Navigatie overslaan

Wij maken gebruik van cookies om de website normaal te laten functioneren, de browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud te tonen en gebruikersinteractie te meten. Door op 'Alle accepteren' te klikken, stem je in met ons gebruik van cookies.

Kies je cursus

Route Oog voor detail

Oog voor detail is gericht op jongeren met autisme. In deze cursus besteden we net iets meer aandacht aan voorbereiding en de lesopbouw.

De eerste les is een gratis proefles! Schrijf je in en betaal pas als je doorgaat.

Startdatum Tijd Dag Locatie Aantal lessen Prijs  
30 jan. 2023 16:30 - 18:30 Maandag Noorderbuitensingel 11 16 160,- Uitverkocht
17 apr. 2023 19:00 - 21:00 Maandag Noorderbuitensingel 11 10 100,- Inschrijven

In de lessenreeks Oog voor detail draait het om transformeren. Hoe kom je tot een personage dat heel ver afstaat van wie je bent en blijf je toch geloofwaardig spelen? In de lessen leg je een mooie basis. Je leert improviseren en basistechnieken om tot spel te komen. Daarnaast ga je aan de slag met tekstanalyse en word je je bewust van de mogelijkheden van je lichaam en stem. We starten in april met een nieuwe groep op maandagavond. Als het bevalt, kun je in september door in de middaggroep van 17.00-19.00 uur.

Stap voor stap onderzoeken we de verschillende facetten van het transformeren. Dit doen we aan de hand van bestaande monologen en/of dialogen. We beginnen bij het lijf en de stem. Als speler is je lichaam je instrument. Zoals een violist de verschillende mogelijkheden van de viool ontdekt, gaan we opzoek naar de verschillende mogelijkheden van het lijf en de stem, om uiteindelijk tot in detail te ontdekken hoe jouw personage beweegt, spreekt, loopt, zit enzovoorts.

Vervolgens onderzoeken we de motivatie of het belang van jouw personage. Waarom zegt het wat het zegt en waarom doet het wat het doet? Wat wil jouw personage bereiken? Om tot spelen te komen is het van belang te weten wat de motivatie is van jouw personage.  Als laatste onderzoeken we de innerlijke beleving (emoties). Wat ervaart jouw personage, wat denkt jouw personage en welke emoties zitten er onder de gesproken tekst? In Route Oog voor detail zoomen we in op bovenstaande details van het theatervak; op jou als speler; en op samenspel in de groep.

Theater voor jongeren met autisme

Deze lesroute is gericht op jongeren met autisme. Heb jij deze diagnose en vind je de stap om deel te nemen aan een reguliere jongerengroep net wat te groot? Vind je het prettig als er iets meer begeleiding en persoonlijke aandacht in de lessen is? Of lijkt het je vooral ook leuk om samen te spelen met andere jongeren met autisme? Dan is dit je plek!

In deze cursus besteden we net iets meer aandacht aan de voorbereidingen en de lesopbouw. Ook sluit er een pedagoog aan bij de lessen waardoor er meer persoonlijke aandacht en afstemming mogelijk is. Net als alle andere theatercursussen bij VRIJDAG draait ook deze cursus om onderzoeken, uitdagen, experimenteren, acteren, theater én plezier maken.

Heb je interesse in deelname maar ook nog wat vragen? Mail gerust naar loes.nuijten@bijvrijdag.nl.

Docenten

Anke Odinga

Anke Odinga is pedagoog bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Anke? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Claudine Pantophlet

Claudine Pantophlet is theaterdocent bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Claudine? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Het is voor mij heel fijn dat er zoveel veiligheid in de groep is. Als het even teveel is dan ga ik aan de kant zitten. Ik durf nu ook veel meer en kan mijn boosheid en andere gevoelens kwijt in de oefeningen. Dat vind ik in het dagelijks leven vaak nog moeilijk. Ik zou het iedereen aanraden die twijfelt.

Veelgestelde vragen

Theater maken doe je in een veilige omgeving en met een vertrouwde groep. Als een theatercursus bij ons eenmaal is begonnen, is het daarom niet mogelijk om een proefles te volgen. We kunnen wel proberen om je bij de start van een cursus een kijkje te gunnen, dit bekijken we per cursus en op individueel niveau. Neem hiervoor contact op via cursus@bijvrijdag.nl.

Wil je meer van ons weten voordat je jezelf inschrijft? Neem contact op met Loes Nuijten (Programmeur Theater) via loes.nuijten@bijvrijdag.nl.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

 • 8-11jr

Introduction to theatre

This is our first theatre course in English for children. Take part and see if acting is right for you!

 • Uitverkocht

Musiceren en produceren

Maak je muziek op je computer en/of speel je een instrument en wil je hier meer uit halen? Meld je dan nu aan!

Introduction to theatre

Our introduction course to theatre is the perfect way to figure out if acting interests you.

 • 8-16jr
 • Uitverkocht

Trainingsacteur bij het UMCG

Verdiep je in de rol van een patiënt en voer een huisartsengesprek met een arts in opleiding bij het UMCG.

 • 12-20jr
 • Uitverkocht

Route Uitdaging en experiment

In deze route vormen spelplezier en samenspel de basis. Ga samen de vloer op en stort je in de wereld van theater!

 • 5-7jr

Route Fantaseren

De wereld is magisch. Zeker voor kinderen van 5 tot 7 jaar. Zij leven in een wereld waarin alles mogelijk is. Aansluitend op hun belevingswereld gaan we samen de vloer op en ervaren we hoe ver onze fantasie ons brengt.

 • 10-12jr
 • Uitverkocht

Route Beleven

Leer verhalen vertellen, acteren en krijg inzicht wat er allemaal komt kijken bij het maken van een echte theaterproductie.

 • 15-99jr

Productie, mixen en studiotechniek (introductiecursus)

Ben je nieuw in de wereld van elektronische muziek en wil je leren hoe je de software en apparatuur gebruikt? Wij helpen je verder!

 • 4-12jr

Vrije inloop: Muziek, theater en beeldende kunst

Muziek, theater en beeldende kunst

 • 7-12jr

Introductiecursus componeren en produceren

Hoe is het om zelf beats te maken, te componeren en (elektronische) muziek te produceren? Kom er achter tijdens deze korte introductiecursus.

 • 7-9jr

Introductiecursus gitaar

Hoe is het om muziekles te krijgen op je favoriete instrument? Kom er achter tijdens deze korte introductiecursus gitaar voor kinderen van 7-9 jaar.

 • Uitverkocht

Van tekst naar vloer

Zelf theaterteksten schrijven door middel van unieke opdrachten en deze vervolgens theatraal maken. Ga jij de uitdaging aan?