lezing klaske oenema

Lezing Klaske Oenema

Op 17 mei 2018 gaf kunstenaar Klaske Oenema de derde lezing over interdisciplinair werken. De lezing was onderdeel van de serie Gemengd Bedrijf bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen.

Oenema (1975) woont en werkt Amsterdam. Ze volgde de opleidingen Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

Kantelpunt

Het werk van Oenema onderzoekt het kantelpunt waarop je van twijfel naar zekerheid gaat, van schoonheid naar lelijkheid, van het gezamenlijke naar het individuele. De lezing wordt gecombineerd met een optreden.

Knipselverhalen

In haar optredens combineert Oenema muziek, poëzie en beeld met de hulp van een old school overheadprojector. Rond deze lichtbron ontstaan gesproken en gezongen verhalen, losgetrokken uit papier en plastic, nauwkeurig geknipt uit het dagelijks leven. Deze worden terloops zo gepresenteerd, dat het lijkt alsof ze vanzelf zijn ontstaan.

Sinds 2009 maakt ze ook video's van haar knipselverhalen. De Vier Uitersten was deel van de expositie De 7 Hoofdzonden dat in het Centraal Museum Utrecht werd getoond. Oenema schrijft daarnaast verhalen en gedichten en maakt muziek in de formatie Epic Divas.

Oenema's werk is o.a. verschenen in literair tijdschrift De Gids en Forum.

Gemengd Bedrijf

De lezing van Oenema was de derde uit de serie Gemengd Bedrijf over interdisciplinair werken, waarbij vier kunstenaars vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. Kunstenaar Bert Scholten (22 maart 2018) en Henry Alles (19 april 2018) gingen haar voor. De vierde en laatste lezing werd gegeven door Esther Kokmeijer (7 juni 2018).

Multimediale performance
klaskeoenema.com