Navigatie overslaan
Kies je cursus

Groep 8 neemt afscheid

po

Elk jaar nemen leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Wat vieren we tijdens dit afscheid en hoe geven we deze belangrijke viering en traditie vorm? In nauwe samenwerking met de leerkracht van groep 8 bedenken we een eigen concept voor een kunstzinnig afscheidsmoment die past bij jouw school en groep!

Kaarten voor in de klas

Het coachingstraject Groep 8 neemt afscheid bestaat uit een serie leskaarten voor in de klas en een bijbehorende training van de ‘creatieve spieren’ voor de leerkracht. De leskaarten geven een frisse en verdiepende invulling aan het laatste half jaar op school. Ze inspireren de leerkracht en de klas om een afscheid te organiseren dat bij ze past. De klas kan zelfstandig aan de slag met het ontwikkelen van een passend concept voor hun afscheid. Bijvoorbeeld een beeldenmuseum, theatrale wandeling door de school en misschien wel de buurt, een film of videoclip of een hoorspel.

Training op locatie

In de training gaat de leerkracht zelf de vloer op. Je gaat onderzoeken en experimenteren met verschillende theatervormen en technieken. Je leert thematisch en procesmatig te werken. Door minder resultaatgericht te werken, wordt de vrijheid en creativiteit gestimuleerd en is ruimte voor de inbreng van de kinderen.

Het proces bestaat uit zelf doen, maken, ervaren en samen reflecteren en beschouwen. Tijdens het werken, ervaren de leerkrachten hoe het is om zelf te maken en te spelen. Door deze werkwijze groeit het vertrouwen in eigen kunnen. Het enthousiasme, de vaardigheden en het plezier kunnen vervolgens gedeeld worden met de leerlingen.

Focus op begeleiding

Er komt veel kijken bij de begeleiding van het artistieke en creatieve proces van de leerlingen. We besteden daarom veel aandacht aan de opbouw van de werkwijze, de inrichting van de ruimte, de manier van vragen stellen en nabespreken, het beschouwen en de kennis van het werken met materialen en technieken.

Coaching

Een team van kunstdocenten (werkzaam bij zowel VRIJDAG als Het Houten Huis) begeleiden het traject. De docenten bieden houvast bij de ontwikkeling van het concept, geven inspiratie en dagen uit om een bestaande traditie opnieuw invulling te geven. Samen voorbereiden, feedback geven, observeren, bespreken en adviezen uitwisselen.

Groep 8 neemt afscheid is een product ontwikkeld door VRIJDAG in samenwerking met Het Houten Huis, het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Kosten voor dit coachingstraject bedragen € 2.500 per leerkracht.

Bij de prijs inbegrepen:

  • 2 trainingen in de theaterstudio’s van VRIJDAG
  • Een set leskaarten voor in de klas
  • 15 uur coaching en contact op maat in te vullen
  • Extra inzet van techniek, kostuums, decor in overleg
  • Extra expertise van filmmaker, geluidsontwerper, choreograaf etc.
  • Koffie & thee tijdens de trainingen

Samen aan de slag?

Waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe? Leerlingen maken aan het einde van de basisschool de balans op van waar ze op dat moment staan. Ze denken na over wat ze al zijn, in plaats van wat ze willen worden.

Maartje Ghijsen, programmeur Onderwijs