Navigatie overslaan
Kies je cursus
Bert Klok

Bert Klok is gitaardocent bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Bert? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Bert Klok

Akoestische gitaar

Over Bert

Op zijn tiende begon Bert met vioolles, omdat de klank van dit instrument en de muziek die er voor was gecomponeerd hem als kind enorm aantrok. Maar zes jaar later verruilde hij de viool voor de gitaar. In eerste instantie koos hij voor elektrische gitaar, gevolgd door een combi van zowel elektrisch als klassiek. Maar na korte tijd bleef voor Bert alleen de klassieke gitaar over.

Bij VRIJDAG geeft Bert gitaarles waarbij hij een methodiek op maat gebruikt. De basis die hij bij elke leerling legt, stelt hem of haar in staat de mogelijkheden van de gitaar te ontdekken; van notenschrift tot improvisatie. De rode draad in zijn methode is klassiek georiënteerd, maar met als doel om jezelf als gitarist te ontdekken. Dus hoewel de akoestische gitaar met nylon snaren centraal staat, is ook elektrische of westerngitaar een optie. Die laatste is bij uitstek geschikt voor akkoorden en fingerpicking.

Naast gitaarlessen geeft Bert de Introductiecursus Gitaar voor kinderen en heeft hij binnen VRIJDAG twee gitaarensembles, voor licht- en vergevorderden.

Opleiding en meer

Bert werd aangenomen op het conservatorium in Groningen, waar hij studeerde onder de inspirerende leiding van Robby Faverey. Hij zette zijn studie voort aan het conservatorium in Zwolle bij Jacob Vlijm waar Bert in 1997 afstudeerde. Daarna startte hij met de opleiding UM (tegenwoordig de Master-opleiding) die hij in 1998 beëindigde. In de tussentijd speelde Bert in verschillende bands en jazzcombo’s, volgde hij masterclasses bij Elliot Fisk en Julian Coco, luitlessen bij Lex van Sante en jazzlessen bij zijn huidige VRIJDAG-collega Winfred Buma.

Al tijdens zijn opleiding werkte Bert op verschillende muziekscholen, waaronder als invaller op de muziekschool in Delfzijl waar hij kort na zijn eindexamen een baan kreeg aangeboden. In 2003 besloot Bert ontslag te nemen en als zelfstandige verder te gaan en begon hij in 2005 met componeren. In datzelfde jaar honoreerde het Fonds voor de Scheppende Toonkunst 14 van zijn composities. In 2006 componeerde hij in opdracht van dit fonds de compositie Zoals Het Is… en sindsdien componeert Bert regelmatig. In 2007 startte hij opnieuw met het geven van gitaarlessen en tegenwoordig geeft hij privéles bij hem thuis in Appingedam en drie dagen per week bij VRIJDAG.

Favorieten/inspiratie

Gitaristen die Bert boeiend vindt zijn Julian Bream, Jeff Beck, David Gilmour en de docenten van wie hij zelf les heeft gehad. Een componist die hij enorm bewondert en wiens muziek hij graag speelt is Leo Brouwer, maar hij houdt ook van Bach en Pink Floyd.

Na 25 jaar lesgeven geniet ik nog steeds van het muzikale proces dat cursisten doormaken!

Bert Klok