Lezing Silvia B.

Silvia B. gaf op woensdag 4 maart tijdens de LABweek een lezing bij VRIJDAG. Dit was de honderdste en tevens laatste lezing, in een hele lange reeks van lezingen, kunstreizen en dergelijke, die door Wim Bosch bij VRIJDAG werden georganiseerd.

Schoonheid en twijfel lopen als een rode draad door haar oeuvre. B's beelden van mensen, dieren en allerlei tussenvormen zien er heel aantrekkelijk uit. Bij nadere beschouwing zien we naast schoonheid echter ook de imperfectie, vervreemding en een verontrustende kant in haar werk. Een wonderlijk universum waar niets is wat het lijkt, ze werkt met een breed scala aan materialen van opgezette dieren, kunststoffen en textiele materialen. Ons zorgvuldig gecreëerde beeld van de wereld komt op losse schroeven te staan en de twijfel slaat toe. In haar werk gaat Silvia B. steeds op zoek naar dit grijze gebied waarin niets is wat het lijkt, want zoals ze zelf zegt: "Zodra je twijfelt aan iets, begint het echte denken." 

Sinds 2004 staat er op het Cascadecomplex aan de Emmasingel in Groningen de niet te missen acht meter hoge gietijzeren dame 'Ultra'. Dit werk won in 2018 de Groningse Kunst-op-Straatprijs van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK).

Silvia B.

Silvia B. (1957, Utrecht) studeerde in 1986 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tentoonstellingen van haar werk waren onder te zien in het GEM (Den Haag), het CBK (Groningen), Museum Beelden aan Zee (Den Haag), het Centraal Museum (Utrecht) en het Rijksmuseum Twente (Enschede). Meer weten over Silvia B. en haar werk? Kijk op silvia-b.com.

Lord Rangda
silvia-b.com
Heb je een vraag?

Verplicht veld