Navigatie overslaan
Kies je cursus

Opleiding Theaterregie

Uitverkocht

Deze opleiding traint toekomstige regisseurs in het begeleiden van spelers naar verrassende theatervoorstellingen.

Opleiding Theaterregie

Wil je op de hoogte blijven van het volgende startmoment? Stuur een e-mail.

Startdatum Tijd Dag Locatie Lessen Prijs
28 aug 2023 19:30 - 22:30 Maandag Noorderbuitensingel 11 1.000,-

Op dit moment is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de opleiding Theaterregie van KultuurLoket. De nieuwe lichting start naar verwachting in september 2025. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe lichting? Mail dan naar leonie@kultuurloket.nl.

Regisseren is een boeiende uitdaging voor mensen met een fascinatie voor theater en artistieke ideeën, die graag met anderen een creatief proces aangaan. Deze opleiding traint toekomstige regisseurs in het begeleiden van spelers naar verrassende theatervoorstellingen. Tegelijkertijd is de opleiding zeer geschikt voor docenten die binnen hun lessen met theater werken.

Ook voor mensen die werken in andere sectoren van de maatschappij en bezig zijn met projecten waarbij theatrale technieken en principes worden toegepast, biedt de cursus verrassende mogelijkheden.

Lang of kort

De opleiding kent twee varianten; een korte en een lange opleiding.

  • De korte opleiding van anderhalf jaar; speciaal bedoeld voor iedereen die de basisvaardigheden van het regisseren onder de knie wil krijgen, om bijvoorbeeld vooral binnen de eigen vereniging voorstellingen te maken en spelers te begeleiden. Na de korte opleiding krijg je een provinciaal certificaat uitgereikt.
  • De lange opleiding van vier jaar. Als je deze variant met succes hebt afgerond krijg je een landelijk diploma en kun je aan de slag als erkend regisseur. En natuurlijk kun je alles wat je geleerd hebt en aangereikt hebt gekregen, inzetten op andere vakgebieden.

Als regisseur ben je een spin in het web. Je bewaakt het hele repetitieproces. Je weet wat je wilt met een voorstelling maar geeft ook de spelers de ruimte om ideeën te ontwikkelen. Je brengt mensen en ideeën samen, analyseert en maakt keuzes. Je geeft leiding aan alles wat met de vormgeving te maken heeft. Dat betekent dat je nadenkt over decor en kostuum, over licht en geluid en andere technieken. Je begeleidt spelers in het vormgeven van de rol, het behandelen van de tekst en het ontwikkelen van samenspel.

De lessen

Je krijgt les in Regie, Spelbegeleiding, Theatergeschiedenis en Dramaturgie. Daarnaast word je ingewijd in de principes van Vormgeving en Techniek.

De eerste anderhalf jaar kun je beschouwen als een soort basisopleiding. In de loop van de jaren zal het zelf regisseren steeds belangrijker worden. In het derde jaar maak je een volledige, korte voorstelling met spelers die via audities binnenkomen. Het vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproductie die je zelfstandig maakt bij een theatergroep.

Toelating?

Er zijn geen speciale eisen waar je aan moet voldoen. Wel hebben we gemerkt dat spelervaring een pre is. Als je spelers wilt regisseren, is het goed om te weten hoe het is om te spelen. En we hebben in het begin een gesprek om een indruk van je ervaring en ambitie te krijgen. Daar kunnen we in de begeleiding dan rekening mee houden.

Wat kost het?

De kosten voor de reguliere opleiding zijn € 1.000 per jaar (de korte opleiding kost dus € 1.500). Betalen in termijnen is natuurlijk altijd mogelijk.

Wanneer?

De lessen vinden plaats op maandagavond van 19.30 tot 22.30 uur. In de schoolvakanties is er geen les. Verder zijn er, gepland in overleg, drie hele lesdagen verdeeld over het jaar. Een aantal lesweekenden worden in overleg nog vastgesteld.

Docenten?

  • Ben Smit – Regie
  • Karin Noeken – Spelbegeleiding
  • Frederieke Vermeulen – Theatergeschiedenis en Dramaturgie
  • Hadewych ten Berge – Vormgeving

Verder worden regelmatig gastdocenten uitgenodigd.

Docenten

Docenten: Hadewych ten Berge, Karin Noeken, Ben Smit, Frederieke Vermeulen

Meer weten?

Neem voor inhoudelijke vragen over de opleiding contact op met coördinator Ben Smit.

Regisseren is een boeiende uitdaging voor mensen met een fascinatie voor theater en artistieke ideeën, die graag met anderen een creatief proces aangaan.

Ben Smit