Lezing Anne Wenzel

Op 14 maart 2019 gaf Anne Wenzel de eerste lezing uit de serie Kunst in Stad, een serie over kunstwerken in de publieke ruimte van Groningen. In november 2018 leverde zij een beeld op dat ze speciaal maakte voor de Vishoek (het A-kwartier) in Groningen. Een keramisch beeld, een vrouwenbuste, dat ingaat op de de geschiedenis van dit stadsdeel. Wenzel's materiaal is hoofdzakelijk keramiek en ze wordt landelijk en internationaal inmiddels gezien als een pionier in het gebruik van dit medium. Haar soms monumentale werken verraden een fascinatie voor macht, destructie en verval en vaak verwijzen ze naar heroïek en de (kunst)geschiedenis. Bloemkransen, vlaggen, boeketten, bustes, bekers, trofeeën en kroonluchters door haar in verband gebracht met macht, status en prestatie. Zij geeft hier echter een specifieke draai in haar oeuvre. Zoals ze zelf zegt: "Weet dat je gemanipuleerd wordt, weet wat je ziet, weet wie wij eren, weet wie we vergeten, weet wat we aanrichten en hoe we ermee omgaan." Wenzel schuwt in haar kunst het politieke niet.

Anne Wenzel

Anne Wenzel (1972, Schüttorf) studeerde in 1997 af aan AKI Academy for Art and Design in Enschede. Tentoonstellingen van haar werk waren te zien in Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Palais de Tokyo (Parijs), Void Contemporary Art Gallery (Derry, Noord-Ierland), Galerie Baer (Dresden) en het Rijksmuseum Twente (Enschede).

Bekijk het portret van Anne Wenzel bij Hollandse Meesters in de 21e eeuw.

Onze stad bezit een rijke collectie kunstwerken in de publieke ruimte, ben jij ook nieuwsgierig naar het hoe en waarom van deze kunstwerken? Dan is deze lezing iets voor jou.

Kunst in Stad

Wie door Groningen loopt of fietst, loopt een grote kans een kunstwerk tegen te komen want inmiddels zijn het er meer dan vierhonderd. Aan sommige zijn we inmiddels zo gewend dat we ze soms nauwelijks meer bewust opmerken. Ze maken deel uit van het stadsbeeld en vertellen ons iets over onszelf en onze leefomgeving. Elk kunstwerk heeft echter ook een geschiedenis die bij veel stadsbewoners minder bekend is. Want: waarom bevindt het zich op die plek, wat waren de overwegingen van de maker en de opdrachtgever en... hoe is het eigenlijk gemaakt?

Daarom nodigde VRIJDAG kunstenaars uit die in Groningen en elders kunstweken in de publieke ruimte hebben gerealiseerd om hierover te komen vertellen. De volgende twee lezingen werden gegeven door Herman Lamers (18 april 2019) en Jeroen Doorenweerd (6 juni 2019).

Datum lezing: 14 maart 2019
Locatie: Walstraat 34, Groningen
Tijd: 20.00 uur
Ticket: €7,50 of €5 (op vertoon van studentenkaart)

Reserveren via doen@bijvrijdag.nl of 050 - 3051 400. De reguliere prijs is €7,50 per persoon. Studenten en cursisten bij VRIJDAG betalen slechts €5.

I am my own prophet
annewenzel.nl

Deel deze pagina

Heb je een vraag?

Verplicht veld