lezing berndnaut smilde

Lezing Berndnaut Smilde

Time Magazine noemde de zelfgemaakte wolken uit zijn Nimbus-serie één van de beste uitvindingen van 2012. Op donderdag 11 oktober keerde kunstenaar Berndnaut Smilde terug naar zijn geboortestad om te vertellen over zijn werk en inspiratiebronnen. De lezing was onderdeel van de serie Ogenblik bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen.

Smilde (Groningen, 1978) is beeldend kunstenaar. Hij behaalde zijn Bachelor aan Academie Minerva en een Master of Arts aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Tegenwoordig woont en werkt hij in Amsterdam en exposeert hij internationaal.

Het werk van Smilde bestaat uit installaties, sculpturen en foto’s. In zijn werk onderzoekt hij de fysieke en mentale constructie en deconstructie van materiaal, licht, ruimte en emotie, altijd in relatie tot de architectonische omgevingen en hun geschiedenis.

Wim Bosch, organisator

'Eén van de beste uitvindingen van 2012'

Smilde is het meest bekend van zijn Nimbus-serie; zelfgemaakte wolken die net lang genoeg blijven hangen voor een foto. Time Magazine noemde deze techniek één van de beste uitvindingen van 2012. Met de serie verscheen Smilde in internationaal gerenommeerde kranten en tijdschriften, zoals The New York Times en FT Weekend. Zijn werk ‘Nimbus Powerstation’ staat bij kunstgalerij Ronchini Gallery in Londen te koop voor één Bitcoin.

Ogenblik

De lezing van Smilde was de eerste uit de serie Ogenblik over waarneming en tijd, waarbij vier beeldende kunstenaars kwamen vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. De volgende drie lezingen werden gegeven door Rein Jelle Terpstra (8 november 2018), Sjoerd Knibbeler (6 december 2018) en Noor Nuyten (17 januari 2019).

Nimbus De Groen
berndnaut.nl