2012 Vooropleiding 011.JPG

Vooropleiding Academie Minerva

UITVERKOCHT

De Vooropleiding Academie Minerva is een samenwerkingsverband met Academie Minerva Hanzehogeschool Groningen. De Vooropleiding heeft als doel gemotiveerde leerlingen op te leiden tot kansrijke eerstejaarsstudenten aan Academie Minerva. Het programma is afgestemd op de inhoud van het eerste jaar (de propedeuse) Beeldende Kunst en Vormgeving van Academie Minerva, waarbij wordt gekozen voor een brede en thematische aanpak.

De Vooropleiding is gericht op het ontwikkelen van een beroepsgerichte studie- en werkhouding. Na een positieve eindbeoordeling zijn deelnemers automatisch geplaatst op Minerva, zonder toelatingsexamen te hoeven doen.

De Vooropleiding wordt na een eindevaluatie afgerond met een:

  • positief advies: directe plaatsing in de propedeuse van Academie Minerva (zonder toelatingsexamen)
  • negatief advies: geen plaatsing en deelname aan het toelatingsexamen van Academie Minerva is niet mogelijk

Toelatingseisen

Je kunt aan de Vooropleiding deelnemen als je een opleiding MBO (niveau 4), HAVO of VWO hebt afgerond, of van plan bent die het komend jaar af te ronden en geïnteresseerd bent in een opleiding tot beeldend kunstenaar, vormgever of docent beeldende kunst en vormgeving.

De minimumleeftijd is 16 jaar. Na aanmelding wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek aan de hand van meegebracht eigen werk, de kosten van dat gesprek zijn € 40,-

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk via de Academie Minerva: https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/kunst/academie-minerva/opleidingen/studievoorbereiding/vooropleiding-beeldende-kunst-vormgeving

Paul Martijn

Paul Martijn

Docent Vooropleiding Academie Minerva

"Panta Rhei." (Alles stroomt.)

Lesgeven bij VRIJDAG

Het leukste aan lesgeven vind ik het inhoudelijk werken met enthousiaste mensen die graag alles willen weten over de Academie. Ik vind het een uitdaging ze te begeleiden in hun zoektocht en creactieve proces. Ik ben tevreden na afloop van een cursus als ik het gevoel heb dat ik er alles uit heb gehaald wat er in zit, als de lessen met plezier worden gevolgd door de leerlingen en we positieve reacties krijgen op het lesprogramma van de voorlopleiding. Het percentage van mensen die van de vooropleiding komen en aan worden genomen op Minerva is denk ik zo’n 60%. Vooral in het eerste jaar van de Academie hebben de oud leerlingen van de voorlopleiding een voorsprong op ander studenten omdat de manier van werken op de voorlopleiding sterk overeenkomt met de manier van werken op de Academie. Ze zijn dan bijvoorbeeld al gewend om een portfolio bij te houden en inspiratiebronnen te noemen. 

Trots op!

Ik ben trots op het programma van de voorlopleiding en de positieve feedback die we daarop krijgen van leerlingen, als leerlingen zeggen dat de opleiding hun ogen geopend heeft. Wat mijn eigen werk betreft ben ik trots op de voorstellingen waarvan ik de theatervormgeving deed, maar dat is altijd van voorbijgaande aard. Ook ben ik trots op de Academie Minerva prijs die ik heb gewonnen toen ik zelf eindexamen deed en ben ik destijds genomineerd voor het Hendrik de Vries Stipendium. 

Favorieten

Favorieten zijn er zoveel. Ik hou van het werk van Cristo omdat zijn procesmatige manier van aanpakken en sociale interactie en presentatie van projecten me aanspreekt. En van schrijver Samuel Beckett om zijn absurditeit en soms ook wel uizichtloze beklemmende teksten. 

Opleiding

Academie Minerva Groningen, richting ruimtelijk ontwerp met specialisatie theatervormgeving 

Meer

Inmiddels ben ik bijna fulltime docent en heb ik niet zoveel ruimte meer voor eigen werk. Ik doe nog wel eens projecten naast het lesgeven, zo richte ik onlangs nog een winkel en exposities in. 

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld