VRIJDAG in de Buurt stimuleert kunst en cultuur in AZC’s en opvanglocaties voor nieuwkomers in Groningen.
Nieuwkomers
Voor veel vluchtelingen vormt het deelnemen aan culturele workshops een welkome afleiding. Ze zijn naar Nederland gekomen vanwege oorlog, geweld en vervolging, ze leven ver verwijderd van vrienden en familie, moeten lang wachten op een vervolgstap in hun proces en hebben veel onzekerheid over de toekomst. Samen muziek maken, boetseren, schilderen of dansen zorgt voor afleiding, stressvermindering en verbinding onder de nieuwkomers. Doe mee en bekijk hieronder alle activiteiten of neem contact op met cultuurcoach Karam Shebat.
Uitgelicht
Cultuurcoach Karam Shebat
Karam Shebat is via VRIJDAG in de Buurt werkzaam als cultuurcoach voor nieuwkomers in Groningen. Voor bewoners van de AZC’s en opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen organiseert hij verschillende activiteiten, zoals samen zingen en muziek maken, sieraden maken of boetseren met klei. Laagdrempelige activiteiten die wat meer glans en betekenis kunnen geven aan de dagen in een opvangcentrum.
Karam heeft zelf een achtergrond als vluchteling. Hij is afkomstig uit Syrië en woont nu al jaren in Nederland. Hij voltooide in Syrië een bedrijfskundige opleiding en het conservatorium. In Leeuwarden voltooide hij de Academie voor Popcultuur.
Als voormalig vluchteling vind ik het heel belangrijk om de bewoners van de AZC’s te kunnen helpen. Deze mensen hebben veel meegemaakt en zijn bijna alles kwijtgeraakt. Ik weet precies hoe zij zich voelen, vooral op dit moment en in deze situatie; het voelt alsof je net geboren bent en alles opnieuw moet leren. Maar je weet niet hoe, waar, waarom en wanneer je moet beginnen. Ik ben heel dankbaar dat ik de kans krijg om mijn persoonlijke en professionele ervaring als cultuurcoach in te kunnen zetten voor deze mensen.
Karam Shebat