Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

Kies je cursus

Route Oog voor detail

Wachtlijst

Oog voor detail is gericht op jongeren met autisme. In deze cursus besteden we net iets meer aandacht aan voorbereiding en de lesopbouw.

Heb je interesse in deelname maar ook nog wat vragen? Mail gerust naar loes.nuijten@bijvrijdag.nl.

Startdatum Tijd Dag Locatie Aantal lessen Prijs  
12 sep. 2022 17:00 - 19:00 Maandag Noorderbuitensingel 11 16 160,- Uitverkocht
30 jan. 2023 17:00 - 19:00 Maandag Noorderbuitensingel 11 16 160,- Wachtlijst

In de lessenreeks Oog voor detail draait het om transformeren. Hoe kom je tot een personage dat heel ver afstaat van wie je bent en blijf je toch geloofwaardig spelen? In de lessen leg je een mooie basis. Je leert improviseren en basistechnieken om tot spel te komen. Daarnaast ga je aan de slag met tekstanalyse en word je je bewust van de mogelijkheden van je lichaam en stem.

Stap voor stap onderzoeken we de verschillende facetten van het transformeren. Dit doen we aan de hand van bestaande monologen en/of dialogen. We beginnen bij het lijf en de stem. Als speler is je lichaam je instrument. Zoals een violist de verschillende mogelijkheden van de viool ontdekt, gaan we opzoek naar de verschillende mogelijkheden van het lijf en de stem, om uiteindelijk tot in detail te ontdekken hoe jouw personage beweegt, spreekt, loopt, zit enzovoorts.

Vervolgens onderzoeken we de motivatie of het belang van jouw personage. Waarom zegt het wat het zegt en waarom doet het wat het doet? Wat wil jouw personage bereiken? Om tot spelen te komen is het van belang te weten wat de motivatie is van jouw personage.  Als laatste onderzoeken we de innerlijke beleving (emoties). Wat ervaart jouw personage, wat denkt jouw personage en welke emoties zitten er onder de gesproken tekst? In Route Oog voor detail zoomen we in op bovenstaande details van het theatervak; op jou als speler; en op samenspel in de groep.

Theater voor jongeren met autisme

Deze lesroute is gericht op jongeren met autisme. Heb jij deze diagnose en vind je de stap om deel te nemen aan een reguliere jongerengroep net wat te groot? Vind je het prettig als er iets meer begeleiding en persoonlijke aandacht in de lessen is? Of lijkt het je vooral ook leuk om samen te spelen met andere jongeren met autisme? Dan is dit je plek!

In deze cursus besteden we net iets meer aandacht aan de voorbereidingen en de lesopbouw. Ook sluit er een pedagoog aan bij de lessen waardoor er meer persoonlijke aandacht en afstemming mogelijk is. Net als alle andere theatercursussen bij VRIJDAG draait ook deze cursus om onderzoeken, uitdagen, experimenteren, acteren, theater én plezier maken.

Docenten

Anke Odinga

Anke Odinga is pedagoog bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Anke? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Claudine Pantophlet

Claudine Pantophlet is theaterdocent bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Claudine? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Veelgestelde vragen

Theater maken doe je in een veilige omgeving en met een vertrouwde groep. Als een theatercursus bij ons eenmaal is begonnen, is het daarom niet mogelijk om een proefles te volgen. We kunnen wel proberen om je bij de start van een cursus een kijkje te gunnen, dit bekijken we per cursus en op individueel niveau. Neem hiervoor contact op via cursus@bijvrijdag.nl.

Wil je meer van ons weten voordat je jezelf inschrijft? Neem contact op met Loes Nuijten (Programmeur Theater) via loes.nuijten@bijvrijdag.nl.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Introduction to theatre

Our introduction course to theatre is the perfect way to figure out if acting interests you.

 • 8-16jr
 • Uitverkocht

Trainingsacteur bij het UMCG

Verdiep je in de rol van een patiënt en voer een huisartsengesprek met een arts in opleiding bij het UMCG.

 • 12-18jr

Plusproject jongeren

Volg je theaterles en wil je meer? Of wil je kort en intensief kennismaken met theater bij VRIJDAG? Doe dan mee aan een Plusproject!

 • 12-21jr

Route Uitdaging en experiment

In deze route vormen spelplezier en samenspel de basis. Ga samen de vloer op en stort je in de wereld van theater!

 • 5-7jr

Route Fantaseren

De wereld is magisch. Zeker voor kinderen van 5 tot 7 jaar. Zij leven in een wereld waarin alles mogelijk is. Aansluitend op hun belevingswereld gaan we samen de vloer op en ervaren we hoe ver onze fantasie ons brengt.

 • 10-12jr

Route Beleven

Leer verhalen vertellen, acteren en krijg inzicht wat er allemaal komt kijken bij het maken van een echte theaterproductie.

 • 15-99jr
 • Uitverkocht

STUDIO 10: introductiecursus productie/mixen/studiotechniek

Ben je nieuw in de wereld van elektronische muziek en wil je leren hoe je de software en apparatuur gebruikt? Wij helpen je verder!

 • 4-12jr

Vrije inloop: Muziek, theater en beeldende kunst

Muziek, theater en beeldende kunst

 • 7-12jr

Introductiecursus componeren en produceren

Hoe is het om zelf beats te maken, te componeren en (elektronische) muziek te produceren? Kom er achter tijdens deze korte introductiecursus.

 • 7-9jr

Introductiecursus gitaar

Hoe is het om muziekles te krijgen op je favoriete instrument? Kom er achter tijdens deze korte introductiecursus gitaar voor kinderen van 7-9 jaar.

Van tekst naar vloer

Zelf theaterteksten schrijven door middel van unieke opdrachten en deze vervolgens theatraal maken. Ga jij de uitdaging aan?

 • Wachtlijst

Voorstelling maken

In deze cursus maak je in 8 lessen een voorstelling onder leiding van een theaterdocent en een scenograaf (theatervormgever).