lezing sjoerd knibbeler

Lezing Sjoerd Knibbeler

Hij won de ‘Grand Prix du jury Photographie’ van het internationale festival van mode en fotografie in Zuid-Frankrijk en ontving vorig jaar de Werkbijdrage Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds. Tijd om kennis te maken met kunstenaar Sjoerd Knibbeler. Op 6 december kwam hij naar de Walstraat 34 om te vertellen over zijn werk. De lezing was onderdeel van de serie Ogenblik bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen.

Knibbeler (Weert, 1981) woont en werkt in Amsterdam en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In zijn werk onderzoekt Knibbeler het menselijke verlangen om de wereld te ontdekken en de uitvindingen en technologieën die daaruit voortvloeien. Hij richt zich volledig op de fundamentele wetten van het fotografische beeld waarbij het onmogelijke zijn uitgangspunt is.

Paper Planes

Geïnspireerd door onder andere de Lockheed XFV-1, een experimenteel vliegtuig dat verticaal zou opstijgen, vouwde Knibbeler voor zijn serie Paper Planes papieren modellen van afgekeurde fysieke vliegtuigen. Hij maakte de modellen op basis van oude werktekeningen en geheime documenten die hij op internet vond. Deze publiceerde hij in een boek dat wereldwijd is te bestellen. Op die manier doet Knibbeler het onmogelijke: hij laat vliegtuigen die nooit gevlogen hebben alsnog de wereld over vliegen.

Current Studies

In zijn serie Current Studies concentreert Knibbeler zich op het visualiseren van onzichtbare natuurlijke fenomenen als wind, de beweging van lucht en klimatologische omstandigheden. Met zelfbedachte installaties laat hij als een wetenschapper natuurkundige experimenten plaatsvinden in zijn studio. Zo ving hij een tornado in een vitrinekast en wind in een afdekzeil (foto). Het werk van Knibbeler wordt daarom ook wel ‘geconstrueerde fotografie’ genoemd.

Na de expositie van zijn werk in presentatie-instelling LhGWR in 2014, heeft Knibbeler solotentoonstellingen gehad in onder andere fotomuseum Foam in Amsterdam, Espace Quai 1 in Vevey (Zwitersland), Galerie Robert Morat in Berlijn, Contact Photography Festival in Toronto en Villa Noailles in Hyères (Frankrijk).

Ogenblik

De lezing van Knibbeler was de derde uit de serie Ogenblik over waarneming en tijd, waarbij vier beeldende kunstenaars vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. Kunstenaar Berndnaut Smilde (11 oktober 2018) en Rein Jelle Terpstra (8 november 2018) gingen hem voor. De vierde en laatste lezing werd gegeven door Noor Nuyten (17 januari 2019).

current_study_#3_2013
sjoerdknibbeler.com