars vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. De kunstenaars Bert Scholten (22 maart 2018), Henry Alles (19 april 2018), Klaske Oenema (17 mei 2018) gingen haar voor.

Cultural Geology
estherkokmeijer.nl