Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

Je kunt je alvast inschrijven voor de nieuwe cursussen. Kies je cursus
Kies je cursus

Route Oog voor detail

Oog voor detail is gericht op jongeren met autisme. In deze cursus besteden we net iets meer aandacht aan voorbereiding en de lesopbouw.

Startdatum Tijd Dag Locatie Aantal lessen Prijs  
12 sep. 2022 17:00 - 19:00 Maandag Noorderbuitensingel 11 16 160,- Inschrijven

In de lessenreeks Oog voor detail draait het om transformeren. Hoe kom je tot een personage dat heel ver afstaat van wie je bent en blijf je toch geloofwaardig spelen? In de lessen leg je een mooie basis. Je leert improviseren en basistechnieken om tot spel te komen. Daarnaast ga je aan de slag met tekstanalyse en word je je bewust van de mogelijkheden van je lichaam en stem.

Stap voor stap onderzoeken we de verschillende facetten van het transformeren. Dit doen we aan de hand van bestaande monologen en/of dialogen. We beginnen bij het lijf en de stem. Als speler is je lichaam je instrument. Zoals een violist de verschillende mogelijkheden van de viool ontdekt, gaan we opzoek naar de verschillende mogelijkheden van het lijf en de stem, om uiteindelijk tot in detail te ontdekken hoe jouw personage beweegt, spreekt, loopt, zit enzovoorts.

Vervolgens onderzoeken we de motivatie of het belang van jouw personage. Waarom zegt het wat het zegt en waarom doet het wat het doet? Wat wil jouw personage bereiken? Om tot spelen te komen is het van belang te weten wat de motivatie is van jouw personage.  Als laatste onderzoeken we de innerlijke beleving (emoties). Wat ervaart jouw personage, wat denkt jouw personage en welke emoties zitten er onder de gesproken tekst? In Route Oog voor detail zoomen we in op bovenstaande details van het theatervak; op jou als speler; en op samenspel in de groep.

Theaterroute voor jongeren met autisme

Deze lesroute is gericht op jongeren met autisme. Heb jij deze diagnose en vind je de stap om deel te nemen aan een reguliere jongerengroep net wat te groot? Vind je het prettig als er iets meer begeleiding en persoonlijke aandacht in de lessen is? Of lijkt het je vooral ook leuk om samen te spelen met andere jongeren met autisme? Dan is dit je plek!

In deze cursus besteden we net iets meer aandacht aan de voorbereidingen en de lesopbouw. Ook sluit er een pedagoog aan bij de lessen waardoor er meer persoonlijke aandacht en afstemming mogelijk is. Net als alle andere theatercursussen bij VRIJDAG draait ook deze cursus om onderzoeken, uitdagen, experimenteren, acteren, theater én plezier maken.

Veelgestelde vragen

Theater maken doe je in een veilige omgeving en met een vertrouwde groep. Als een theatercursus bij ons eenmaal is begonnen, is het daarom niet mogelijk om een proefles te volgen. We kunnen wel proberen om je bij de start van een cursus een kijkje te gunnen, dit bekijken we per cursus en op individueel niveau. Neem hiervoor contact op via cursus@bijvrijdag.nl.

Wil je meer van ons weten voordat je jezelf inschrijft? Neem contact op met Loes Nuijten (Programmeur Theater) via loes.nuijten@bijvrijdag.nl.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Route 5-7 jaar: Fantaseren

De wereld is magisch. Zeker voor kinderen van 5 tot 7 jaar. Zij leven in een wereld waarin alles mogelijk is. Aansluitend op hun belevingswereld gaan we samen de vloer op en ervaren we hoe ver onze fantasie ons brengt.

Route 8-9 jaar: Verbeelden

Iets verzinnen kunnen we allemaal. Maar wat zou er gebeuren als we die verzinsels gebruiken om theater te maken?

Route 10-12 jaar: Beleven

Leer verhalen vertellen, acteren en krijg inzicht wat er allemaal komt kijken bij het maken van een echte theaterproductie.

Vrije inloop 4-12 jaar: muziek beeldend theater

Muziek, theater en beeldende kunst

Van tekst naar vloer

Zelf theaterteksten schrijven door middel van unieke opdrachten en deze vervolgens theatraal maken. Ga jij de uitdaging aan?

Voorstelling maken

In deze cursus maak je in 8 lessen een voorstelling onder leiding van een theaterdocent en een scenograaf (theatervormgever).

Spelen met script

Een cursus het teken van spielerei met theatertekst.

Introductiecursus theater

De introductiecursus theater is de perfecte manier om te kijken of acteren bij je past. Je leert de grondbeginselen van acteren en ondervindt wat er nodig is om geloofwaardig te kunnen spelen.

Introductiecursus theater jongeren

Onderzoeken, uitproberen, samenspelen, groeien, plezier maken, ontdekken wat je kan en wil: de introductiecursus is een perfecte manier om te kijken of acteren bij je past.

Route 12-13 jaar: Uitdagen

In deze route word je uitgedaagd om te maken! Samen spelen we in een soap en gaan we aan de slag met interdisciplinair theater. We eindigen het seizoen met een voorstelling.

Route 14-15 jaar: Experimenteren

We beginnen deze route met een blok over basistechnieken. Daarna gaan we spelen met script. In de tweede helft van het jaar maken we samen een voorstelling.

Route 16-20 jaar: Acteren en Maken

Ben jij nieuwsgierig en houd je van toneelspelen? In deze route staat de eerste helft van het seizoen acteren centraal, de tweede helft staat in het teken van een voorstelling maken die je voor publiek in ons VRIJDAG Theater speelt.