
AZC
Cultuurcoach Karam Shebat
Sinds 15 december werkt cultuurcoach Karam Shebat van VRIJDAG in de Buurt op de noodopvanglocaties van het COA. Er worden verschillende activiteiten aangeboden waar bewoners aan mee kunnen doen: samen zingen en muziek maken, sieraden maken of bijvoorbeeld boetseren met klei. Laagdrempelige activiteiten die wat meer glans en betekenis kunnen geven aan de dagen in het AZC.
“De bewoners van de noodopvanglocaties van het COA zijn hun land ontvlucht vanwege barre leefomstandigheden. Zij ontvangen in het AZC wat we ‘bed, bad en brood’ noemen. Hun dagen staan vooral in het teken van wachten op het moment dat hun aanvraagprocedure kan worden opgestart. Wij hopen door middel van culturele activiteiten wat meer betekenis en glans aan hun dag te geven de komende periode.” vertelt Hannelore Duynstee, voormalig projectleider van VRIJDAG in de Buurt.
Activiteiten in het AZC

Cultuurcoach Karam Shebat heeft zelf een achtergrond als vluchteling. Hij is afkomstig uit Syrië en woont nu zes jaar in Nederland. Hij voltooide in Syrië een bedrijfskundige opleiding en het conservatorium. In Leeuwarden voltooide hij de Academie voor Popcultuur.
Karam: “Als voormalig vluchteling vind ik het heel belangrijk om de bewoners van de AZC’s te kunnen helpen. Deze mensen hebben veel meegemaakt en zijn bijna alles kwijtgeraakt. Ik weet precies hoe zij zich voelen, vooral op dit moment en in deze situatie; het voelt alsof je net geboren bent en alles opnieuw moet leren. Maar je weet niet hoe, waar, waarom en wanneer je moet beginnen. Ik ben heel dankbaar dat ik de kans krijg om mijn persoonlijke en professionele ervaring als cultuurcoach in te kunnen zetten voor deze mensen.”
Karam spreekt met de bewoners en kijken wat zij voor en met hen kunnen organiseren om hun verblijf een kleurrijk randje te geven. Hannelore: “Dat kan gaan over muziek maken, bouwen aan een gezamenlijk kunstwerk, iets creëren om de leefomgeving in de locaties op te vrolijken, voor elkaar koken, een multiculturele filmavond of misschien wel sieraden maken. Alle culturele vormen zijn mogelijk, vanzelfsprekend binnen de geldende RIVM-maatregelen. Wat we vooral willen bieden is dat de bewoners hun moeilijke situatie even kunnen vergeten. Dat zij zich door middel van cultuur verbonden voelen en gezien worden. Geweldig dat het COA daar haar deuren voor wil openen!”