lezing noor nuyten

Lezing Noor Nuyten

Haar conceptuele werken bieden nieuwe manieren om een kritische maar humoristische relatie aan te gaan met systemen, zoals taal en tijd. Zo ontwierp kunstenaar Noor Nuyten een horloge dat loopt op je hartslag. Op 4 april 2019 van 20.00 tot 22.00 uur vertelde ze in de Walstraat 34 over haar werk. De lezing was onderdeel van de serie Ogenblik bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen.

Nuyten (Groningen, 1986) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde aan het HISK in Gent (België) en de Academie Minerva in Groningen. In haar werk stelt ze voortdurend systemen in vraag die we gebruiken in ons dagelijks leven. Veel van haar werken zijn ‘oplossingen’ voor problemen waarvan wij het bestaan niet eens vermoedden.

Future is behind

Zo ontwikkelde Nuyten met Future is behind schoenen waarbij de zool achterstevoren zit als verwijzing naar de tijdsbeleving van volkeren die de toekomst niet voor zich visualiseren, maar achter zich. Het werk kwam tot stand na onderzoek van de perceptie van tijd in verschillende culturen. Tijdens de opening van de expositie kon men daadwerkelijk op deze schoenen lopen.

Collectors Time

Ook in haar serie Collectors Time speelt Nuyten opnieuw met het concept tijd. Ze ontwikkelde voor de twee eigenaren van kunstcollectie ‘Plancius Art Collection’ een horloge (foto) die een individuele tijdzone creëert op basis van hartslag. Hiermee probeert Nuyten een balans te vinden tussen ratio en intuïtie. Het werk benadrukt zowel de individualiteit van de verzamelaars als het punt waarop ze overeenkomen: de verzameling.

Nuyten had in 2013 haar eerste solotentoonstelling in Upstream Gallery in Amsterdam. Haar tweede solotentoonstelling vond plaats in het voorjaar van 2016. Sindsdien worden de werken van Nuyten regelmatig opgenomen in binnen- en buitenland. Recentelijk was haar werk te zien in het Institute of Contemporary Art in Richmond (Amerika) en in de Städtische Galle in Wolfsburg (Duitsland).

Ogenblik

De lezing van Nuyten was de vierde en laatste uit de serie Ogenblik over waarneming en tijd, waarbij vier beeldende kunstenaars vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. De kunstenaars Berndnaut Smilde (11 oktober 2018), Rein Jelle Terpstra (8 november 2018) en Sjoerd Knibbeler (6 december 2018) gingen haar voor.

Collectors Time
noornuyten.nl