Lezing Herman Lamers

Op 18 april 2019 gaf Herman Lamers een lezing in de serie Kunst in Stad, een serie over kunstwerken in de publieke ruimte van Groningen. Sinds oktober 2018 staat er bij de ingang van het Protonentherapiecentrum op het terrein van het UMCG een reusachtig glazen beeld van een jongetje. Zijn eerste beeld in Groningen stamt echter al uit 1981, een abstract betonnen beeld dat hij op eigen initiatief daar plaatste voor zijn eindexamen aan de Academie Minerva. Na zijn opleiding is hij vertrokken naar Rotterdam en heeft hij inmiddels een rijk en gevarieerd oeuvre opgebouwd van permanente beelden voor gebouwen, pleinen en vliegvelden. Wat hij maakt is altijd ruimtelijk maar hij zoekt altijd een relatie met de omgeving. Een voorbeeld daarvan is het werk op de G-pier van Schiphol waar de rondzwemmende haaitjes in zijn kunstwerk een vormovereenkomst hebben met de landende en stijgende vliegtuigen.

Herman Lamers

Herman Lamers (1954, Bussum) studeerde in 1981 af aan de Academie Minerva in Groningen. Kunst in opdracht is zijn specialiteit. Een kleine greep uit zijn oeuvre: Annigahof (Zwolle), 'de Reus van Rotterdam', Kruiskade (Rotterdam), de Melkmarkt (Zwolle), Copernicus college (Hoorn) en 'de Lama' in (Tesselschadestraat) Leeuwarden.

Kunst in Stad

Wie door Groningen loopt of fietst, loopt een grote kans een kunstwerk tegen te komen want inmiddels zijn het er meer dan vierhonderd. Aan sommige zijn we inmiddels zo gewend dat we ze soms nauwelijks meer bewust opmerken. Ze maken deel uit van het stadsbeeld en vertellen ons iets over onszelf en onze leefomgeving. Elk kunstwerk heeft echter ook een geschiedenis die bij veel stadsbewoners minder bekend is. Want: waarom bevindt het zich op die plek, wat waren de overwegingen van de maker en de opdrachtgever en... hoe is het eigenlijk gemaakt?

Daarom nodigde VRIJDAG kunstenaars uit die in Groningen en elders kunstweken in de publieke ruimte hebben gerealiseerd om hierover te komen vertellen. De andere twee lezingen werden gegeven door Anne Wenzel (14 maart 2019) en Jeroen Doorenweerd (6 juni 2019).

Datum lezing: 18 april 2019
Locatie: Walstraat 34, Groningen
Tijd: 20.00 uur
Ticket: €7,50 of €5 (op vertoon van studentenkaart)

Reserveren via doen@bijvrijdag.nl of 050 - 3051 400. De reguliere prijs is €7,50. Studenten, leden van het CBK en cursisten bij VRIJDAG betalen €5.

Het jongetje dat zich als reus voordoet
hermanlamers.nl
Heb je een vraag?

Verplicht veld