Met kunst en cultuur
de crisis door

Met kunst en cultuur de crisis door

Op 12 maart 2020 kwam het normale leven plotseling tot stilstand. Corona ontregelde de maatschappij en de fysieke kunst- en cultuurbeleving viel stil. Samen met vele andere musea, theaters en kunstencentra sloot VRIJDAG haar deuren en kunst en cultuur ging voor onbepaalde tijd in quarantaine. Maar tegelijkertijd ontstond er ook veerkracht. Er kwam een golf aan creativiteit los en er werden tal van online alternatieven bedacht. Het internet werd het digitale podium voor kunst en cultuur en ook VRIJDAG omarmde snel de nieuwe mogelijkheden.

Kunst is iets wat achter ieder raam, in ieder huis en elk gebouw kan plaatsvinden. Daarom startte VRIJDAG in april met een thuisagenda vol creatieve opdrachten die iedereen thuis kan uitvoeren. Ook ons Meezingcafé kreeg al snel een online alternatief. En toen duidelijk werd dat de lockdown langer zou gaan duren, werd ook voor een groot deel van de lessen en cursussen een digitale oplossing bedacht. Dus ondanks dat onze gebouwen zijn gesloten, gaan veel lessen online gewoon door. Meedoen? Bekijk hier onze cursussen.

Daarnaast vraagt deze tijd volgens ons om experiment en nieuwe theater- en presentatievormen. Daarom werkt VRIJDAG aan drie theaterprojecten (coronaproof) om te laten zien dat kunst en theater overal, en juist nu, aanwezig moet zijn in de stad. En via VRIJDAG Onderwijs bieden onze muziekdocenten de scholen een alternatief met online muzieklessen en multidisciplinaire kunstopdrachten totdat zij weer open mogen. We blijven dus zoveel mogelijk doen en helpen elkaar zo met kunst en cultuur de crisis door.

Onze deuren zijn al maanden op slot, of hoogstens op een kiertje geopend. De zalen zwijgen. Maar hoe langer een zaal leeg staat, hoe groter de belofte wordt die in haar woont. Straks, als we weer mogen, dan wordt alles ingelost. Hier wordt straks de kunst gemaakt die ons door de volgende crisis heen zal helpen. De zalen zijn nu misschien leeg, maar wel belofte-vol.

Jan Beuving, De Belofte

Welke coronamaatregelen neemt VRIJDAG? Lees het op bijvrijdag.nl/corona.

Heb je een vraag?

Verplicht veld