Navigatie overslaan
Kies je cursus

Street Art in Groningen Zuid!

Kunst is overal. Ook bij jou in de buurt. Dit jaar is namelijk het startschot gegeven van project Street Art Zuid, een samenwerking tussen de gemeente Groningen en Vrijdag in de Buurt. Onlangs vond de feestelijke opening plaats en de eerste twee projecten staan te pronken in de wijken Corpus den Hoorn en Hoornsemeer. Om kleur te geven aan de wijk en een dagelijkse glimlach te toveren op het gezicht van diens bewoners.

“Elke keer als ik ernaar kijk, zie ik iets anders”, vertelt een buurtbewoonster enthousiast. Samen met haar man geniet ze, al zittend op een bankje, van de muurschildering van Groninger kunstenaarsduo VAAF aan de Canadalaan. De zijkant van de lokale sporthal is niet meer gewoontjes, maar leeft. Van de duif en andere symbolen van vrijheid: de muurschildering geeft letterlijk kleur aan de omgeving. De schildering heeft (nog) geen titel.

Muurschildering bij de Canadalaan Wethouder van Cultuur Kirsten de Wrede & Lotte Masker van VAAF

‘’Kunst kan verbinden, zoals hier is gebeurd,’’ legt Kirsten de Wrede uit, wethouder van Cultuur. De schildering is namelijk voor én door de bewoners gemaakt. Een participatieproject. Lotte Masker van VAAF ging de deuren langs voor verhalen en inspiratie. Lotte en Jonna-Bo Lammers, de tweede helft van VAAF, hebben het uiteindelijke ontwerp gemaakt. ‘’In de gesprekken met bewoners kwam het begrip vrijheid steeds naar voren, het belang ervan. Dit hebben we vertaald naar een speels kunstwerk,’’ legt Lotte uit. En als je net even het hoekje omloopt, zie je een stuk muur waar nog wat ruimte is. Een buurtbewoonster heeft er vandaag een eigen draai met de kwast aan gegeven. Zo is de muurschildering écht onderdeel van de wijk.

Even verderop, aan het Hoornsemeer, zijn van een verre afstand de kleurrijke containers van watersporthuis Teuntje de Slak te zien. Ook hier is kunst naar de buurt gehaald. Kunstenaar Jelle Albers heeft de buitenzijde voorzien van een kakofonie aan kleuren. Met een achterliggende gedachte: de omgeving dient als inspiratie. ‘’Als je goed kijkt, zie je dat het een soort bovenaanzicht is van het Hoornsemeer,’’ vertelt Jelle. Hij onderstreept het belang van kunst in de openbare ruimte. ‘’Je ziet dat iedereen even blijft staan, gaat kijken en er vrolijk van wordt.’’ Jeen Wobbes, eigenaar van Teuntje de Slak, knikt instemmend. ‘’De reacties zijn allemaal lovend. Van jong tot oud: iedereen geniet ervan’’.

Muurschildering bij Teuntje de Slak Kunstenaar Jelle Albers
Jeen Wobbes, eigenaar van Teuntje de Slak

Nadat de bezoekers van de dag zich hebben vergaapt aan het werk van Jelle, loopt iedereen de trap op. Boven staan de dames van dansteam Ataxia al klaar om in beweging te komen. En hoe. De ene ritmische move wordt afgewisseld met een ander choreografisch hoogtepunt. Vanaf seconde één hebben ze een fan voor het leven: Ferne van drie jaar oud. Zonder dat ze de danspasjes uit haar hoofd kent, lijkt ze onderdeel te zijn van de groep. Zonder gêne genieten zoals kinderen dat kunnen.

Al nagenietend zitten de bewoners weer beneden, met uitzicht over het water. Zon op de bol, koud drankje in de hand, glimlach op het gezicht. Want dat doet street art met je: het maakt de omgeving mooier en jouzelf een stukje gelukkiger. Daar zijn de buurtbewoners het mee eens. ‘’Kunst hoeft niet altijd in een galerie te hangen. Maak het toonbaar zodat meer mensen ervan kunnen genieten. Laat kunst maar lekker zien.’’

Dansteam Ataxia
Ferne van 3 danst vol enthousiasme mee

Artikel en foto's door: Sebastiaan Rodenhuis