Lezing Jeroen Doorenweerd

Op 6 juni 2019 gaf Jeroen Doorenweerd een lezing in de serie Kunst in Stad, een serie over kunstwerken in de publieke ruimte van Groningen. Al in in 2010 realiseerde Jeroen Doorenweerd het beeld 'Wal/schip interface' in Lewenborg en recentelijk maakte samen met MD Landschapsarchitecten de het ontwerp voor Park Meerstad in Groningen. Met een formaat van ongeveer 10 hectare wordt dit nog in ontwikkeling zijnde park in het grootste openbare landkunst-project dat tot nu toe in Nederland is gemaakt. Jeroen Doorenweerd maakt beelden, schildert, maakt installatie en videowerk. De meeste kunstwerken maakt hij in opdracht en de werken bevinden zich vaak ergens op het snijvlak van kunst, architectuur en landschap.  Zijn werk laat zich niet éénvoudig omschrijven maar het blad Metropolis M omschreef het ooit als: "Doorenweerd is als een onberispelijke butler van de publieke buitenruimte: hij serveert sensaties en blijft zelf op de achtergrond."

Jeroen Doorenweerd

Jeroen Doorenweerd (1962, Terneuzen) studeerde in 1986 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De opdrachten die hij realiseert zijn zeer uitéénlopend en variëren van een boothuis + sloep in Hoofddorp, een Brandweer monument in Arnhem tot een videowerk voor de Hoftoren (ministerie OCSW) in Den Haag.

Kunst in Stad

Wie door Groningen loopt of fietst, loopt een grote kans een kunstwerk tegen te komen want inmiddels zijn het er meer dan vierhonderd. Aan sommige zijn we inmiddels zo gewend dat we ze soms nauwelijks meer bewust opmerken. Ze maken deel uit van het stadsbeeld en vertellen ons iets over onszelf en onze leefomgeving. Elk kunstwerk heeft echter ook een geschiedenis die bij veel stadsbewoners minder bekend is. Want: waarom bevindt het zich op die plek, wat waren de overwegingen van de maker en de opdrachtgever en... hoe is het eigenlijk gemaakt?

Daarom nodigde VRIJDAG kunstenaars uit die in Groningen en elders kunstweken in de publieke ruimte hebben gerealiseerd om hierover te komen vertellen. De andere twee lezingen werden gegeven door Anne Wenzel (14 maart 2019) en Herman Lamers (18 april 2019).

Datum lezing: 6 juni 2019
Locatie: Walstraat 34, Groningen
Tijd: 20.00 uur
Ticket: €7,50 of €5 (op vertoon van studentenkaart)

Reserveren via doen@bijvrijdag.nl of 050 - 3051 400. De reguliere prijs is €7,50. Studenten, leden van het CBK en cursisten bij VRIJDAG betalen €5.

Park Meerstad
jeroendoorenweerd.com
Heb je een vraag?

Verplicht veld