Navigatie overslaan

Wij maken gebruik van cookies om de website normaal te laten functioneren, de browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud te tonen en gebruikersinteractie te meten. Door op 'Alle accepteren' te klikken, stem je in met ons gebruik van cookies.

Kies je cursus

Dummy Dag

kov | po | vo | vmbo | sbo | svo

Een dummy is een boek met blanco pagina’s, zonder lijnen en woorden. Een dummy kun je gebruiken als dagboek om in te schrijven, te tekenen, foto’s te verzamelen of geheimen te bewaren. Veel kunstenaars werken dagelijks met een dummy om in te schetsen, te schrijven, ideeën te verzamelen en het eigen creatieve proces vast te leggen. Zo kun je, als de dummy volraakt, als het ware door jouw eigen gedachten terugbladeren. Je legt zo je eigen creatieve proces vast.

Dummy in de klas

Elke leerling heeft een eigen verhaal, een eigen tempo en een eigen manier van denken, maken en leren. Met een dummy kan een leerling zijn eigenheid vormgeven en vastleggen. Deze dummy kan een rijk en dierbaar bezit worden. Een boek van, over en door jezelf: helemaal van jou!

Eigen identiteit

Tijdens de workshop op school of in de ateliers bij VRIJDAG maken de leerlingen van de blanco dummy een heel eigen boek, waar ze de rest van het jaar in verder willen werken. Samen met kunstdocenten gaan ze aan de slag om de dummy’s een eigen identiteit te geven door als eerste de kaft van de dummy te ontwerpen en maken. Dit kan met diverse beeldende technieken zoals schilderen, druktechnieken of collage.

Werkwijze

Aan het begin van seizoen 2021-2022 komen kunstdocenten van VRIJDAG een dag langs om met meerdere groepen aan de slag te gaan. Dit kan uiteraard ook in de ateliers van VRIJDAG. De school kiest de techniek waarmee gewerkt gaat worden en koopt de dummy’s in overleg met VRIJDAG (A4 of A5-formaat).

Zelf aan de slag

Het hele seizoen ontvang je van ons 17 mooie, diverse, kunstopdrachten voor in de dummy die leerlingen in de klas of thuis kunnen maken. Deze opdrachten worden opmaat ontwikkeld door onze kunstdocenten.

Kosten

€ 175,- per workshop van 1,5 uur (max. 15 leerlingen), inclusief 17 kunstopdrachten. De kunstdocenten blijven in nauw contact met de school.

Wil je voor jouw school een Dummy Dag organiseren? Stuur ons een mailtje!

De Dummy Workshops

Druktechniek

We gaan de dummy bedrukken met jouw eigen wereld. Het wordt een persoonlijk boek, bedrukt met je naam en misschien wel logo bedrukt op de kaft. Mocht er nog tijd over zijn dan ga je ook aan de slag met de schutbladen. Dit zijn de eerste bladen aan de binnenkant.

Collagetechniek

Werken met restpapier, met patronen, effen, glimmend of mat. Stel je eigen unieke collage samen; bedenk een patroon of plak kriskras, creëer een glas in lood effect of verwerk je eigen portret in de collage. Er is van alles mogelijk.

Inpakken maar!

We gaan wikkelen, zo pakken we met draden de dummy in, met één kleur of in een patroon. Er wordt in geweven en geborduurd. Ook kleine voorwerpen als veertjes en speelgoedbeestjes kunnen in het gewikkelde draad worden gestoken om het boek nog persoonlijker te maken.

Schilderen met acrylverf

Er zijn veel manieren om zonnebloemen te schilderen. We kijken natuurlijk naar Vincent van Gogh, maar de bedoeling is dat je op een eigen, heel persoonlijke manier de dummy vormgeeft met eigen zonnebloemen. Het wordt een kleurrijke verzameling dummy’s!

De dummy tot leven brengen

Wat als jij een dummyboekje zou zijn? Wat zou je dan denken, wensen, dromen of eten? We gaan het boekje creatieve en filosofisch getinte vragen stellen. Vervolgens gaan we hier een geheel van maken door op en in het boekje beeld te tekenen en te schrijven.

Puzzelstukken

We maken van de dummy’s puzzelstukken. Op iedere kaft in de klas wordt een ander puzzelstuk gecreëerd. Zo is er elke dag een nieuwe puzzel te leggen. Staat leuk in de kast met allemaal verschillende ruggen. Het levert verrassingen op, misschien een leeuwenkop met een robotbuik en de staart van een zeemeermin?

Samen aan de slag?